21.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Αρχαιολογικό μουσείο Πάφου. Όλα καλά…

 

χρηστος χαλικιοπουλοςΤου Χρήστου Χαλικιόπουλου

Οι καταγγελίες του δημάρχου Πάφου σχετικά με τα πάρε-δωσε των αρχαιοτήτων στο αρχαιολογικό μουσείο Πάφου, και την κατάσταση που επικρατεί στο υπόγειο του μουσείου, μου θύμισαν ένα σχετικό ρεπορτάζ που είχα κάνει πριν καμιά δεκαπενταριά χρόνια. Ένα ρεπορτάζ που για να το κάνω έπρεπε βεβαίως τις όποιες δηλώσεις να τις πάρω από τον Έφορο Μουσείων, αφού ο ένας και μοναδικός αρχαιολογικός λειτουργός του μουσείου, ο οποίος με είχε υποδεχθεί σ’ ένα γραφείο με μισοσκισμένες κουρτίνες, ναι μεν μου είχε πει πολλά, αλλά όλα «οφ δε ρέκορντ», αφού χρειαζόταν άδεια από τους ανωτέρους του για να μιλήσει. Αναγκαστικά, για τις ανάγκες του ρεπορτάζ ξεκίνησα από την Πάφο προς συνάντηση του Εφόρου Μουσείων στη Λευκωσία. Συναντηθήκαμε, ξεκίνησε η συνέντευξη και άρχισα να τον ρωτάω για τα προβλήματα του μουσείου, όσα είχα εντοπίσει και όσα ασφαλώς μου είχαν αναφέρει «οφ δε ρέκορντ» οι εργαζόμενοι του μουσείου, καθώς και τις προσπάθειες που υποτίθεται γινόταν εκείνο τον καιρό (από τότε γινόταν) για την συντήρηση κα αναβάθμιση του κτιρίου.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Πρέπει να πω ότι η αντιμετώπιση που είχα από τον Έφορο ήταν ψυχρότατη και περίπου σαν να του έθιγα το σπίτι. Εγώ του έλεγα για τα προβλήματα και τις ελλείψεις κι αυτός μου έλεγε ότι το μουσείο ήταν μια χαρά και ότι δεν πρέπει να υπερβάλλουμε. Δεν πιστεύω να υπερέβαλα. Όταν όμως προηγουμένως σου έχουν πει ότι δεν έχουν ούτε μια φωτογραφική μηχανή για να φωτογραφίζουν τις σωστικές ανασκαφές και αναγκάζονται να φέρνουν από το σπίτι τους, τότε πρέπει να ρωτήσεις να δεις τι γίνεται.

Για να μην τα πολυλογώ, η συνέντευξη με τον Έφορο Μουσείων ήταν περίπου του στιλ «όλα πάνε καλά». Έτσι επέστρεψα στην Πάφο με το «όλα καλά» και με μια άδεια να κατέβω στο υπόγειο του μουσείου και να φωτογραφίσω ότι υπήρχε εκεί.

Το υπόγειο ήταν ένας τεράστιος χώρος γεμάτος ράφια φορτωμένα με χαρτοκιβώτια γεμάτα με ότι είχε βρεθεί στις κατά καιρούς ανασκαφές και ήταν προς συντήρηση ή ήταν πράγματα που όμοια τους εκθέτονταν ήδη στις αίθουσες του μουσείου. Στα κιβώτια επάνω είχε και καρτελίτσες, κάποιες εκ των οποίων ήταν όντως μισοσβησμένες από την πολυκαιρία. Με λίγα λόγια θα λέγαμε ότι θα χρειαζόταν πολύς κόπος και προσωπικό για να βγάλει κανείς άκρη μέσα σ’ εκείνο το υπόγειο.

Και ασφαλώς ούτε οι συντηρητές ήταν αρκετοί, ούτε και τα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους ήταν αρκετά.

Δεν ξέρω τι συμβαίνει σε άλλα μουσεία ευρωπαϊκών πόλεων, αλλά είμαι σίγουρος ότι προηγούνται κατά πολύ του αρχαιολογικού μουσείου Πάφου. Δεν μιλάμε για σάιτ στο διαδίκτυο, αλλά το λιγότερο έχουν κάποιο βιβλιαράκι για τους επισκέπτες με τα εκθέματα. Με δυο λόγια μιλάμε για ένα μουσείο που τόσο από άποψη κτιρίου, όσο και από άποψη μέσων έχει μείνει στη δεκαετία του 70,

Ένα μουσείο που εδώ και περίπου είκοσι χρόνια παιδεύεται υποτίθεται να αναβαθμιστεί και να προστεθεί μια αίθουσα κι ακόμα να τα καταφέρει, προσκρούοντας πάνω στην κρατική αναλγησία για τον αρχαιολογικό μας πλούτο.

Ένα μουσείο που λιμνάζει στη δημοσιοϋπαλληλική νιρβάνα και την αρτηριοσκλήρωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Ένα Τμήμα Αρχαιοτήτων που αντί να υπάγεται στον πολιτισμό, όπως γίνεται σε όλα τα σύγχρονα κράτη, υπάγεται στο υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων, γιατί έτσι αποφάσισαν οι Εγγλέζοι, κάποτε, τότε που θεωρούσαν ότι η Κύπρος δεν χρειάζεται υπουργείο Πολιτισμού. Σωστά κάτι τέτοιο θα έβαζε σε σκέψεις και θα πονήρευε τους «ιθαγενείς» για τον πολιτισμό τους…

Ένα μουσείο, λοιπόν στον κόσμο του… Και επίσης ένα Τμήμα Αρχαιοτήτων στον κόσμο του, το οποίο όταν η Πάφος ζητούσε την ανέγερση νέου μουσείου στην περιοχή του αρχαιολογικού πάρκου, ήταν το πρώτο που αντέδρασε και άρχισε τα προσκόμματα, προφανώς για να μην ταραχτεί η νιρβάνα του.

Ήταν η εποχή που υπήρχαν λεφτά… Αλλά ήταν επίσης η εποχή που ο τότε υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, έλεγε ότι η Πάφος δεν χρειάζεται νέο μουσείο, διότι είναι ολόκληρη ένα μουσείο.

Βάλαμε δυο τρεις βιτρίνες με «κουζούθκια» στο αεροδρόμιο και καθαρίσαμε…

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ