18.9 C
Paphos
Wednesday, April 24, 2024

«Αρμοδιότητες» σε ΑΟΖ νότια της Πάφου διεκδικεί η Τουρκία

Επανήρχισε τον επικοινωνιακό πόλεμο των ΝΑVTEX η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο,  επιχειρώντας ουσιαστικά να αμφισβητήσει τις κυριαρχικές αρμοδιότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περιοχές της  ΑΟΖ όπου η ίδια προβάλλει παράνομες διεκδικήσεις. Η κίνηση της Τουρκίας  γίνεται  με αφορμή έρευνες που ανήγγειλαν οι Κυπριακές Αρχές νοτιοδυτικά της Πάφου.

Με την Navtex 381/19 που εξέδωσε η  Κύπρος  δέσμευσε μεγάλη θαλάσσια περιοχή  εντός της οριοθετημένης ΑΟΖ  για υποβρύχιες δραστηριότητες από το PSV Highland Navigator, πλοίο με σημαία Βανουlάτου της αμερικάνικων συμφερόντων εταιρείας GulfMark,  για το διάστημα από 4- 13 Αυγούστου.

Οι συγκεκριμένες συνδέονται με το γεωτρητικό πρόγραμμα των εταιριών , κυρίως της ΤΟΤΑL που έχουν τα δικαιώματα στα συγκεκριμένα Οικόπεδα.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η Τουρκία αντέδρασε στις κινήσεις της Λευκωσίας με την Navtex 0845/19 με την οποία δηλώνει ότι «μέρος της περιοχής που αναφέρεται στην Navtex 0381/19, παραβιάζει την τουρκική περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας και για τον λόγο αυτό η (σ.σ. κυπριακή) Navtex είναι άκυρη».

TURNHOS N/W : 0845/19 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 28-07-2019 21:18)

TURNHOS N/W : 0845/19
MEDITERRANEAN SEA
PART OF AREA MENTIONED IN NAVTEX MESSAGE NUMBER NAVWARN 0381/19 VIOLATES TURKISH MARITIME JURISTICTION AREA, THEREFORE NAVTEX MESSAGE NUMBER NAVWARN 0381/19 NULL AND VOID.

H Toυρκία συνεχίζει να συντηρεί κλίμα έντασης, με τον Τούρκο Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, να δηλώνει πως η ανατολική Μεσόγειος είναι εθνικό θέμα των 82 εκατομμυρίων της Τουρκίας.  «Είναι αγώνας ενάντια σε εκείνους που ενοχλούνται από την ύπαρξη της Τουρκίας, είναι αγώνας για την ύπαρξη της Τουρκίας», ανέφερε.

Η Άγκυρα συνεχίζει να δεσμεύει διαρκώς περιοχές νότια της Κύπρου και μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου και σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή , ακάθεκτη προωθεί  τον σχεδιασμό της στην περιοχή νότια του Καστελλόριζου, πιθανότατα στα τέλη Αυγούστου. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της εφημερίδας, η κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) κατέθεσε αίτημα προς την διοίκηση των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων για διεξαγωγή σεισμικών ερευνών σε μια περιοχή η οποία εκτείνεται ανάμεσα στον 28ο και στον 29ο μεσημβρινό, δηλαδή σε μια περιοχή που ξεκινάει από τα νότια της Ρόδου και φθάνει πέρα από το Καστελλόριζο. Στο αίτημα της ΤΡΑΟ προς το τουρκικό επιτελείο ζητείται διαθεσιμότητα της περιοχής μετά τις 15 Αυγούστου, όταν ολοκληρώνεται η αποστολή του ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέις» στην Θάλασσα του Μαρμαρά.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ