16.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

ΑΠΟΨΗ: Εθνικό Πάρκο Ακάμας [του Βαγγέλη Μαυρονικόλα]

Πιστεύω ότι η Χερσόνησος του Ακάμα πρέπει να τύχει ενιαίου και κατάλληλου χειρισμού, ανάλογου με την εξαιρετική σημασία του σαν Φυσικό Οικοσύστημα.

του Βαγγέλη Μαυρονικόλα*

Να γίνει εκτίμηση των ιδιοκτησιών στην βάση της πραγματική τους αξία, που είχαν πριν παγοποιηθούν. Να μετατραπεί όλη η περιοχή σε μια ενιαία Ιδιοκτησία (τύπου Εβραικού Κιμπούτς) και ο κάθε σημερινός ιδιοκτήτης να γίνει κατ’ αναλογία Μέτοχος αυτής της Εταιρείας/Οργανισμού. Το κράτος θα είναι βασικός μέτοχος – ίσως και με βάση το μερίδιο ιδιοκτησίας του, να έχει την πλειοψηφία. Εν πάσει περιπτώσει έτσι θα εκπροσωπηθεί το Δημόσιο, που είμαστε όλοι εμείς που δεν είμαστε άμεσοι ιδιοκτήτες αλλά το θεωρούμε σαν μια συλλογική αξία.
Εκτιμώ ότι η ανάδειξη του Εθνικού Πάρκου με βάση τα φυσικά του χαρακτηριστικά και τη Διατήρηση του Χαρακτήρα αυτού μπορεί να το καταστήσει μια εύρωστη οικονομικά «Επιχείρηση» και να αποζημιώνει τους σημερινούς Ιδιοκτήτες.
Ειδικά, πρέπει να έχει διακεκριμένες εισόδους και οι επισκέπτες να πληρώνουν για να μπούν. Αυτό συμβαίνει παγκοσμίως.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξουν οι απαιτούμενες υποδομές – πάντα στο πνεύμα διατήρησης του Φυσικού του Περιβάλλοντος:
1. Μπορεί να απαγορευθεί η χρήση μηχανών γενικά. Τα αυτοκίνητα που θα μπορούν να μπουν να είναι ηλεκτροκίνητα. Να μην παράγουν θόρυβο, σκόνη και καυσαέρια. Ισως να μην επιτρέπονται καθόλου τα ιδιωτικά μέσα. Να ενοικιάζονται ηλεκτρικά που να ανήκουν στον οργανισμό.
2. Ισως να είναι καλύτερα να μην συνδεθεί με το δίκτυο της ΑΗΚ, και η αναγκαία ενέργεια να παράγεται από φωτοβολταϊκά – σε κατάλληλα κεκαλυμμένο σημείο
3. Το προσωπικό που θα δουλεύει στο Πάρκο να είναι αποκλειστικά ντόπιοι.
4. Να επιτρέπονται μόνο ιστιοφόρα σκάφη.
5. Αν πρέπει να γίνουν εγκαταστάσεις ξενώνων και/ή αναψυχής να χωροθετηθούν σε κατάλληλο τόπο που θα επιλέξει μια Χωροταξική Μελέτη. Ένα Τουριστικό χωριό που έγινε στη Κρήτη, και δεν διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα, γνωρίζει τεράστια επιτυχία.
6. Να γίνεται χρήση μόνο τοπικών προιόντων.
7. Η οποιαδήποτε εκμετάλλευση να έχει βάση την παραδοσιακή πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή.
8. Όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιούνται να είναι από ανακύκλωση.
9. Να απαγορεύονται τα ρούχα με έντονα χρώματα.
10. Η χρήση αερόστατων είναι καλή ιδέα, είναι όμως συζητήσιμο κατά πόσον προκαλούν οπτική ρύπανση.

Υλοποίηση των πιο πάνω, θα το καταστήσει ένα κέντρο παγκόσμιου ενδιαφέροντος και η ζήτηση του θα υπερβεί κάθε προσδοκία.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι μια σαφής αλλοίωση του περιβάλλοντος – στο όνομα του δεν αγγίζουμε τίποτε, δια της «λευκής ζώνης» – διότι τα οχήματα που εισέρχονται (τετράτροχες μηχανές που αλωνίζουν το τοπίο, τζίπ τουριστικά που μετατρέπουν τα πάντα σε μια λευκή σκόνη και πανακριβά φοργουιλ που τσουρουφλίζονται στον ήλιο. Τα δε «κρουαζιερόπλοια» προκαλούν ένα μεγάλο παντζουρλισμό.). Επίσης, μην τολμήσεις να διψάσεις !
Και σαφώς είναι απρόσιτο για οργανωμένα σύνολα, π.χ. ένα σχολείο, μια ομάδα φοιτητών. Οι δε Ιδιοκτήτες – έχω αρκετούς πελάτες – είναι σε απόγνωση….)
Προφανώς χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση – ιδίως για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τον τρόπο «μετοχοποίησης», για να υλοποιηθεί η πιο πάνω ιδέα, αλλά θα μπορούσε να γίνει σε ένα – ενάμισυ χρόνο. Εδώ έχουν παρέλθει 32 χρόνια παλινωδίας…

(πολλοί φίλοι που έχουν ιδιοκτησίες, σκάφη και τζίπ θα «αγκριστούν» με τις ιδέες μου, αλλά άς το ψάξουν καλύτερα!)

Βαγγέλης Μαυρονικόλας (99-411236)/ Αρχιτέκτονας

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ