24.9 C
Paphos
Friday, April 26, 2024

Ανησυχίες για τη δημοσια υγεία και το περιβάλλον από τη δημιουργία εργοστασίου χρυσού στην Πάφο, εκφράζει το ΑΚΕΛ Πάφου

 Η Επαρχιακή Γραμματεία του ΑΚΕΛ Πάφου συνήλθε και εξέτασε κατ’ αρχήν το θέμα δημιουργίας εργοστασίου χρυσού στην βιομηχανική περιοχή Αγίας Βαρβάρας.

Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει τις προσπάθειες που γίνονται από διάφορους φορείς για επενδύσεις στην επαρχία μας, επενδύσεις οι οποίες θα βοηθήσουν την τοπική οικονομία να ενισχυθεί και θα προσφέρουν θέσεις εργασίας.

Αυτές οι επενδύσεις τονίζει το ΑΚΕΛ, πρέπει να γίνονται με τον ορθότερο τρόπο με γνώμονα πάντα την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.  Πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη η νομοθεσία που διέπει τη δημιουργία τέτοιου τύπου εργοστασίων.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΑΚΕΛ Πάφου:

Δημιουργούνται λοιπόν ερωτηματικά ως προς την επιλογή του χώρου ανέγερσης του εργοστασίου επεξεργασίας του χρυσού τόσο γιατί χωροθετείται πλησίον οικιστικής ζώνης, όσο και γιατί χωροθετείται σε βιομηχανική ζώνη ελαφριάς βιομηχανίας (ζώνη Β’) αντί βαριάς βιομηχανικής ζώνης.

Μας έχουν δημιουργηθεί και άλλα ερωτηματικά που έχουν να κάνουν με την ποσότητα επεξεργασίας του χρυσού αλλά κυρίως τον τρόπο επεξεργασίας με τη χρήση διάφορων χημικών συστατικών. Συγκεκριμένα στην αίτηση της ίδιας εταιρίας για τη βιομηχανική ζώνη Αραδίππου αιτήθηκαν δικαίωμα επεξεργασίας 100 τόνων και τους έχουν εγκριθεί 50. Γιατί στην Πάφο ζητούν άλλους 100 τόνους και όχι τους υπόλοιπους 50; Μήπως τούτο δεικνύει ότι ενδεχομένως η εταιρία να προγραμματίζει επεξεργασία μεγαλύτερων ποσοτήτων χρυσού και άρα μεγαλύτερη μόλυνση του περιβάλλοντος;

Μας ανησυχεί ακόμα το ενδεχόμενο απελευθέρωσης διαφόρων επιβλαβών ουσιών για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Στην συγκεκριμένη περιοχή  υπάρχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις γης καθώς εκατοντάδες συμπολίτες μας δραστηριοποιούνται στον τομέα της γεωργίας, οπότε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα καταστραφούν.

Θεωρούμε παράδοξο το γεγονός ότι ο Δήμαρχος Πάφου πρώτος τοποθετήθηκε γραπτώς και δημόσια καλωσορίζοντας τη συγκεκριμένη επένδυση, θέμα το οποίο ουσιαστικά δεν αφορά το Δήμο Πάφου.

Καλούμε τόσο τον Υπουργό Εμπορίου όσο και τον Υπουργό Εσωτερικών να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να βρεθούν οι καταλληλότερες λύσεις.

Για το ΑΚΕΛ όπως και για τον κάθε άνθρωπο πρώτα και πάνω απ’ όλα βρίσκεται η υγεία και η ασφάλεια των ανθρώπων και η προστασία του περιβάλλοντος’.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ