17.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Αναστολή της ποινικής δίωξης του Δημάρχου Πάφου Φ. Φαίδωνος

Την αναστολή της ποινικής δίωξης του Δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος αποφάσισε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.


Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας  Φαίδωνος θα έπρεπε να παρουσιαστεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου αύριο Παρασκευή στις  08:30 το πρωί για ψευδείς πληροφορίες στην Αστυνομία βάσει του άρθρου 114 του ποινικού κώδικα, το οποίο προβλέπει ποινή φυλάκισης ενός έτους ή 2000 ευρώ πρόστιμο ή και τις δύο ποινές μαζί, σύμφωνα με την αγωγή που κατατέθηκε εναντίον του από τον παραπονούμενο Ανδρέα Δημητριάδη.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κατηγορούμενος ενώ γνώριζε ότι διαπράχθηκαν αδικήματα σχετικά με διασπάθιση δημόσιου χρήματος σχετικά με τη διαχείριση της μονάδας χώρου υγειονομικής ταφής απορριμάτων Πάφου μεταξύ 2008 και 2015, την 1η Μαρτίου 2016 εξέδωσε γραπτή κατάθεση σε αστυνομικό, με την οποία του ανέφερε ότι ο παραπονούμενος, μαζί με τους Σάββα Βέργα και Δημήτρη Πατσαλίδη, είχαν συστήσει συμμορία, συνεργαζόμενοι με υπαλλήλους της εταιρείας Helector με σκοπό τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος και την κάρπωσή του από τους ίδιους, γνωρίζοντας και πιστεύοντας ότι αυτά που ανέφερε για εμπλοκή του παραπονούμενου ήταν ψευδή.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο Γενικός Εισαγγελέας με επιστολή που απέστειλε στον Δικηγόρο Σάββα Ζαννούπα  που εκπροσωπεί τον παραπονούμενο Ανδρέα Δημητριάδη αναφέρει πως το αδίκημα κατά παράβαση του Άρθρου 114 του Ποινικού Κώδικα Κεφ 154, εμπίπτει στη σφαίρα των δικαιωμάτων του κοινού και του δημοσίου γενικότερα παρόλον ότι τα γεγονότα τα οποία περιβάλλουν δυνατόν να επηρεάζουν ειδικότερα ένα ή περισσότερα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Ως αδίκημα, προσθέτει ο κ. Κληρίδης το οποίο στρέφεται κατά της Απονομής της Δικαιοσύνης η δίωξη του εμπίπτει στην συνταγματική εξουσία του Γενικού Εισαγγελέα.

Τα συγκεκριμένα αδικήματα τα οποία παρατίθενται στο Κατηγορητήριο της υπό αναφορά ιδιωτικής ποινικής δίωξης, ήσαν αντικείμενο καταγγελιών του κατηγόρου- παραπονούμενου προς την Αστυνομία, οι οποίες έτυχαν δέουσας διερεύνησης και η μελέτη του συλλεγέντος μαρτυρικού υλικού,όπως αναφέρει, κατέδειξε ότι δεν μπορούσε να στοιχειοθετηθεί κανένα ποινικό αδίκημα εναντίον του κατηγορούμενου.

Μετά την εξέλιξη αυτή, συνέχισε ο Γενικός Εισαγγελέας, δεν θα ήταν νοητό όπως αναληφθεί, προώθηση ποινικής δίωξης επί των ιδίων θεμάτων μέσω ιδιωτικής ποινικής δίωξης. Ποινική δίωξη σε σχέση με αδικήματα κατά παράβαση του Άρθρου 114 του Ποινικού Κώδικα (Ψευδείς πληροφορίες σε αστυνομικό ) και κατά παράβαση του Άρθρου 115 του Ποινικού Κώδικα ( Πρόκληση Δημόσιας Βλάβης) θα πρέπει αναφέρει ο κ. Κληρίδης να ασκείται με φειδώ και σε καλά στοιχειοθετημένες υποθέσεις, έτσι ώστε πρόσωπα τα οποία καθηκόντως παρέχουν πληροφορίες/ καταγγελίες προς την Αστυνομία να μην φοβούνται να το πράξουν λόγω του κινδύνου να κατηγορηθούν οι ίδιοι σε περίπτωση μη επαρκούς τεκμηρίωσης μετά την διερεύνηση τους.

Σημειώνεται ότι  στις 12 Σεπτεμβρίου η δικηγόρος Αρίστη Κορακίδου Μακρίδου   που εκπροσωπεί τον  Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος απέστειλε επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα εκ μέρους του πελάτη της και κατηγορούμενο στην ποινική υπόθεση 5484/16 του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου καλώντας τον όπως ασκήσει την εξουσία που του παρέχει το άρθρο 113 2 του Συντάγματος της ΚΔ και διατάξει την αναστολή της ποινικής δίωξης του πελάτη του στην άνω υπόθεση.

Η δικηγόρος του Δημάρχου μεταξύ άλλων στην επιστολή της στον Γενικό Εισαγγελέα αναφέρει πως ο Δήμαρχος Πάφου κατέθεσε  ό,τι γνώριζε και ό,τι πληροφορήθηκε για την υπόθεση ΧΥΤΑ από εμπλεκόμενα πρόσωπα με πλήρη συναίσθηση και πίστη ότι αυτά που κατέθετε ήταν αληθή.

Προσθέτει μάλιστα πως η καταχώρηση της άνω ιδιωτικής ποινικής υπόθεσης είναι μια ακόμη προσπάθεια φίμωσης του Δημάρχου .

Η κ.Κορακίδου μεταξύ άλλων αναφέρει  ότι οι άοκνες, έξυπνες και συνεχείς ενέργειες του Δημάρχου αποκάλυψαν και ανέδειξαν πληθώρα σκανδάλων στον Δ. Πάφου , όπως τα σκάνδαλα ΣΑΠΑ, ΧΥΤΑ, ΤΑΜΠΕΛΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΗΠΟΥ, κ.α. ακόμα και σε άλλες πόλεις π.χ. ΧΥΤΥ ΚΟΣΙΗΣ.

Επιπρόσθετα αναφέρει πως ο Δήμαρχος είναι δημόσιο πρόσωπο και μετέχει κατά καιρούς στην εκλογική διαδικασία και εκλογικές αναμετρήσεις, σημειώνοντας πως η καταχώρηση της παρούσας υπόθεσης θα απασχολήσει τα ΜΜΕ εν όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών του Δεκεμβρίου 2016 και θα τύχει σίγουρα πολιτικής εκμετάλλευσης καθιστώντας αδικαιολόγητα άνιση τη μάχη για το Δήμαρχο.

Η δικηγόρος σημειώνει επίσης  πως δυστυχώς στη σημερινή κοινωνία λίγοι είναι αυτοί που τολμούν να μιλήσουν και να αποκαλύψουν την παρανομία και τη διαφθορά, οι περισσότεροι σιωπούν μάλιστα, όπως αναφέρει γιατί φοβούνται και δεν θέλουν να ενοχληθούν .

Στην επιστολή της η κ. Κορακίδου προσθέτει ακόμη πως “ μετέχει κάποιος στην παρανομία, όταν γνωρίζει και δεν την αποτρέπει ή όταν γνωρίζει και σιωπά και δεν αποκαλύπτει άρθρο 20 του Ποινικού Κώδικα”.

Ακολούθως σημειώνει πως δεν είναι αυτή η περίπτωση του Δημάρχου , αναφέροντας πως ο Δήμαρχος επιτελεί το καθήκον του που του επιβάλλει ο Νόμος και πρέπει να αφεθεί απερίσπαστος να το πράττει και όχι να σύρεται άδικα στα Δικαστήρια.

Η δικηγόρος του Φ.Φαίδωνος αναφέρει επίσης στην επιστολή της που απέστειλε στον ΓΕ ότι έχει παρατηρηθεί η καταχώρηση ιδιωτικών ποινικών υποθέσεων εναντίον του Δημάρχου με ανυπόστατες κατηγορίες ευελπιστώντας ότι θα σταματήσει να αποκαλύπτει αυθαιρεσίες και παρανομίες.

Παράδειγμα συνεχίζει “ η παρούσα υπόθεση και η καταχωρηθείσα εναντίον του υπόθεση 2475/16 στοΕ.Δ. Λευκωσίας από τον κατήγορο ο οποίος παράνομα κατέχει τουρκοκυπριακά τεμάχια για να τον ταλαιπωρήσει και να τον εκφοβίσει “.

Στο μεταξύ σε μια άλλη εξέλιξη ο παραπονούμενος Ανδρέας Δημητριάδης  με ανακοίνωση του αναφέρεται  στην επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα που αποστάληκε σήμερα στον δικηγόρο του ,μέσω της οποίας τον πληροφορεί ότι  αποφάσισε να καταχωρήσει αναστολή της ποινικής δίωξης του Φ. Φαίδωνος στην ποινική υπόθεση που καταχώρησε εναντίον του για ψευδείς πληροφορίες που έδωσε στην Αστυνομία, με ψευδείς καταθέσεις του ,ενώ εγνώριζε ότι αυτές ήταν ψευδείς.

Η έκπληξη μου όμως , σημειώνει ο κ.Δημητριάδης,  “είναι μεγαλύτερη για το γεγονός ότι ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας με επιστολή του προς τον Δικηγόρο μου ημερομηνίας 27/09/2016 εκάλεσε αυτόν όπως εκφέρει τις απόψεις του εντός προθεσμίας 15 ημερών αναφορικά με το αίτημα του κ. Φαίδωνος για αναστολή της ποινικής δίωξης του”.
Διερωτάται μάλιστα τι  μεσολάβησε μεταξύ 27 και 29/09/2016 ώστε ο Γενικός Εισαγγελέας να προχωρήσει στην καταχώρηση αναστολής ποινικής δίωξης προτού καν ακούσει τις δικές τους  απόψεις ,λέγοντας πως  είναι κάτι που δεν το γνωρίζει και το αφήνει στην κρίση του Λαού.

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρει ωστόσο πως σέβεται  την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, αλλά σίγουρα εκφράζει την έντονη διαφωνία του και την απογοήτευση του για την απόφαση αυτή έστω και αν είναι αποκλειστικό προνόμιο του.
Προσθέτει δε, πως τις απόψεις του αυτές θα τις εκθέσει  με επιστολή του προς τον κ. Κώστα Κληρίδη, που θα ετοιμάσει και θα αποστείλει  εντός των προσεχών ημερών.

Θέτει ακολούθως μια σειρά ερωτηματικών που σχετίζονται με την ουσία της υπόθεσης για το  “ Γιατί δεν κλήθηκε ο κ. Φαίδωνος να τεκμηριώσει τις εναντίον μου καταγγελίες αναφέροντας τα γεγονότα που ο ίδιος γνωρίζει και τους πληροφοριοδότες του, ώστε να ληφθούν από τους ίδιους καταθέσεις για τεκμηρίωση των καταγγελιών του οι οποίες όπως ο ίδιος ανάφερε στις καταθέσεις του βασίζονται «σε υποψίες και πληροφορίες αλλά και από όσα ο ίδιος γνωρίζει;”

Επίσης διερωτάται “ Γιατί η Αστυνομία δεν δημοσιοποίησε το αποτέλεσμα της εξέτασης των αόριστων έστω καταγγελιών του κ. Φαίδωνος εναντίον μου;  Είναι λογικό και δίκαιο σε μια υπόθεση που ο κ. Φαίδωνος όχι μόνο έδωσε κατάθεση εναντίον μου αλλά και προέβηκε σε επανειλημμένες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, προβάλλοντας ανυπόστατους και συκοφαντικούς ισχυρισμούς εναντίον του προσώπου μου, η Αστυνομία να μην προβεί σε κάποια ανακοίνωση με την οποία να τοποθετεί τα γεγονότα στην ορθή τους βάση”;

Αλλά και πως  πρέπει ο ίδιος σαν νομιμόφρονας πολίτης να αντιδράσει στην αισχρή κατασυκοφάντηση του ονόματος του,- όπως αναφέρει – όταν η Αστυνομία από την μια αρνήθηκε να προσάψει κατηγορίες εναντίον του συκοφάντη του και από την άλλη ο Γενικός Εισαγγελέας του στερεί το δικαίωμα να κάμει αυτό που η Αστυνομία αρνήθηκε να κάμει, δηλαδή να ασκήσει  ιδιωτική ποινική δίωξη εναντίον του κ. Φαίδωνος.

Διερωτήθηκε επίσης γιατί ο Δήμαρχος  φοβάται , να αντιμετωπίσει την Δικαιοσύνη, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις του εμπιστεύεται αυτήν;, και γιατί ενώ ο κ. Φαίδωνος δήλωvε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι θα παρουσιαστεί στο Δικαστήριο την 30/09/16 που είναι ορισμένη η υπόθεση για να αντιμετωπίσει τις Κατηγορίες επικαλέστηκε την βοήθεια του Γενικού Εισαγγελέα για καταχώρηση Αναστολής της ποινικής δίωξης του.

Επανέλαβε τέλος ότι οι καταγγελίες Φαίδωνος είναι ψευδείς και συκοφαντικές και σημείωσε πως μπορεί ο κ. Φαίδωνος με την αναστολή της ποινικής δίωξης του από μέρους του Γενικού Εισαγγελέα να απαλλαχθεί αύριο προσωρινά, αλλά δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής του ότι με την Αναστολή της ποινικής δίωξης δεν αθωώνεται από τις εναντίον του κατηγορίες, για τις οποίες είναι δυνατή η καταχώρηση νέας ποινικής υπόθεσης σε χρόνο που ο ίδιος  θα κρίνει κατάλληλο.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ