17.9 C
Paphos
Friday, May 17, 2024

Ανακοίνωση για τη νέα μορφή αξιόλογησης μαθητή/μαθήτριας

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας συνήλθε σε τακτική του συνεδρία στις 18 Νοεμβρίου 2019 και αποφάσισε τα εξής σε σχέση με τη Νέα Μορφή Αξιολόγησης:

1. Εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για τον τρόπο εφαρμογής της Νέας Μορφής Αξιολόγησης του μαθητή, η οποία είναι εξουθενωτική αφού μετατρέπει τη διδακτική διαδικασία σε έναν αγώνα δρόμου για την κάλυψη της ύλης, τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους μαθητές. Την ίδια στιγμή, ενώ ο διδακτικός χρόνος μειώνεται, ο όγκος της διδαχτέας ύλης παραμένει ασήκωτος για τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς.

2. Αν και δόθηκε αναβολή εφαρμογής της Νέας Μορφής Αξιολόγησης για ένα χρόνο αποδεικνύεται καθημερινά πως το ΥΠΠΑΝ παρουσιάζεται εντελώς ανέτοιμο να εφαρμόσει το νέο θεσμό. Οι συνεχείς Εγκύκλιοι προς διευκρίνηση καθώς και η παραδοχή του ΥΠΠΑΝ περί αλλαγών μετά το τέλος του Α’ τετραμήνου αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Η ταχύτητα σκοτώνει

3. Το ΥΠΠΑΝ, ανκαι έλαβε αναβολή ενός έτους για να προετοιμαστεί καλύτερα, δεν προχώρησε, όπως όφειλε, σε οποιαδήποτε πραγματική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την εφαρμογή της Νέας Μορφής Αξιολόγησης.

4. Διαπιστώνουμε ασάφειες στην εφαρμογή της Νέας Μορφής Αξιολόγησης των μαθητών, οι οποίες προσθέτουν αρκετή πίεση και άγχος, τόσο στους μαθητές όσο και στους εκπαιδευτικούς.

5. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η ενίσχυση της Παραπαιδείας. Η εφηβική περίοδος μετατρέπεται σε ένα συνεχές τρέξιμο από το σχολείο στο φροντιστήριο μέχρι αργά το βράδυ ενώ παράλληλα αφαιμάσσεται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, ακρίβειας και υποχώρησης των μισθών, ο οικογενειακός προϋπολογισμός.

6. Ακόμα, κυριαρχεί στα παιδιά μας η πίεση και το άγχος των εξετάσεων, αφού δεν υπάρχει χρόνος ούτε για ανατροφοδότηση, ούτε για επίλυση αποριών. Μετατρέπουμε τα παιδιά μας σε μηχανές που βρίσκονται συνεχώς υπό αξιολόγηση αφού σχεδόν καθημερινά και για 8-9 βδομάδες ανά τετράμηνο δοκιμάζονται πόσο καλοί παπαγάλοι είναι, τόσο σε διαγωνισμάτα διαφόρων τύπων όσο και σε εξετάσεις. Ούτε λόγος για επίλυση αποριών, κριτική σκέψη και αμφισβήτηση.

7. Ούτε καν οι βασικές αρχές ισότητας δεν καλύπτονται με τη Νέα Μορφή Αξιολόγησης, αφού για τα παιδιά των Τεχνικών Σχολών προβλέπεται η ίδια διδακτέα και εξεταστέα ύλη σε κάποια κοινά μαθήματα (πχ Νέα Ελληνικά), ενώ ο διδακτικός χρόνος που διατίθεται είναι λιγότερος!

8. Επιπλέον με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την αναστολή του θεσμού της Εβδομάδας Εργασίας, ο οποίος είναι πολύ βοηθητικός για τα παιδιά μας. Διερωτώμαστε πραγματικά για τη μεγάλη ευκολία με την οποία αναστέλλεται ένας θεσμός που λειτουργεί προς όφελος των παιδιών μας. Δυστυχώς η αναστολή του θεσμού επιβεβαιώνει ότι παρόμοια προβλήματα θα εμφανιστούν και στο β’ τετράμηνο (πίεση ύλης, λιγοστός διδακτικός χρόνος). Μάλιστα δεν έχει δοθεί οποιαδήποτε εξήγηση για αυτή την απόφαση του ΥΠΠΑΝ…

9. Διερωτόμαστε τι είδους Δημόσιο Σχολείο θα έχουμε όταν δύο φορές το χρόνο στα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα διεξάγονται εξετάσεις τύπου Παγκυπρίων. Εμείς, ως Γονείς, Δημόσιο Σχολείο το οποίο θα διοργάνωνει μόνο εξετάσεις δεν το θέλουμε. Για ποια ουσία της γνώσης προς όφελος των παιδιών μας μιλάμε όταν η μοναδική σκέψη που θα κυριαρχεί είναι η επιτυχία ή όχι στις εξετάσεις;

10. Επομένως, καλούμε το ΥΠΠΑΝ όπως προχωρήσει άμεσα σε αναστολή της εφαρμογής των εξετάσεων τετραμήνων, όπως αυτές προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν, ώστε να επανέλθει η ομαλότητα στα σχολεία μας και αμέσως μετά να αρχίσει εντατικός διάλογος ανάμεσα σε όλους τους φορείς που εμπλέκονται με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων οι οποίες θα συμβάλουν στην πραγματική ενίσχυση του Δημόσιου Σχολείου και θα δίνουν πραγματικά εφόδια στα παιδιά μας για το μέλλον τους.

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου”

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ