16.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Αναιμία στην παιδική ηλικία

Εύη Γιαλλούρη Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Ενεργό μέλος του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου (CyDNA) Τηλ. 96323155
Γράφει η Εύη Γιαλλούρη Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Ενεργό μέλος του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου (CyDNA)
Τηλ. 96323155

Η έλλειψη σιδήρου είναι η πιο κοινή διαταραχή σε θρεπτικές ουσίες στον πληθυσμό, ενώ τα βρέφη και τα παιδιά φαίνεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, λόγω της γρήγορης ανάπτυξής τους και των περιορισμένων πηγών σιδήρου στη διατροφή τους. Η κύρια αιτία για την έλλειψη του, φαίνεται να είναι η μειωμένη πρόσληψη σιδήρου από τη διατροφή.

Η σιδηροπενία συνδέεται με μειωμένη ανάπτυξη, μειωμένες σχολικές επιδόσεις, μειωμένη παραγωγικότητα, αίσθημα κόπωσης, αλλά και μειωμένη ανοσοποιητική ικανότητα.

Ποια άτομα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σιδηροπενία;

Η ταχύτητα σκοτώνει

Βρέφη που λαμβάνουν πλήρες αγελαδινό γάλα, έναντι μη ειδικού, τροποποιημένου, πριν από την ηλικία του 1 έτους

Nεαρά κορίτσια ή και έφηβοι που ελέγχουν το βάρος τους, κάνουν έτοιμες/χημικές δίαιτες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο χωρίς την επίβλεψη του εγγεγραμμένου διαιτολόγου οι οποίες συνήθως είναι φτωχές σε θρεπτικά συστατικά.

Παιδιά που ασχολούνται με αθλήματα αντοχής, μπορεί να οδηγηθούν σε απώλεια αίματος από το έντερο ή μέσω του ουροποιητικού συστήματος.

Παιδιά τα οποία νοσηλεύονται, λόγω λανθασμένων πρακτικών σίτισης κατά τη διάρκεια και μετά την περίοδο της ασθένειας.

Οι συστάσεις για την πρόσληψη σιδήρου σε βρέφη, παιδιά και εφήβους 

Ηλικιακές ομάδες Σύσταση Σιδήρου
0,5-1 ετών 11 mg
1-3 ετών 7 mg
4-8 ετών 10 mg
9-13 ετών 8 mg
14-18 ετών 11 mg για τα αγόρια

15 mg για τα κορίτσια

Ο αιμικός σίδηρος (σίδηρος που προέρχεται από ζωικές πηγές) αποτελεί την καλύτερη πηγή σιδήρου, καθώς απορροφάται σε μεγαλύτερο ποσοστό, ενώ ταυτόχρονα, ενισχύει αποτελεσματικά και την απορρόφηση του μη-αιμικού σίδηρου (σίδηρος που προέρχεται από φυτικές τροφές). Η απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου ενισχύεται από την πρόσληψη βιταμίνης C.

Συστατικά της τροφής που μειώνουν την απορρόφηση σιδήρου είναι: οι φυτικές ίνες, το ασβέστιο, οι φαινόλες που βρίσκονται στα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια, οι τανίνες στο τσάι και η καφεΐνη.

 

Διατροφικές οδηγίες πρόληψης της παιδικής αναιμίας

  • Ενθαρρύνεται αν είναι εφικτό ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός μέχρι την ηλικία των 4-6 μηνών.
  • Θα πρέπει να γίνεται έγκαιρα η εισαγωγή στερεών τροφίμων στο βρέφος,  με τρόφιμα τα οποία να είναι πλούσια σε σίδηρο, όπως τα δημητριακά, τα λαχανικά, τα ψάρια, τα αυγά, ο κιμάς, το κρέας και το κοτόπουλο, μετά την ηλικία των 6 μηνών.
  • Συστήνεται αποφυγή της πρόσληψης μεγάλων ποσοτήτων μη ειδικού γάλακτος για την ηλικία του παιδιού.
  • Σε ποιο μεγάλα παιδιά, ενθαρρύνεται μια διατροφή που περιέχει σίδηρο, όπως πράσινα και φυλλώδη λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και μη φυτικά τρόφιμα, όπως κρέας, κοτόπουλο, ψάρι και αυγά.

 

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ