13.9 C
Paphos
Thursday, March 28, 2024

Ανάγκη εξομάλυνσης του φαινομένου των εγκαταλειμμένων αυτοκινήτων στην Πάφο [φωτος]

του Χαράλαμπου Πάζαρου
του Χαράλαμπου Πάζαρου

Τα θέματα καθαριότητας και οπτικής οχληρίας της πόλης μας όχι μόνο ενδιαφέρουν αλλά και επηρεάζουν τον κάθε πολίτη της. Σε όλους αρέσει και επιθυμούμε να ζούμε σε μία Πάφο καθαρή, ευπρεπή και χωρίς ασχήμιες, για αυτό άλλωστε και ξεκίνησε μία δυναμική εκστρατεία με αυτό τον σκοπό.

Η παρουσία εγκαταλειμμένων αυτοκινήτων σε αρκετούς κεντρικούς δρόμους, σε γειτονιές, σε οικόπεδα και σε άλλους ανοικτούς χώρους, είναι ένα σοβαρό θέμα που προβληματίζει και που την πρωταρχική ευθύνη την έχει ο εκάστοτε ιδιοκτήτης του οχήματος που τάχιστα πρέπει να εκλείψει.

Επιπρόσθετα, τα εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των οδηγών αφού τα πλείστα αφήνονται από τους ιδιοκτήτες τους πρόχειρα, σε πεζοδρόμια και γειτονιές αποκόπτοντας το οπτικό πεδίο των οδηγών με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, ειδικά αν λάβουμε και υπόψη μας ότι ως μικρή πόλη που είμαστε οι δρόμοι μας δεν φημίζονται και για το μεγάλο πλάτος τους.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Οι υπηρεσίες του Δήμου μας καλούνται να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά όσους ιδιοκτήτες δεν συμμορφώνονται με τις πρόνοιες της υφιστάμενης νομοθεσίας. Σε συνεργασία με την Αρχή Αδειών και το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομίας ο Δήμος Πάφου θα μπορεί να πληροφορείται το όνομα και την διεύθυνση των ιδιοκτητών των εγκαταλειμμένων αυτοκινήτων από τους αριθμούς εγγραφής ή τον αριθμό μηχανής τους εάν δεν φέρουν πινακίδες και ακολούθως ο Δήμος να καλεί με επιστολή τους ιδιοκτήτες αυτούς να τα απομακρύνουν μεταφέροντας τα σε αδειούχες μονάδες ανακύκλωσης ή άλλο χώρο φύλαξης που θα τους υποδεικνύεται.

Σε περίπτωση που ιδιοκτήτης οχήματος, για δικούς του προσωπικούς ή συναισθηματικού λόγους, δεν επιθυμεί την ανακύκλωσή του, θα υποχρεούται να το μεταφέρει και να το τοποθετεί σε κατάλληλο και περιφραγμένο χώρο που πάλι θα του υποδείξει ο Δήμος και μετά από την συγκατάθεση του Δήμου. Διευκρινίζω πως θεωρώ υποχρέωση του Δήμου να εξεύρει τον κατάλληλο χώρο, να τον διαμορφώσει προς τον σκοπό αυτό, σε μη κατοικημένη ή απόμερη περιοχή, ακόμη και εκτός των δημοτικών ορίων του εάν δεν διαθέτει τέτοιον εντός. Εννοείται πως το κόστος μεταφοράς, ανακύκλωσης ή αποθήκευσης θα βαρύνει τον ιδιοκτήτη του οχήματος.

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του Δήμου και μετά την παρέλευση της προθεσμίας που θα του δοθεί, ο Δήμος θα έχει το δικαίωμα να προχωρήσει μονομερώς στη ρυμούλκηση και ακολούθως ανακύκλωση του εγκαταλειμμένου αυτοκινήτου και να αποστέλλεται τιμολόγιο εξόδων του Δήμου στον ιδιοκτήτη για πληρωμή του. Για την πραγματοποίηση της διαδικασία για εξομάλυνση του φαινομένου, ο Δήμος Πάφου μπορεί να προκηρύξει προσφορές όπως ορίζεται από τον Νόμο και να προβεί σε αγορά υπηρεσιών (πλατφόρμα).

Το μέτρο και η διαδικασία που εισηγούμαι θα εξυπηρετήσει την πόλη μας, θα την απαλλάξει από τα εγκαταλειμμένα οχήματα που αφήνονται πρόχειρα σε δρόμους, οικόπεδα και άλλους ανοικτούς χώρους, θα βελτιώσει την εικόνα και τον ευπρεπισμό της πόλης μας αλλά κυρίως εξυπηρετεί και τον ίδιο τον δημότη αφού του δίνει αριθμό εναλλακτικών επιλογών για το όχημα του που δεν μπορεί ή δεν επιθυμεί να κρατήσει, αποφεύγονται οι προστριβές μεταξύ Δήμου και δημοτών, οι καταγγελίες και τα δικαστήρια σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις όπως και κάποιες άλλες ενέργειες που ως Δήμος στη προσπάθεια καθαρισμού της πόλης μας, δεν επιθυμούμε να πράττουμε.

Επιπλέον με αυτό τον τρόπο ή και άλλους τρόπους που μελλοντικά πιθανόν ο Δήμος μας να εισηγηθεί και να εφαρμόσει, ο δημότης έρχεται πιο κοντά στον Δήμο και αναπτύσσεται η μεταξύ τους συνεργασία και συμπορεύονται για το κοινό καλό της πόλης μας.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ