28.9 C
Paphos
Thursday, April 25, 2024

Αλλάζει και η Πέγεια- Τρέχει έργα ενός εκατομμυρίου ο Μαρίνος

Με έργα σχεδόν ενός εκατομμυρίου ευρώ, που «τρέχουν» αυτήν τη στιγμή, η Πέγεια αναμένεται να φρεσκαριστεί, αλλά να συνεχίσει να βαδίζει με σταθερά βήματα προς την ανάπτυξη

Τα τελευταία δυο με τρία χρόνια στη δυτική πλευρά του νησιού χρησιμοποιείται, κυρίως για τον Δήμο της Πάφου, η έκφραση “η Πάφος αλλάζει”. Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αλλά και όλα όσα έφερε μαζί του με τα έργα που συγχρηματοδοτούνταν από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, οι αλλαγές στην Πάφο αλλά και η ιδιωτική πρωτοβουλία συνέβαλαν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Εκείνο όμως που δεν έγινε αντιληπτό, τουλάχιστον στο βαθμό που θα έπρεπε ή που οι κάτοικοι της επαρχίας Πάφου το βιώνουν καθημερινά, είναι το γεγονός ότι εκτός από τον Δήμο της Πάφου αλλάζουν και βελτιώνονται και άλλες περιοχές. Κι αυτό λόγω του ότι στην Επαρχιακή Διοίκηση υπάρχει μια άριστη και ορεξάτη διοικητική ομάδα, η οποία με επικεφαλής την Έπαρχο Πάφου, Μαίρη Λάμπρου, έριξε πολλή ενέργεια και κρατικό χρήμα στις μικρές κοινότητες μετατρέποντας τα χωριά σε… κοσμήματα. Εκτός από όλα αυτά, όμως, πέρα από την Πάφο, τη Γεροσκήπου, τις κοινότητες, εκείνη η περιοχή που αλλάζει “δραματικά προς το καλύτερο” είναι η Πέγεια.

Ο Μαρίνος Λάμπρου, εδώ και δυόμισι χρόνια που ανέλαβε τα ηνία στον Δήμο, έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά. Γέννημα θρέμμα της Πέγειας με σπουδές Πολιτικού Μηχανικού στην Αμερική, ο Μαρίνος Λάμπρου μόλις στα σαράντα του ξέρει καλύτερα από τον καθένα πως μπορεί το πάλαι ποτέ χωριό του να γίνει το σημείο αναφοράς για όλη την Κύπρο.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Μέσα σε λίγους μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να σουλουπώσει άμεσα την εικόνα στην είσοδο της Πέγειας, για την οποία, όπως ανέφερε μιλώντας στη  «Σημερινή» της Κυριακής, έπεται και συνέχεια με τοπιοτέχνηση της εισόδου, η οποία θα αλλάξει σημαντικά την πρώτη εικόνα που συναντάς, θέλοντας είτε να πας στην Πέγεια είτε να κατευθυνθείς προς τον Κόλπο των Κοραλλίων, τον Άγιο Γεώργιο, τον Ακάμα ή τις Θαλασσινές Σπηλιές.

Η Πέγεια, με πλούσια ιστορία και μοναδικής ομορφιάς μέρη όπως τα προαναφερθέντα, δεν θα μπορούσε να μην είναι από μόνη της σημείο αναφοράς,  πόσω μάλλον όταν με απλές κινήσεις, σε λίγο μάλιστα χρονικό διάστημα, βελτιώνεται προς το καλύτερο.
Με έργα σχεδόν ενός εκατομμυρίου ευρώ, που «τρέχουν» αυτήν τη στιγμή, η Πέγεια αναμένεται να φρεσκαριστεί, αλλά να συνεχίσει να βαδίζει με σταθερά βήματα προς την ανάπτυξη.

Ηλεκτροδότηση του λιμανιού του Αϊ-Γιώρκη

Μερικά μέτρα απέναντι από τον Γερόνησο, κοντά σε σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις και δίπλα ακριβώς από τις παρυφές του Ακάμα, βρίσκεται το Λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου Πέγειας. Στην ουσία το λιμανάκι λειτουργεί ως αλιευτικό καταφύγιο και μόλις πολύ πρόσφατα τέθηκε σε πλήρη λειτουργία ο ηλεκτροφωτισμός του.

Ο ηλεκτροφωτισμός και η ηλεκτροδότηση του αλιευτικού καταφυγίου Αγίου Γεωργίου, αναφέρει ο κ. Λάμπρου, ήταν ένα αίτημα τόσο των επαγγελματιών ψαράδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, όσο και των εκατοντάδων επισκεπτών της περιοχής. Ο Δήμος Πέγειας, είπε, μετά από πολλές συντονισμένες και επίπονες προσπάθειες, έχει καταφέρει να υλοποιήσει το έργο του ηλεκτροφωτισμού ολόκληρης της περιοχής, γεγονός το οποίο θα αναδείξει αφενός την περιοχή αλλά αφετέρου θα συμβάλει αποφασιστικά στην αποτροπή των κρουσμάτων διαρρήξεων και κλοπών από τις βάρκες και τα υποστατικά της περιοχής.

Πρόκειται σύμφωνα με τον Δήμαρχο για ένα έργο μεγάλης σημασίας, στο οποίο ο Δήμος Πέγειας είχε δώσει προτεραιότητα και κατάφερε να το ολοκληρώσει και να συμβάλει στην περαιτέρω αναβάθμιση και ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής, η οποία αποτελεί μιαν από τις πλέον επισκέψιμες του νησιού. Το κόστος για την ηλεκτροδότηση της περιοχής ανήλθε στις 110 χιλιάδες ευρώ.

Πλήρης αλλαγή του οδικού φωτισμού και εξοικονόμηση ενέργειας

Με ένα έργο το οποίο πλησιάζει περίπου το μισό εκατομμύριο ευρώ, ο Δήμος Πέγειας προχωρεί ήδη στην πλήρη αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων οδικού φωτισμού στην Πέγεια. Ένα έργο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες από την ημέρα έναρξής του.
Από την ενέργεια αυτή, η οποία θα κοστίσει 430 χιλιάδες ευρώ, ο Δήμος της Πέγειας θα εξοικονομεί άμεσα 56% στην κατανάλωση ρεύματος, ενώ το αποτέλεσμα αναμένεται να αλλάξει και τη  φωτεινότητα στο οδικό δίκτυο, αφού οι νέοι λαμπτήρες που θα χρησιμοποιηθούν θα παρέχουν περισσότερο φως κατά 225%. Για τον σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν γύρω στους 2500 λαμπτήρες, οι οποίοι θα καλύψουν κάθε κεντρικό δρόμο αλλά και την τελευταία γειτονιά της Πέγειας.

rrem

Ασφαλτοστρώσεις και βελτίωση του οδικού δικτύου

Ένα από τα πιο συχνά παράπονα των επισκεπτών σε κάθε περιοχή, Δήμο ή κοινότητα είναι το οδικό δίκτυο. Δρόμοι με λακκούβες, προβλήματα, επιδιορθώσεις επί επιδιορθώσεων που σίγουρα επιβαρύνουν τα οχήματα και δημιουργούν  δυσφορία στους οδηγούς. Ο Δήμος Πέγειας και σε αυτόν τον τομέα έρχεται να βελτιώσει το οδικό του δίκτυο, γιατί όπως καλά γνωρίζουν όλοι πρόκειται για μια καθαρά τουριστική περιοχή, η οποία κάθε χρόνο, κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο, δέχεται δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, αν όχι και περισσότερους.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πέγειας πρόσφατα υπεγράφη ακόμη ένα συμβόλαιο ύψους 300 χιλιάδων ευρώ με την εταιρεία Cyfield για ασφαλτοστρώσεις εντός του κεντρικού πυρήνα της Πέγειας. Την ίδια στιγμή, για να συνάδει με το αναβαθμισμένο πρόσωπο της Πέγειας, ο Δήμος προχωρεί ήδη και στην αντικατάσταση των στάσεων λεωφορείων με πιο μοντέρνες και σύγχρονες κατασκευές, κάτι το οποίο αναμένεται να στοιχίσει επίσης περί τις €50.000.

Μαγευτικός προορισμός με πλούσιες δραστηριότητες

Τα πιο πάνω έργα, σε συνδυασμό με την ιδιωτική πρωτοβουλία που διαρκώς βρίσκεται σε οργασμό ανάπτυξης,  τοποθετούν την Πέγεια για τα καλά στον χάρτη. Ο Μαρίνος Λάμπρου και οι συνεργάτες του, δημοτικοί σύμβουλοι και προσωπικό, επενδύουν στη νέα Πέγεια θεωρώντας ότι μπορούν και δικαιούνται να περηφανεύονται ότι ζουν σε ένα από τους πιο όμορφους Δήμους της Κύπρου,  αν όχι τον πιο όμορφο. Λίγο ο Ακάμας, λίγο το δάσος της Πυκνής, τα αρχαία και η βρύση των Πεγειώτισσων, ο Κόλπος των Κοραλλίων και οι Θαλασσινές Σπηλιές, το Φαράγγι του Άβακα, οι αρχαιολογικοί χώροι Μελέτη και Αγίου Γεωργίου, ο Γερόνησος και το λιμανάκι του Αϊ-Γιώρκη, οι μοναδικές παραλίες αλλά και ο Ζωολογικός Κήπος Πάφου που βρίσκεται στην Πέγεια με μιαν από τις πλουσιότερες συλλογές σε ερπετά, ζώα, πουλιά και θηλαστικά, δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν επισκέπτη αδιάφορο.

Στην Πέγεια, επίσης, μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει ένα δροσιστικό κοκτέιλ δίπλα στο ναυάγιο EDRO III ή να ζήσει μοναδικές αθλητικές δραστηριότητες από τη θάλασσα μέχρι το βουνό, από ποδηλασία μέχρι κανόε καγιάκ ή και ιππασία.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη εφημερίδα Σημερινή στις 30 Ιουνίου 2019
rrem
Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ