19.9 C
Paphos
Thursday, April 18, 2024

ΑΚΕΛ: Μουσείο στο κέντρο της πόλης- Αυτός είναι ο χώρος που προτάθηκε

Πρόταση της Δημοτικής Ομάδας για τη δημιουργία και λειτουργία Μουσείου Λαϊκής Παράδοσης στο Κέντρο της Πάφου. Σχετική επιστολή με την πρόταση στάθληκε ήδη στο Δήμαρχο Πάφου ο οποίος αντικρίζει θετικά το θέμα.


Συγκεκριμένα η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία Μουσείου Λαϊκής Παράδοσης στο τ/κ ακίνητο επί της Κώστα Καρνάβαλου όπου παλιότερα στεγαζόταν το κατάστημα υλικών Οικοδομής του Ματθαίου Χαραλαμπίδη. Πρόκειται για ένα μεγάλο χώρο, ο οποίος προσφέρεται για το σκοπό αυτό, φτάνει το Υπουργείο εσωτερικών και η διαχείριση Τ/κ περιουσιών να το παραχωρήσουν στο Δήμο Πάφου, μια πρακτική που εφαρμόζεται.

Σύμφωνα με την πρόταση ο τεράστιος αυτός χώρος θα συντηρηθεί και θα διαμορφωθεί, με τέτοιο τρόπο που θα προσφέρει μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες του. Στις αίθουσές του θα εκτίθενται εκθέματα που θα παρουσιάζουν τον τρόπο ζωής των Παφιτών και θα ξετυλίγουν το κουβάρι της φαντασίας των επισκεπτών. Αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα στην καθημερινή ζωή τους οι Παφίτες, παλιές φωτογραφίες, εργαλεία, παραδοσιακές στολές, και ότι άλλο παραπέμπει στην παράδοση της Πάφου. Κάποιες αίθουσες θα μπορούν να διαμορφωθούν, σε δωμάτια ενός παραδοσιακού σπιτιού όπως κουζίνα, σαλόνι, υπνοδωμάτιο με τα ανάλογα αντικείμενα, ενώ σε άλλες αίθουσες μπορούν αν εκτίθενται εργαλεία από ασχολίες και επαγγέλματα που έχουν εκλείψει και μπορούν να συνοδεύονται από οθόνες στις οποίες θα γίνεται αναπαράσταση των ασχολιών αυτών όπως γινόταν παλιά.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Χρηµατοδότηση

Σαφέστατα για την υλοποίηση της πρότασης αυτής θα χρειαστεί ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό, το οποίο μπορεί να εξασφαλιστεί από Ευρωπαϊκά κονδύλια, που διατίθενται για τέτοιου είδους σκοπούς. Αυτό βεβαίως που προέχει είναι η παραχώρηση του ακινήτου στο Δήμο Πάφου, από τον κηδεμόνα Τ/κ περιουσιών, κάτι που αναμένεται να γίνει μετά την κάλυψη του Υπουργείου εσωτερικών αφού συνέπεσε η παραίτηση του Σωκράτη Χάσικου από το Υπουργείο͙ Ήδη σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκ των εμπνευστών της πρότασης Δημοτικό Σύμβουλος του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουννάς, έχουν μελετήσει το πεδίο της οικονομικής πτυχής του εγχειρήματος και διαβεβαιώνουν ότι υπάρχουν διαθέσιμα Ευρωπαϊκά Κονδύλια τα οποία μπορούμε να διεκδικήσουμε. Εννοείται ότι το έργο αυτό μπορεί να τύχει χρηματοδότησης και από το ίδιο το κράτος, αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε αυτό δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα δεδομένης της γραφειοκρατίας που απαιτείται για να ωριμάσει ένα έργο και να μπορεί να περιληφθεί στους προϋπολογισμούς.

Πρόκειται ασφαλώς για μια πολύ αξιόλογη πρόταση η οποία και χρήζει περαιτέρω μελέτης, αφού οι δυνατότητες και οι προοπτικές θα είναι τεράστιες. Θα μπορούσε για παράδειγμα να βρεθούν και υπάρχουν πολλοί τρόποι, ώστε το Μουσείο να καλύπτει τα λειτουργικά του έξοδα.

Στελέχωση 

Ο Δήμος Πάφου μπορεί και πρέπει να εμπλέξει σε όλη αυτή την προσπάθεια φορείς που έχουν άμεση σχέση με την παράδοση όπως Λαογραφικούς Ομίλους της πόλης, οι οποίοι έχουν και τεχνογνωσία αλλά και δυναμικό στη διάθεσή τους που μπορεί να βοηθήσει στην ευόδωση των προσπαθειών αυτών. Πέραν αυτού, σύμφωνα πάντα με τον κ. Κουννά, υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που είναι πρόθυμοι να δωρίσουν στο Μουσείο υλικό όπως παραδοσιακά αντικείμενα, παλιές φωτογραφίες και άλλα τα οποία στο σημείο που θα εκτίθενται θα μπορεί να αναφέρεται και οι δωρητής. Για το σκοπό αυτό καλό θα ήταν να δημοσιευτεί κατάλογος με τις προτεραιότητες ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τι χρειάζεται και τι μπορούν να δωρίσουν στο Μουσείο.

Ήδη ο Λαογραφικός Όμιλος, έχει εκφράσει θερμό ενδιαφέρον να αποτελέσει μέρος του όλου εγχειρήματος βοηθώντας σε όλους τους τομείς. Για τη στελέχωση βεβαίως και τον τρόπο λειτουργίας του Μουσείου Λαϊκής Παράδοσης θα ήταν καλό να εμπλακούν και εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα βοηθήσουν με τις γνώσεις τους στην εγκυρότητα του Μουσείου.

Τα οφέλη

Τα οφέλη από την υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης θα είναι τεράστια για ολόκληρη την Πάφο, η οποία θα αποκτήσει στην καρδιά του ιστορικού κέντρου ένα χώρο που θα προβάλλει την παράδοση και την ιστορία της και ο οποίος μπορεί να γίνει πόλος έλξης για ντόπιους και ξένους επισκέπτες, την ώρα μάλιστα που ένα από μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι να φέρουμε επισκέπτες στο ιστορικό μας κέντρο.

Ταυτόχρονα θα προβάλλουμε την ιστορία και την παράδοσή μας και θα προωθούμε τας παραδοσιακά μας προϊόντα στο κατάλληλο περιβάλλον, κυρίως στους χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Πάφο.

Ο χώρος αυτός θα μπορεί να λειτουργήσει και επιμορφωτικά για τους μαθητές των σχολείων μας και γενικά για τους νεώτερους οι οποίοι δεν έχουν ιδέα για τον τρόπο ζωής και τις παραδόσεις της Πάφου.

Περισσότερα για τη δημιουργία του Μουσείου Λαϊκής Παράδοσης αναμένεται να προκύψουν στο άμεσο μέλλον μετά και τη συζήτηση και επεξεργασία του θέματος τόσο από το Δημοτικό συμβούλιο όσο και κατά τις επαφές με διάφορους ειδικούς και εμπλεκόμενους.

Πηγή: εφημερίδα Αδέσμευτος της Πάφου

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ