29.9 C
Paphos
Thursday, April 25, 2024

ΑΘΗΝΑ-Σπίτι της Κύπρου: Πάφος, Λόγος Ποιητικός από την Αρχαιότητα μέχρι Σήμερα

Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 παρουσιάστηκε στο Σπίτι της Κύπρου το Λεύκωμα «Πάφος, Λόγος Ποιητικός, από την Αρχαιότητα μέχρι Σήμερα» που εκδόθηκε από τον Οργανισμό “Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος2017” σε συνεργασία με την Εταιρεία Λογοτεχνών Πάφου.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, οι ανθολόγοι του τόμου, Ανδρέας Χατζηθωμάς, Ανδρέας Πετρίδης και Παναγιώτης Νικολαΐδης επέλεξαν ποιήματα με άμεση ή έμμεση αναφορά στην Πάφο, με ταυτόχρονη παράθεση των ποιητικών κειμένων στην Αγγλική γλώσσα, όπως και τη συμπερίληψη ποιητών διαφορετικής εθνικής ταυτότητας. Το λεύκωμα κοσμούν και διανθίζουν εικαστικές επιλογές από δημιουργίες Παφίων ζωγράφων.

Η Μορφωτικός Σύμβουλος Μαρία Παναγίδου καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στο Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκο Κενεβέζο, ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία των δράσεων της κυπριακής πολιτείας προκειμένου να  ανταπεξέλθει επιτυχώς στις ανάγκες της διοργάνωσης, τις δυσκολίες και τις αντίξοες συνθήκες που ξεπεράστηκαν με αποτέλεσμα η Πάφος και κατ’ επέκταση όλη η Κύπρος να αναδείξει την πλούσια ιστορία που κουβαλά, την πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά μέσα από τις πολλαπλές εκδηλώσεις καθώς και από το Λεύκωμα «Πάφος, Λόγος Ποιητικός, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».

Η ταχύτητα σκοτώνει

Στην εισαγωγική του ομιλία ο φιλόλογος, κριτικός, επιμελητής της έκδοσης Ανδρέας Χατζηθωμάς υπογράμμισε ότι «η ανάληψη του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης από τη Πάφο αποτελεί έναν ιστορικό σταθμό όχι μόνο για την πόλη της Πάφου αλλά για ολόκληρη την Κύπρο». Εξήρε τις προσπάθειες του Πρόεδρου, του Διοικητικού Συμβουλίου, του εργασιακού προσωπικού, της ομάδας εθελοντών και των χορηγών που, όπως είπε, κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ένα μικρό θαύμα με τη διοργάνωση πληθώρας δράσεων συμπεριλαμβανομένου και της Ανθολογίας η οποία «προβάλλει διαχρονικά την Πάφο, τους ανθρώπους της και την πλούσια ιστορική και πνευματική της παράδοση».

Ακολούθως το βιβλίο παρουσίασε ο κριτικός λογοτεχνίας, Πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, Αλέξης Ζήρας. «Η ανακήρυξη της Πάφου σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι η ευκαιρία μιας αυτογνωσίας για τους πολίτες της και γενικότερα για τους πολίτες της Κύπρου, καθώς τα πλούσια αρχαιολογικά τεκμήρια και η εντρύφηση στην ιστορία της, παλιά και σύγχρονη, στοιχειοθετούν την ταυτότητα μια πόλης που […] υπήρξε πάντοτε ανοιχτή από πάσης απόψεως» είπε ο κ. Ζήρας ξεκινώντας την ομιλία του.

«Το εντυπωσιακό λεύκωμα σε ουσία και αισθητική» συνέχισε «είναι ένα από τα αναθηματικά της ανακήρυξης της Πάφου σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα που θα μείνει να ανατρέχουμε σε αυτό ως αναγνώστες, ερευνητές και θηρευτές του ωραίου». «Η Πάφος μέσω της Αφροδίτης και του Πυγμαλίωνα, μέσω των μύθων τους δηλαδή, υπήρξε η πιο ελκυστική κυπριακή πόλη για τη φαντασία πολλών ποιητών από όλο τον κόσμο» υπογράμμισε τελειώνοντας την ομιλία του.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απαγγελία ποιημάτων από την Ανθολογία από τους ταλαντούχους ηθοποιούς Εβελίνα Αραπίδη και Δημήτρη Σταμούλη.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ