29.9 C
Paphos
Thursday, April 25, 2024

Έρχονται οι πάσσαλοι με τις “έξυπνες λάμπες” στην Πάφο- Τι είναι και ποια τα χαρακτηριστικά τους;

Στην εγκατάσταση 50 έξυπνων πασσάλων αναμένεται να προχωρήσει εντός της Πάφου ο Δήμος Πάφου στα πλαίσια τεχνολογικής του αναβάθμισης και της καταγεγραμμένης πρόθεσης να μετατραπεί σε Smart City.

Το θέμα της εγκατάστασης 50 έξυπνων πασσάλων (smart poles) όπως και η σύναψη συμφωνίας με την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου για την αντικατάσταση των ενεργοβόρων φωτιστικών σωμάτων οδικού φωτισμού (υψηλής πίεσης νατρίου) με έξυπνα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED θα συζητηθούν στην αυριανή συνεδρίαση της ολομέλειας του Δήμου Πάφου.

Οι έξυπνοι πάσσαλοι σε αντίθεση με τα συνηθισμένα φώτα του δρόμου, τα οποία εκπέμπουν μόνο φως στην κορυφή της λάμπας, μπορούν ανάλογα με το μοντέλο παραγγελίας να λάμψουν σε όλο τους το σώμα.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ταυτόχρονα μπορούν να αλλάξουν χρώμα σε περιπτώσεις που αυτό χρειαστεί όπως σε παγκόσμιες εκστρατείες που ο Δήμος μετέχει, λόγου χάρη η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού που τα φώτα γίνονται μπλε, ή η ημέρα που η Europa Donna Cyprus στέλνει το μήνυμα για κατάπολέμηση του καρκίνου που το χαρακτηριστικό είναι οι ροζ φιγούρες.

Οι λωρίδες LED μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να φέρουν μια ποικιλία χρωμάτων, όπως το αναμμένο νέον. Σε φεστιβάλ ή ειδικές περιπτώσεις, τα φώτα μπορούν να “χορέψουν”, να γίνουν πολύχρωμα και να αλλάξουν το χρώμα με την πυκνότητα της ροής της κυκλοφορίας, παίζοντας έναν προειδοποιητικό ρόλο.

Ταυτόχρονα σε κάποιες χώρες που ήδη έχουν τοποθετηθεί (κυρίως στην Ασία) παίζουν και ένα άλλο ρόλο μέσω των τοποθετημένων καμερών τους, αυτό της καταγραφής ροής πληθυσμού που σε Ασιατικές μεγαλούπολεις είναι σημαντικός για τα εμπορικά κέντρα και τις μεγάλες πλατείες.

Τέλος, ανάλογα με το μοντέλο που θα επιλεγεί βάσει προσφορών, οι έξυπνοι πασσάλοι έχουν την δυνατότητα να έχουν στη βάση τους ενσωματωμένη διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης και παροχής πληροφοριών, φορτιστή τηλεφώνου ή άλλων συσκευών, φορτιστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου, διαφημιστικό πίνακα, σημείο παροχής Wi-Fi ενώ είναι βεβαίως και ενεργειακά πιο οικονομικοί και φιλικοί στο περιβάλλον.  

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ