24.9 C
Paphos
Friday, April 26, 2024

Ένα ταξίδι στο πριν, το τώρα και το μετέπειτα από την έκθεση της Ελεάνας Χρυσάνθου Πετούση 

Η Ελεάνα Χρυσάνθου Πετούση παρουσιάζει ατομική έκθεση,  στη γκαλερί Blue Iris στην Πάφο. Με νέα αλλά και παλαιότερα έργα η καλλιτέχνης επιδιώκει να ταξιδέψει τον θεατή στο πριν το τώρα και το μετέπειτα, παραθέτοντας σειρά ζωγραφικών έργων που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 χρόνων.

Σε δηλώσεις της  ανέφερε πως την πρώτη ενότητα της έκθεσης αποτελούν πορτρέτα, γυμνά και συνθέσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των σπουδών της ζωγράφου στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Μόσχας, Σούρικωβ, το 2004-2007.

Στα έργα αυτά διακρίνεται, όπως αναφέρει, η άρτια τεχνική και θεμελίωση των βάσεων τις κλασσικής ζωγραφικής στην Μοσχοβίτικη Σχολή σε μια περίοδο ορόσημο για την εικαστική πορεία της καλλιτέχνη. Η ατμοσφαιρικότητα που χαρακτηρίζει τα κάδρα αυτής της εποχής σε συνδυασμό με τη χρήση μια μουντής χρωματικής γκάμας προσδίδει  σημείωσε, μια μελαγχολική διάθεση βγαλμένη από το παρελθόν σε μια πολύ διαφορετική χρονική πραγματικότητα από τη δική μας.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η δεύτερη ενότητα αποτελείται από μνημειακά πορτραίτα και εικαστικούς πειραματισμούς της καλλιτέχνη που ακολούθησαν κατά την επόμενη δεκαετία 2007-2017 κατά την οποία και επέστρεψε στην Λευκωσία. Η εικαστικός εμπνέεται από οικεία πρόσωπα, αστικά τοπία, συμβάντα και καταστάσεις για τη δημιουργία μεγάλων έργων χρησιμοποιώντας παραδοσιακά μέσα και μικτή τεχνική κυρίως σε καμβά και ξύλο.

Τα έργα της συνέχισε,  προσδίδουν την ακατάπαυστη επεξεργασία του πριν μέσα από τους μηχανισμούς της μνήμης και του τώρα μέσα από λεπτομέρειες της επίκαιρης πραγματικότητας. Ο χώρος και ο χρόνος αποκτούν ακαθόριστη υπόσταση καθώς λειτουργούν σαν μια έννοια και συμβάλουν στην τελική αποτύπωση της προσωπικής ταυτότητας της ζωγράφου σαν άτομο και σαν δημιουργός.

Η τρίτη και τελευταία ενότητα της έκθεσης αποτελείται,όπως είπε, από τοπιογραφίες της Κύπρου που ζωγραφίστηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δυο ετών 2017-2019 μέρος μιας μεγαλύτερης θεματικής με τίτλο Sketching Cyprus. Η συλλογή αυτή παρουσιάζει λεπτομερείς υδατογραφίες και ελαιογραφίες από διάφορες τοποθεσίες του νησιού καθώς επίσης μοτίβα και σκηνές από την καθημερινότητα.

Ταξιδεύοντας σε συνθέσεις γεμάτες απροσδόκητους συνειρμούς και πλαστικά ευρήματα συχνά παράδοξης εννοιολογικής παραστατικότητας, το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ύφος της ζωγράφου και ο παραστατικός της λόγος προσφέρουν στον θεατή ένα κόσμο υψηλό, ευγενικό, καμωμένο από αυστηρή ομορφιά και τελειότητα, γεμάτο αισθήματα, συναισθήματα και ντοκουμέντα στιγμών και αναμνήσεων.

Η Ελεάνα Χρυσάνθου Πετούση γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1982. Το 2000-2007 σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Μόσχας Σούρικωβ, στην Ρωσία και ειδικεύτηκε στον κλάδο της μνημειακής ζωγραφικής όπου και αποφοίτησε με άριστα. Έκτοτε ζει και εργάζεται στην Κύπρο σαν εικαστικός και σαν ακαδημαϊκός στη Λευκωσία. Έλαβε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις και διαγωνισμούς στην Κύπρο και το εξωτερικό με διακρίσεις και βραβεία. Έργα της βρίσκονται σε κρατικές και ιδιωτικές συλλογές. Η έκθεση αυτή που παρουσιάζεται στην Πάφο από 12 μέχρι 26 Οκτωβρίου στη γκαλερί Blue Iris αποτελεί την τρίτη ατομική έκθεση της ζωγράφου.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ