spot_img
spot_img
26.5 C
Paphos
Thursday, September 16, 2021

Παφίτισσα η μοναδική γυναίκα στην ομάδα “Ζ” της Αστυνομίας (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

spot_img
   

Πόσο σύνηθες είναι να βλέπεις μια γυναίκα να οδηγά μοτοσικλέτα της Αστυνομίας; Εμένα μόλις την αντίκρισα στη Λεωφόρο Τάφοι των Βασιλέων μου φάνηκε κάπως περίεργο, ιδιαίτερο ίσως για να είμαι πιο ακριβής. Έπαθα αυτό που μας συμβαίνει συχνά όταν δούμε κάτι και δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι αν είδαμε σωστά και αμέσως με μια αστραπιαία κίνηση κοιτάζουμε ξανά και ξανά προς το ίδιο σημείο για να επιβεβαιωθούμε.

του Μάριου Ιγνατίου*

   

Επόμενη κίνηση, ως δημοσιογράφος, να τηλεφωνήσω (ευτυχώς είχα hands free) στον Υπεύθυνο Τροχαίας, υπαστυνόμο Ζήνωνα Ψαθίτη για να το επιβεβαιώσω. Όντως η Τροχαία Πάφου διατηρεί στις τάξεις της μια αστυνομικίνα η οποία υπηρετεί στο μηχανοκίνητο τμήμα με τις μηχανές της ομάδας “Ζ” βγάζοντας κανονικά βάρδιες όπως οι άντρες συνάδελφοί της και κάνοντας περιπολίες.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Το ραντεβού για μια συνέντευξη με την Κωνσταντίνα Χατζηχριστοφή Κυριακίδου έκλεισε άμεσα και με τη ουσιαστική βοήθεια του Γραφείου Τύπου της Δύναμης το οποίο σε χρόνο dt διευθέτησε όλα τα απαιτούμενα.

Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές

Η Κωνσταντίνα Χατζηχριστοφή Κυριακίδου απο την Πάφο είναι παντρεμένη με τον Κυριάκο Κυριακίδη, επαγγελματία οδηγό λεωφορείου και μητέρα δυο παιδιών, ενός αγοριού 12 ετών και μιας κορούλας 6,5. Η συνάντησή μας έγινε στα γραφεία της Τροχαίας Πάφου και η ίδια αν και ήταν με άδεια ήρθε με μεγάλη προθυμία να μας συναντήσει αφού απο τις πρώτες τις κιόλας λέξεις μπορείς άνετα να καταλάβεις ότι αγαπάει αυτό που κάνει και δεν το βλέπει ως μια απλή δουλειά αλλά κανονικά ως λειτούργημα.

Μέσα απο τα λεγόμενά της στη συνέντευξη που ακολουθεί μπορεί κάποιος να διαπιστώσει ότι όταν υπάρχει θέληση, πίστη και αγάπη όλα μπορούν να γίνουν και όλα μπορούν να συνδυαστούν. Μια γυναίκα μπορεί να είναι και γυναίκα να είναι και μάνα, σύζυγος και επαγγελματίας στη δουλειά της. Μπορεί μια γυναίκα να διατηρήσει τη θηλυκότητά της και την ομορφιά της και ταυτόχρονα να είναι αυστηρή αν χρειαστεί και αν το επάγγελμά της το επιβάλλει.

Το να οδηγάς μηχανή και μάλιστα της Αστυνομίας όπου μπορεί να χρειαστεί να κυνηγήσεις τους “κακούς”, τους κλέφτες ή τους ένοπλους ληστές μιας τράπεζας, τους εγκληματίες ή αυτούς που παραβίασαν “απλά” τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα. Παρόλα αυτά η Κωνσταντίνα με δυναμισμό και κυρίως με χαρακτήρα κατάφερε και μπήκε στην επίλεκτη αυτή ομάδα και σήμερα δικαίως μπορεί να περηφανεύεται ότι είναι η μοναδική γυναίκα στην Κύπρο που υπηρετεί το συγκεκριμένο σώμα αυτή τη στιγμή.

Όπως πληροφορηθήκαμε υπάρχουν ακόμη εννέα κοπέλες παγκύπρια που έχουν τις απαιτούμενες άδειες και πέρασαν μέσα απο την απαραίτητη εκπαίδευση όμως για διάφορους λόγους δεν υπηρετούν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή σε αυτό το Τμήμα της Αστυνομίας.

Πριν ξεκινήσει η κουβέντα μας η Κωνσταντίνα, πάντα με χαμόγελο αλλά και εκείνο το αυστηρό ύφος που έχει ο αστυνομικός όταν σου ζητήσει την άδεια μετά που σε έχει σταματήσει για έλεγχο, ευχαριστεί την νέα Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου και ειδικά τον Αστυνομικό Διευθυντή, Νίκο Πενταρά που της έδωσαν την ευκαιρία να κάνει αυτό που αγαπάει μέσα απο το Αστυνομικό Σώμα.

Ερωτηθείσα επίσης αν έτυχε να σταματήσει ποτέ τον Κυριάκο, το σύζυγό της που είναι επαγγελματίας οδηγός και όλη μέρα κυκλοφορεί με το λεωφορείο μέσα στην Πάφο, χαμογελώντας μας είπε πως ακόμη δεν έτυχε αν όμως τύχει θα του συμπεριφερθεί με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρεται στους υπόλοιπους οδηγούς. Κανένας δεν είναι υπεράνω του Νόμου συμπλήρωσε και η σωστή εφαρμογή του Κ.Ο.Κ. είναι για να προστατεύουμε τον κόσμο και να αποφεύγουμε τα δυσάρεστα.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για μια γυναίκα να υπηρετεί στην ομάδα Ζ της Αστυνομίας;

Με αρκετή υπομονή και θέληση όλες οι δυσκολίες ξεπερνιούνται και γίνονται όλα εύκολα.

Πιστεύεις ότι υπάρχουν ανδροκρατούμενα επαγγέλματα; 

Υπάρχουν ναι ανδροκρατούμενα επαγγέλματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δίνεται και η ανάλογη ευκαιρία σε πολλές γυναίκες να εργαστούν σε αυτά.

Πως αντιμετωπίζεσαι απο τους άνδρες συναδέλφους σου;

Η αντιμετώπιση των συναδέλφων μου είναι άψογη. Με βοηθούν πάρα πολύ με συμβουλές (ως νέο άτομο στις μηχανές) και είναι πάντα δίπλα μου για οτιδήποτε χρειαστώ.

Ποιές είναι οι πρώτες αντιδράσεις του κόσμου που σε βλέπει στη μηχανή με τη στολή; 

Αρχικά σαστίζουν, αλλά όταν συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για γυναίκα αρκετοί με προσεγγίζουν για να με συγχαρούν.

Πως σε αντιμετωπίζει ο κόσμος όταν τον σταματάς για να τον καταγγείλεις με τη μηχανή; 

Προς το παρόν δεν έχω αντιληφθεί να υπάρχει διαφορά με μένα σε σχέση και με το πως αντιμετωπίζονται οι άλλοι συνάδελφοι. Πιστεύω πως ανάλογα με τη δική μας συμπεριφορά, έτσι συμπεριφέρονται και οι πλείστοι πολίτες.

Γιατί πήρες την απόφαση να εργαστείς στο συγκεκριμένο τμήμα; 

Μου άρεσαν πολύ οι μηχανές από παλιά και θαύμαζα τους Αστυνομικούς Μοτοσυκλετιστές “Ζητάες”. Τώρα μου δόθηκε η ευκαιρία από τον Αστυνομικό Διευθυντή Πάφου, τον οποίο ευχαριστώ πάρα πολύ και το έκανα.

Τι λέει ο σύζυγος σου και η οικογένειά σου για το ότι είσαι “Ζ”ητάς;

Η οικογένεια μου με στηρίζει πάρα πολύ. Τα παιδιά μου είναι ενθουσιασμένα που η μητέρα τους είναι “Ζητάς” και ο σύζυγος μου καθημερινά με συμβουλεύει για τους κινδύνους στους δρόμους και πόσο προσεκτική πρέπει να είμαι.

Πως αποφάσισες να υπηρετήσεις την Αστυνομία;

Ήταν ένα επάγγελμα που ήθελα να ακολουθήσω από την παιδική μου ηλικία. Πάντα ήθελα να βοηθώ κόσμο και δεν μου άρεσε η αδικία. Μιλώντας με αρκετούς Αστυνομικούς και εξηγώντας μου το τί κάνουν καθημερινά, θαύμασα και αγάπησα αυτό το επάγγελμα και έτσι έδωσα τις εξετάσεις και τελικά έγινα και εγώ Αστυνομικός.

*Αρχισυντάκτης PafosPress.com

** Το κείμενο πρωτοδημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Σημερινή την Κυριάκη 27 Αυγούστου 2017 

Support Local Business
   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

spot_img