spot_img
spot_img
26.3 C
Paphos
Friday, September 24, 2021

Αγωγή Νίκου Σιακόλα κατά Δημάρχου Πάφου

   

Η εταιρεία Cyprus Limni Resorts and GolfCourses Plc και ο κ. Νίκος Κ. Σιακόλας καταχωρούν μέσω του δικηγορικού γραφείου Χρύσης Δημητριάδης & Σια ΔΕΠΕ αγωγή λιβέλου, εναντίον του κ. Φαίδωνα Φαίδωνος.


Αυτούσια η σχετική ανακοίνωση:

   

Η εταιρεία Cyprus Limni Resorts and GolfCourses Plc επανέρχεται, όπως είχε προαναγγείλει, στο θέμα των τουρκοκυπριακών περιουσιών που νόμιμα έχει ενοικιάσει από τον Κηδεμόνα, παρέχοντας πλήρεις λεπτομέρειες για το θέμα, με σκοπό τη διαφάνεια και την ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Τα τεμάχια που η Εταιρεία έχει ενοικιάσει εφάπτονται της κτημοσύνης της, στην οποία θα δημιουργηθούν δύο γήπεδα γκολφ και άλλες ωφέλιμες αναπτύξεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Εισαγγελέας, εξετάζοντας σχετικό ζήτημα που αφορούσε ανταλλαγή περιουσιών σε σχέση με το ίδιο Έργο, έκρινε τις ανταλλαγές νόμιμες και το Έργο ως επωφελές και ότι εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Συγκεκριμένα, στην Πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών προς το Υπουργικό Συμβούλιο ημερομηνίας 14/10/2009, αναφέρονται επί λέξει τα εξής:

Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές

«…Σύμφωνα με το Άρθρο 6(η) του Νόμου 139/91, επιτρέπεται ο Κηδεμόνας Τ/Κ Περιουσιών να προβαίνει σε ενέργειες οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα μετά τη λήξη της έκρυθμης κατάστασης να είναι άλλος από τον ιδιοκτήτη της ακίνητης ιδιοκτησίας κατά την 26.4.1991 που τέθηκε σε ισχύ ο Νόμος, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες αυτό θα ήταν επωφελές για τον ιδιοκτήτη ή αναγκαίο για το δημόσιο συμφέρον. Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, που γνωμάτευσε επί του όλου θέματος κρίνει ότι η προτιθέμενη ανταλλαγή είναι νόμιμη αν ληφθεί υπόψη ότι η αξία της ιδιωτικής γης η οποία θα δοθεί στους Τουρκοκύπριους είναι πέραν του διπλασίου της δικής τους και ότι η προτεινόμενη ανταλλαγή είναι επωφελής για το περιβάλλον και ενδεχομένως και για την οικονομία του τόπου λαμβανομένων υπόψη των σημερινών οικονομικών δεδομένων.»

Τα υπό αναφορά ενοικιαζόμενα τεμάχια παρέμεναν αζήτητα από πρόσφυγες για πέραν των 38 χρόνων, διότι είναι σχεδόν εξολοκλήρου άγονα, βραχώδη και μη καλλιεργήσιμα. Τα τεμάχια αυτά παραχωρήθηκαν για ενοικίαση στην Εταιρεία μας με σκοπό να χρησιμοποιηθούν, όπως αναφέρεται στη Σύμβαση Μίσθωσης, ως «χώρος πρασίνου/πάρκου». Ο λόγος που η Εταιρεία τα ανέλαβε ήταν, όχι διότι θα είχε οποιοδήποτε εισόδημα, αλλά για να τα καθαρίσει από τα σκύβαλα και να εμποδίσει την απόρριψη και άλλων άχρηστων υλικών, και επίσης για προστασία από πυρκαγιά.  Γι’ αυτό, με δικά της επιπρόσθετα έξοδα που υπερβαίνουν τις €3.500 ετησίως, έχει αναθέσει το έργο αυτό στην εταιρεία φύλαξης «Σ. Πασιαρδής & Υιοί Λτδ».

Παρουσιάζονται πιο κάτω οι τρεις Συμβάσεις Μίσθωσης, με όλες τις λεπτομέρειες για τα τουρκοκυπριακά τεμάχια:

1. Σύμβαση Μίσθωσης ΕΣ/ 524, ημερομηνίας 22/06/2012, για περίοδο 15 ετών, που αφορά σύνολο 20 τεμαχίων, έκτασης 272.447 τ.μ. Τα τεμάχια αυτά είναι άγονα, δυσπρόσιτα, με επικλινή δύσβατη μορφολογία. Παρέμεναν αναξιοποίητα από το 1974, δίχως να έχουν ζητηθεί από οιονδήποτε για οποιαδήποτε χρήση. Από την έκταση αυτή  καλλιεργήσιμη είναι έκταση14,4 δεκάρια.

2. Σύμβαση Μίσθωσης ΕΣ/524Α, ημερομηνίας 8/08/2014, για περίοδο 3 ετών με ανανέωση, που αφορά ένα τεμάχιο με Αρ. 235, Φ/Σ: 26/44, έκτασης 16.389 τ.μ. Το τεμάχιο είναι καλλιεργήσιμο σε έκταση 12,2 δεκάρια από τα 16,4 δεκάρια αναγραφόμενα στο τίτλο ιδιοκτησίας του. Για λόγους πυρασφάλειας, η καλλιέργειά του (όργωμα) είναι επιβεβλημένη καθώς εφάπτεται φυτειών ελαιοδέντρων εντός της κτημοσύνης της Εταιρείας μας.

3. Σύμβαση Μίσθωσης ΕΣ/779/1, ημερομηνίας 16/02/2016, για περίοδο 3 ετών με ανανέωση, που αφορά ένα μέρος του τεμαχίου με Αρ. 33, Φ/Σ: 26/44, έκτασης 3.998 τ.μ. Για το τεμάχιο αυτό δεν έχουμε προβεί σε οποιαδήποτε καλλιεργητική φροντίδα. Το έδαφός του δεν είναι εύφορο. Επειδή δε εφάπτεται της κτημοσύνης της Εταιρείας μας, για σκοπούς πυροπροστασίας έχει καθαρισθεί φέτος δύο φορές από την άγρια βλάστηση.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
– Για κανένα από τα τεμάχια που έχουν νόμιμα εκμισθωθεί στην Εταιρεία, καμία υπενοικίαση δεν έχει γίνει.
– Τα τεμάχια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τους λόγους που αναφέρονται στην Σύμβαση Μίσθωσης. Επειδή εντός της κτημοσύνης της Εταιρείας μας υπάρχει σχεδιασμός για οικοδομικές αναπτύξεις, κάποια μικρά μέρη των τεμαχίων αυτών θα χρησιμοποιηθούν προσωρινά ως αποθηκευτικοί χώροι. Θα ακολουθήσει ο εξωραϊσμός τους όταν οι αναπτύξεις ολοκληρωθούν. Στα τεμάχια αυτά δεν υπάρχουν, ούτε θα υπάρξουν οποιεσδήποτε οικοδομές, ούτε θα είναι μέρος της ανάπτυξης.
– Σε κανένα από αυτούς τους χώρους δεν έγινε φυτεία δέντρων ή ανέγερση υποστατικών, κάτι το οποίο υποδεικνύει την προσωρινότητα της ενοικίασης.

Είναι άδικο να χρησιμοποιείται η αξία του τελευταίου τεμαχίου ως βάση για υπολογισμό της ενοικιαστικής αξίας αζήτητων και άγονων τεμαχίων, που καλύπτονται από το πρώτο συμβόλαιο, πράγμα το οποίο έπρεπε να έχει διαπιστώσει ο κ. Φαίδωνος. Γι’ αυτό και η αναφορά ότι η Εταιρεία έπρεπε να χρεωθεί €66.482 ετησίως, βασίζεται σε αυθαίρετα και παραπλανητικά στοιχεία, γιατί συγκρίνει ανόμοια πράγματα.

Απλά για αναφορά επισημαίνεται ότι ο κ. Νίκος Σιακόλας και ο Όμιλος Σιακόλα κατέχουν απείρως μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία σε εμβαδό και αξία οι οποίες βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές Λευκωσία, Αμμόχωστο, Κερύνεια, Καραβά, Δίκωμο και αλλού, για τις οποίες έχουν κινήσει αγωγή εναντίον της Τουρκίας. Για τη στέρηση των περιουσιών αυτών, ο ίδιος προσωπικά και οι Εταιρείες του δεν έχουν ζητήσει και ούτε απολαμβάνουν κανένα όφελος από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Είναι λυπηρό γιατί ο κ. Φαίδωνος στις αναφορές του δεν περιορίστηκε στα στοιχεία που αφορούν Τ/Κ περιουσίες αλλά προχώρησε σε ανεπίτρεπτα σχόλια για το πρόσωπο του κ. Νίκου Σιακόλα, αφήνοντας σαφείς αιχμές για διαπλοκή με κόμματα και άλλα συκοφαντικά υπονοούμενα.

Αποτέλεσμα των δυσφημιστικών σχολίων του κ. Φαίδωνος είναι να υπάρχει ένας συνεχής οργασμός περαιτέρω και σοβαρότερων δυσφημιστικών σχολίων και ύβρεων, μεταξύ άλλων, από μέσα κοινωνικής δικτύωσης προς έναν επιχειρηματία, οι Εταιρείες του οποίου και τα έργα που έχει δημιουργήσει εργοδοτούν πολλές χιλιάδες και στηρίζουν τις οικογένειές τους. Ας επιδειχθεί επιτέλους και κάποιος σεβασμός σε ανθρώπους που προσφέρουν στον τόπο.

Καταδικάζουμε αυτούς τους προσβλητικούς ισχυρισμούς του κ. Φαίδωνος, τους οποίους και προσβάλλουμε ενώπιον της δικαιοσύνης. Τέτοιου είδους δηλώσεις και αναφορές λαϊκίστικου χαρακτήρα με στόχο την αυτοπροβολή, αποθαρρύνουν τους προοδευτικούς επιχειρηματίες και εταιρείες να προβαίνουν σε επενδύσεις που ενισχύουν την οικονομία του τόπου και προσφέρουν εργασία σε χιλιάδες συμπατριώτες μας.

Η εταιρεία Cyprus Limni Resorts and GolfCourses Plc και ο κ. Νίκος Κ. Σιακόλας καταχωρούν μέσω του δικηγορικού γραφείου Χρύσης Δημητριάδης & Σια ΔΕΠΕ αγωγή λιβέλου, εναντίον του κ. Φαίδωνα Φαίδωνος.

Cyprus Limni Resorts and GolfCourses Plc

Λευκωσία, 29 Αυγούστου 2017

Πηγή: sigmalive

Support Local Business
   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

spot_img