28.9 C
Paphos
Friday, July 12, 2024

Ζήνωνας Ζήνωνος : Αγωνιζόμαστε διαρκώς για να βελτιωθεί η ποιοτική εξυπηρέτηση του κόσμου

Ο Διευθυντής της εταιρείας Mediwell Home Healthcare Services, Ζήνωνας Ζήνωνος, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο PafosPress ανοίγει τα χαρτιά του και μιλάει για την πανδημία για τον απαιτητικό πελάτη αλλά και για την εταιρεία του … Όπως ανέφερε η κατ’ οίκον ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αποτελεί ένα διαφορετικό μοντέλο προσέγγισης σε ασθενείς οι οποίοι χρήζουν νοσηλείας χωρίς να είναι αναγκαία η παραμονή τους σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Σε όλες τις σύγχρονες χώρες του δυτικού κόσμου και κυρίως στις Ηνωμένες πολιτείες Αμερικής και την Αγγλία, το μοντέλο κατ’οίκον νοσηλείας είναι ευρύτατα διαδεδομένο.

Στην Κύπρο, η κατ’ οίκον νοσηλεία κερδίζει διαρκώς έδαφος. Οι ασθενείς αλλά και το οικογενειακό τους περιβάλλον, επιλέγουν για το αγαπημένο τους πρόσωπο ποιοτική νοσηλεία με μεγαλύτερη άνεση και την λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία. Το σπίτι μας, όπως είπε μπορεί εύκολα και χωρίς κόστος να μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας του αγαπημένου μας προσώπου, όπου θα πάρει την απαιτούμενη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όσο διάστημα χρειαστεί. Αναφερόμενος στις παρεχόμενες Υπηρεσίες ανέφερε πως αυτές είναι η Φροντίδα και επούλωση πληγών σε ηλικιωμένους, η Διαχείριση και αντιμετώπιση πόνου, η χορήγηση ενεσίμων και ενδοφλέβιων φαρμάκων, η υποστήριξη σε καρκινοπαθείς, η επίσκεψη Ιατρού και Νοσηλευτή στο σπίτι καθώς και η υποστήριξη και φροντίδα ηλικιωμένων.

Οι στόχοι μας συνέχισε, είναι να φροντίσουμε και να εκπαιδεύσουμε ασθενείς και τους αγαπημένους τους στο δικό τους περιβάλλον, και να τους ενημερώνουμε για τη φροντίδα και την πρόοδό τους. Η Mediwell Home Healthcare Services έχει προσφέρει περήφανα εξαιρετικές υπηρεσίες φροντίδας κατ ‘οίκον σε ασθενείς τα τελευταία τρία χρόνια σε όλη την πόλη και επαρχία της Πάφου, συμπλήρωσε.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Πόσο άλλαξε την δουλειά σας η πανδημία;

H πανδημία είναι μια παγκόσμια κατάσταση τα τελευταία χρόνια , που έχει αλλάξει ριζικά επαγγελματικά τον τρόπο εργασίας μας.
Πρέπει να σας πως ενδεικτικά πως άλλους στόχους είχαμε θέση και άλλους σκοπούς ως επαγγελματίες υγείας για να εξυπηρετούμε ασθενείς. Πλέον καλούμαστε να κάνουμε διαγνώσεις θετικών και αρνητικών σε γιγαντιαίες κλίμακες για τα δεδομένα της χώρας μας. Προφανώς αυτό απορροφά μεγάλο εργατικό για τους επαγγελματίες υγείας και είμαι πεπεισμένος ότι αυτό έχει επίπτωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες για τους ασθενείς που τους έχουν ανάγκη.

Ο κόσμος με τον οποίο καθημερινά έρχεστε σε επαφή είναι απαιτητικός;

Ο κόσμος είναι η αλήθεια ότι έχει κουραστεί με αυτή την κατάσταση η οποία είναι και δύσκολα να αποφευχθεί. Όσο και αν το προσπαθούμε είναι παγκόσμια που υπάρχει αυτή η κατάσταση . Μπορώ να πω ότι η συντριπτική πλειοψηφία είναι κατανοητική και ευγενέστατη απέναντι μας .Δεν θα κρύψω όμως, ότι υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις, στις οποίες συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Υπάρχει δυσπιστία ή με την πάροδο του χρόνου οι ασθενείς δείχνουν περισσότερη εμπιστοσύνη στο σύστημα;

Θα έλεγα ότι υπάρχει μια δυσπιστία και μάλιστα την δικαιολογώ. Είναι εμφανές ότι υπάρχουν παροχείς εργαστηριακών εξετάσεων του τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, οι οποίοι ακόμη και σήμερα δεν έχουν κατανοήσει ακριβώς την ορθή χρήση του, με αποτέλεσμα πολλές φορές να βγάζουν λανθασμένα αποτελέσματα ή να μην μπορούν να βγάλουν το σωστό αποτέλεσμα ή να μην περιμένουν τα αναμενόμενα χρονικά διαστήματα που προβλέπεται από τον κατασκευαστή για να βγει το σωστό αποτέλεσμα. Αυτό είναι μια πικρή αλήθεια και είμαι έντονος σ’ αυτό. Ένας άλλος παράγοντας που ενισχύει αυτή την δυσπιστία του κόσμου , την δικαιολογημένη, είναι ότι πολλοί παροχείς δεν έχουν προσωπικό καταρτισμένο για να κάνει αυτή την δουλειά , με αποτέλεσμα να προκύπτουν προβλήματα και ανωμαλίες στην εργασία. Τώρα αυτό είναι μια πραγματικότητα, αλλά από την άλλη μια άλλη πραγματικότητα είναι η πραγματική έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Οπόταν αυτοί οι παράγοντες εντείνουν την ανησυχία και την δυσπιστία του κόσμου, όπως επίσης και εμείς οι ίδιοι πιεζόμαστε αφόρητα για τα αποτελέσματα σε χρονικά διαστήματα ιδιαίτερα στενά,.

Αυτό μας δημιουργεί πρόβλημα και επιπλέον ένταση στην δουλειά μας, κυρίως όσον αφορά τα PCR test. Υπάρχουν πολλοί που έρχονται και μας αναφέρουν ότι σε πέντε ώρες πετούν . Οπόταν δεν υπήρχε η πρόβλεψη για να έρθει μια μέρα προηγουμένως για να κάνει το test .Έχεις πολλούς που δεν θέλουν να αντιληφθούν ότι υπάρχουν περιπτώσεις στην οποία η εξέταση, χρήζει επαναληπτικής διαδικασίας. Χημεία τα οποία επικαλούνται την επανάληψη, είναι διότι, υπάρχει μια οριακή κατάσταση να χαρακτηριστείς θετικός ή αρνητικός και για λόγους ασφάλειας αλλά και επειδή το απαιτεί και πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας χρειάζεται μια επαναληπτική εξέταση και πολλοί αντιδρούν. Δεν είναι εύκολο πράγμα στον άλλον να δώσεις ένα αποτέλεσμα και να πεις “τελείωσε”. Είναι πιο σωστό να δώσεις ένα αποτέλεσμα πιο ασφαλισμένα και ας υπάρχει και καθυστέρηση. Eπίσης στο test ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου πολλοί έρχονται και θέλουν το αποτέλεσμα του test σε πέντε λεπτά. Ένα test θέλει τουλάχιστον 10-20 λεπτά για να δουλέψει το αντιγόνο στην κασέτα. Οπόταν πρέπει να δώσεις αυτόν τον χρόνο. Επίσης το σύστημα που θα στείλεις το μήνυμα θέλει από 1 λεπτό μέχρι και μισή ώρα κάποτε να έρθει. Καλό λοιπόν είναι να γνωρίζει ο κόσμος ότι χρειάζεται χρόνος. Δεν μπορείς σε δύο λεπτά να λάβεις το μήνυμα. Πολλοί βέβαια λαμβάνουν μήνυμα σε δύο λεπτά. Για αυτό όπως προανέφερα σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται κακή χρήση από επαγγελματίες υγείας.

Οι περισσότεροι θετικοί έχουν ή όχι ιστορικό εμβολιασμού; Έχετε κάποια στατιστικά;

Μπορώ να πω ότι αποφεύγω να ρωτώ τον κόσμο αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι για το λόγο ότι είναι μια πολύ ιδιαίτερη ερώτηση και πολλοί θίγονται αν τους ρωτάς αυτό το πράγμα. Οπόταν δεν θα έλεγα ότι είμαι ο αρμόδιος να δώσω μια τυπική στατιστική.

Υπάρχουν υπερβολικές προσεγγίσεις ή απαιτήσεις από πελάτες σας;

Υπερβολικές απαιτήσεις δεν υπάρχουν. Σε τομείς άλλους εκτός των εξετάσεων υπάρχουν κάποιες απαιτήσεις σε ασθενείς οι οποίοι είναι θετικοί και δεν θέλουν να νοσηλευτούν ενώ χρήζουν νοσηλείας για διάφορους λόγους. Πολλοί αποτείνονται στην εταιρεία μας για να τους βοηθήσουμε κατ’ οίκον. Ως εταιρεία μας θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να προσφέρεις νοσηλεία κατ οίκον σε θετικό ο οποίος υποτροπιάζει διαρκώς. Η ενδεδειγμένη θεραπεία χορηγείται μόνο στα Νοσοκομεία Αναφοράς τα οποία έχουν τις γνώσεις, έχουν τις ικανότητες, έχουν τις δεξιότητες και πλέον έχουν και την εμπειρία να διαχειριστούν αυτά τα περιστατικά. Οπόταν πολλές φορές ναι πιεζόμαστε. Ζητούν οξυγόνο, ζητούν φαρμακευτική αγωγή όπως την κρίνουν οι ίδιοι, όπως τους την σύστησε κάποιος. Πρέπει να ξέρουν ότι υπάρχουν κάποια όρια στους τρόπους παροχής υπηρεσιών υγείας. Όταν παρεμβαίνουμε αυτά τα όρια, τότε είμαστε και παράνομοι και υπόλογοι και το χειρότερο είναι ότι συνειδητά θα επηρεάσουμε την ποιοτική φροντίδα του ίδιου του άρρωστου. Οπότε είναι κάτι που κατά την προσωπική μου άποψη δεν είναι διαπραγματεύσιμο.

Πως απαντάτε στην προσέγγιση κάποιων ότι η πανδημία κρύβει πίσω της οικονομικά συμφέροντα και όσοι ασχολήθηκαν επαγγελματικά θησαύρισαν;

Πίσω από την πανδημία είναι γεγονός ότι ξοδεύτηκαν μεγάλα κεφάλαια. Δεν είμαστε εμείς που δημιουργήσαμε αυτοί την κατάσταση και ούτε ήμασταν εμείς οι οποίοι είχαμε μέρος στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο. Μιλώ για την χώρα μας. Ούτε είχαμε επιρροές στις αποφάσεις τις πολιτικές. Όσο γνωρίζω η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που ασχολούνται με τα covid- test είναι άτομα τα οποία είναι πολύ μικρής ηλικίας , χωρίς ιδιαίτερες διασυνδέσεις που μέχρι πριν δύο χρόνια δυσκολευόντουσαν ακόμη και προς το ζην. Όμως αυτοί οι άνθρωποι, και ένας απ’ αυτούς είμαι και εγώ είχαμε κάποια σημαντικά οικονομικά οφέλη αλλά ας δουν και τι κόστος είχαμε και σε προσωπικό επίπεδο και σε επαγγελματικό επίπεδο αλλά και τι κόστα για το προσωπικό μας. Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε αναμεταξύ μας σε ένα πολύ έντονο ανταγωνισμό οι παροχείς ποιος θα καταφέρει να πάρει τον επαγγελματία υγείας, και στον ανταγωνισμό αυτό μπαίνουν στην εξίσωση και τα ιδιωτικά χημεία που δεν ασχολούνται με τα rapid test σε μεγάλους ρυθμούς και οι κλινικές οι οποίες ψάχνουν απεγνωσμένα προσωπικό. Οπόταν τα εργατικά τα δικά μας βρίσκονται σε δυσθεώρητα ύψη στην παρούσα φάση και υπάρχουν τρομερά έξοδα. Επιπλέον , θέλω να τονίσω ότι πλέον οι τιμές των τεστ τόσο στην ιδιωτική πρωτοβουλία όσο και στα τεστ που διεξάγει το Κράτος , οι τιμές τους έχουν πέσει σημαντικά πολλοί. Οπόταν δεν είναι τόσο τεράστια τα κέρδη όσο φαντάζονται κάποιοι ότι είναι.

Σχετικά με την εταιρεία σας Mediwell Home Healthcare Services τι θα μας λέγατε;

Τολμώ να πω ότι η εταιρεία μας έχει συνεισφέρει πολύ περισσότερα απ΄όσο θα μπορέσουμε να προσφέρουμε στην κοινωνία της Πάφου τόσο σε ασθενείς κατ’ οίκον όσο και στον τομέα της πανδημίας. Θεωρούμε ότι ανταποκριθήκαμε στο μέτρο του εφικτού και του δυνατού όσο καλύτερα γινόταν. Δεν θα παρουσιάσω μια εικόνα ότι τα κάναμε όλα τέλεια. Προφανώς και κάναμε κάποια λάθη όμως διαρκώς αγωνιζόμαστε για να βελτιωθεί η ποιοτική εξυπηρέτηση του κόσμου και ευελπιστώ ότι πολύ σύντομα και με την αλλαγή των μέτρων θα έρθουν σε δεύτερη μοίρα οι διαγνωστικές εξετάσεις των test. Η εταιρεία μας θα ενταχθεί στο ΓεσΥ ούτως ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί κατοίκους οι οποίοι το έχουν πραγματική ανάγκη.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ