21.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Ζ. Ζήνωνος- Διευθυντής Mediwell: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και λέει “Η Πάφος δεν απαλλάγηκε από τον ιο”

Μια “χορταστική” συνέντευξη η οποία θα συζητηθεί έδωσε μιλώντας στο PafosPress ο διευθυντής της εταιρείας Mediwell Home Healthcare Services, Ζήνωνας Ζήνωνος. Ο κ. Ζήνωνος, εκ μέρους της εταιρείας που ανέλαβε να διεκπεραιώσει τις εξετάσεις των rapid test αντιγόνου αναφέρθηκε στην αύξηση που παρατηρήθηκε τις τελευταίες τρεις ημέρες στις εξετάσεις της Πάφου, μίλησε για το πως αντιμετωπίζει ο κόσμος την ανακοίνωση ότι βρέθηκε θετικός ενώ δεν δίστασε να αναφερθεί και σε ακραίες συμπεριφορές.

Ο διευθυντής της Mediwell Home Healthcare Services “έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου” και προειδοποιεί ότι αν δεν συμπεριφερθούμε ώριμα δεν αποκλείεται να υπάρξει αναζωοπύρωση του ιου στην κοινότητα. 

Απο τα όσα αναφέρει το πιο συγκλονιστικό, πέραν των απειλών που δέχθηκε, είναι το σημείο στο οποίο παραδέχεται ότι επιβεβαιωμένα κρούσματα ή επαφές τους έτυχε να αρνηθούν να μπουν αυτοπεριορισμό. 

Η ταχύτητα σκοτώνει

Τι αντιδράσεις καταγράφονται συνήθως όταν κάποια επιβεβαιωμένα κρούσματα ενημερωθούν ότι είναι θετικά;

Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου λαμβάνει το αποτέλεσμα ήπια, υπεύθυνα και συμβάλει στην προσπάθεια να ενημερώσει τις στενές του επαφές και τους αξίζουν και συγχαρητήρια για τη συμπεριφορά αυτή. Απ’ εκεί και πέρα υπάρχουν δυστυχώς και άτομα που δεν συμμορφώνονται, σας το λέω από προσωπική πείρα. Κάποιοι δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι ήρθαν σε επαφή και με τον τρόπο αυτό δεν συμβάλουν στην προσπάθεια για αποτροπή της διασποράς του ιού. 

Η πρώτη αντίδραση στα άτομα που βρέθηκαν θετικά, ποια είναι; 

Υπάρχουν άτομα τα οποία επειδή δεν παρουσιάζουν καμία κλινική ένδειξη ή συμπτωματολογία εκπλήσσονται. Βέβαια για την επιστημονική κοινότητα δεν είναι έκπληξη αφού είναι γνωστό ότι υπάρχουν ασυμπτωματικοί ασθενείς. Υπάρχουν σίγουρα κάποιοι που καταλαμβαίνεις ότι στεναχωρήθηκαν πολύ, είτε γιατί στο στενό τους οικογενειακό περιβάλλον υπάρχουν ευπαθείς ομάδες, είτε γιατί ανησυχούν για τους ίδιους και της οικογένειές τους. 

Σε αυτή την επικοινωνία με τον κόσμο, υπάρχαν κάποιοι που δεν ήθελαν να δεχθούν ότι ήταν θετικοί; 

Ναι υπήρχαν τέτοιες περιπτώσεις, δυστυχώς. Άτομα που βρέθηκαν θετικοί με τη μέθοδο του rapid test αντιγόνου, έκαναν και τη μοριακή εξέταση η οποία επιβεβαίωσε το πρώτο αποτέλεσμα όμως δεν ήθελαν να αποδεχθούν ότι μπορεί να “κτυπήθηκαν” από τον κορωνοϊό. 

Ποια ήταν η πιο ακραία αντίδραση που είχατε σε ενημέρωση για θετικό δείγμα; 

Υπήρξε μια αντίδραση η οποία ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Ένα άτομο του οποίου είχαμε τηλεφωνήσει, αφού προηγουμένως τον ρωτήσαμε το ονοματεπώνυμό του, την ημερομηνία γεννήσεώς του, τον αριθμό ταυτότητος του κλπ και αφού τα επιβεβαίωσε όλα, ακολούθως ισχυριζόταν ότι δεν είχε κάνει τεστ. Στο ερώτημα μας πως γίνεται να ισχύει κάτι τέτοιο και να γνωρίζουμε εμείς τόσα προσωπικά του στοιχεία και αφού του είπαμε ότι εμείς επικοινωνούμε μαζί του με τη φόρμα που συμπλήρωσε αρνιόταν πεισματικά και επίμονα.

Τελικά τι έγινε;

Του εισηγηθήκαμε να πάει να κάνει και την μοριακή εξέταση και να επικοινωνήσει με τον προσωπικό του ιατρό. Ότι χρειάζεται να μπει σε περιορισμό. Αντ’ αυτού ήρθε μαζί με δυο φίλους του στο γραφείο μας με απειλητικές διαθέσεις. Αν και ήταν θετικός, ήρθαν και δυο φίλοι μαζί του και ζητούσε εξηγήσεις. 

Προσπάθησα να του εξηγήσω ευγενικά ότι δεν ευθύνεται αυτός που κόλλησε τον ιο και θα πρέπει να ακολουθήσει του προσωπικού του ιατρού αλλά και της επιδημιολογικής ομάδας.

Κατά την επίσκεψή τους στο γραφείο της εταιρείας φορούσαν μάσκες; 

Όχι δυστυχώς δεν φορούσαν ούτε μάσκες. 

Από την επικοινωνία που έχετε αισθάνεστε ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πειθαρχούν στις υποδείξεις τον ειδικών; Μένουν σε περιορισμό; 

Στην συντριπτική πλειοψηφία ναι πειθαρχούν και είναι πλήρως συνεργάσιμος ο κόσμος, τουλάχιστον αυτό το αίσθημα έχουμε εμείς στην εταιρεία μας με την επαφή που έχουμε ακολούθως με τις επαφές των κρουσμάτων. Παρόλα αυτά ό,ως υπάρχουν και περιπτώσεις, κυρίως νεαρότερων ατόμων, στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι ήρθαν σε επαφή με τα κρούσματα. Είναι και λυπηρό και ανησυχητικό αυτό που λέω όμως οφείλω να το μοιραστώ μαζί σας. 

Είναι καλό να καταλάβουμε ότι αν θέλουμε η επιδημιολογική εικόνα της Επαρχίας μας να βελτιωθεί, παρά το γεγονός ότι ήδη δεν είναι άσχημη,  αν όντως θέλουμε να μην ξεφύγει η κατάσταση η ίδιοι μας πρέπει να επιδείξουμε ωριμότητα και υπευθυνότητα. Αν δεν το πράξουμε εμείς οι ίδιοι μας ποιος θα το πράξει;

Υπήρχαν άτομα που αντέδρασαν θετικά, που μπορεί να είπαν είναι ευκαιρία να μείνω στο σπίτι; Ρωτάμε, αν και μπορεί να ακούγεται χαζό όμως εμείς ακούσαμε άτομα να λένε, έστω για πλάκα, “μακάρι να κολλήσω για να μείνω σπίτι και να μην πηγαίνω δουλειά”, άσε που αρκετοί κιόλας δεν πιστεύουν ότι ο ιος υπάρχει. 

Δεν συνάντησα τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να το ομολογήσω όμως κάποιοι που ήταν θετικοί και εκ των πραγμάτων θα έμεναν σπίτι με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους που επίσης ήταν θετικά σχολιάζοντας είπαν ότι ουδέν κακόν αμιγές καλού. Δηλαδή πλήρως συνειδητοποιημένοι ότι θα έμεναν σπίτι σχολίασαν ότι ήταν μια καλή ευκαιρία να το δουν απο τη “θετική” του πλευρά, αν αυτή υπάρχει, και να περάσουν περισσότερο χρόνο αλλά και ποιοτικότερο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Δηλαδή αντί να τους ρίξει το είδαν με μια πιο θετική και αισιόδοξη στάση.

Μια τέτοια περίπτωση είχαμε χθες όπου ένα μέλος μιας οικογένειας που αρχικά νομίζαμε τη γλύτωσε τελικά σε νέο τεστ ήταν θετικός. Όλα αυτά είναι πιο συνηθισμένα σε περιπτώσεις που ο κόσμος περνάει την ασθένεια με ήπια συμπτώματα. 

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται αυξημένοι αριθμοί στην Πάφο συγκριτικά με τις πρώτες μέρες των rapid tests και μάλιστα με λιγότερες εξετάσεις; Σχεδόν τριάντα κρούσματα σε 3 μέρες με πολύ χαμηλότερους αριθμούς τεστ, τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

Μπορεί η νέα θέσμη μέτρων από σήμερα που αφορούν την Πάφο να είναι πιο χαλαρή από την προηγούμενη του τοπικού lockdown δυστυχώς όμως έχετε δίκαιο και το έχουμε παρατηρήσει και μεις ότι σε σχέση με τις αρχές που ξεκινήσαμε ως Mediwell τη διενέργεια των τεστ, μέσω του Υπουργείου Υγείας, παρατηρείται μια αύξηση.  Στην αρχή μέσα σε ένα πλαίσιο 700-800 τεστ βρίσκαμε 3-4 θετικά ενώ σήμερα σε ένα εύρος 200-300 τεστ ημερησίως εντοπίσαμε 8, 10 και 11 κρούσματα τις τελευταίες τρεις ημέρες. Αν το πάρουμε απολύτως αριθμητικά είναι ξεκάθαρο ότι παρατηρείται μια αύξηση πάνω από 50%. 

Με τη χαλάρωση των μέτρων, αν δεν συμπεριφερθούμε υπεύθυνα , δεν φοράμε μάσκες, δεν πλένουμε τα χέρια μας, δεν αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα ή δεν θέλουμε να αντιληφθούμε ότι το να έρθεις σε στενή επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα σημαίνει αυτόματα τον περιορισμό τότε είναι ζήτημα χρόνου η πανδημία στην πόλη μας να αναζωοπυρωθεί. 

Ήδη ανάμεσα στον πληθυσμό, κυκλοφορεί η φήμη πως αυτοί οι αυξημένοι αριθμοί προέρχονται από συγκεκριμένες περιοχές. Πως το σχολιάζετε; 

Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν περιοχές στην Πάφο οι οποίοι θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουν πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Αυτό δεν το λέω για να σπείρω πανικό. Δυστυχώς είναι παραδεκτό γεγονός. Υπάρχουν σε συγκεκριμένες κοινότητες που μπορούμε να πούμε ο ιός έχει αναζωοπυρωθεί.

Οπόταν, με την ευκαιρία που μας δίνετε, θέλουμε ως εταιρεία να καλέσουμε άτομα κυρίως νεαρής ηλικίας, δηλαδή από 20-30 ετών, να επιδείξουν την ανάλογη υπευθυνότητα, να τηροήσουν αν χρειαστεί το μέτρο της καραντίνας ή αν δεν χρειάζεται να περιοριστούν να εφαρμόζουν τα μέτρα προστασίας τόσο των ιδίων όσο και των άλλων που τους εισηγείται η επιδημιολογική ομάδα. 

Κοντολογίς με μια σύνοψη των πιο πάνω μπορούμε να πούμε ότι κρούετε τον κώδωνα του κινδύνου, στη βάση πάντα της εμπειρίας που έχετε από τους ελέγχους και τα αποτελέσματα των τελευταίων ημερών; 

Θέλω να είμαι σαφής, απόλυτος και κατηγορηματικός. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούμε ότι βάσει των αποτελεσμάτων των τελευταίων τριών ημερών υπάρχει αύξηση. Αν υπολογίσουμε ότι πλησιάζουν γιορτές, έρχονται συγκεντρώσεις και συνάξεις τότε αντιλαμβανόμαστε ότι οφείλουμε να είμαστε διπλά και τριπλά προσεκτικοί. Ο ιός είναι επικίνδυνος, μπορεί να παρουσιάζει ηπιότερα συμπτώματα αλλά είναι ευκολότερη η διάδοσή του.

Αν δεν λάβουμε μέτρα και να περιορίσουμε τις επισκέψεις μας θα έχουμε πρόβλήμα. Ας μην δούμε αυτή την περίοδο να ξεδώσουμε σε οικογενειακές συγκεντρώσεις και τις επισκέψεις. Αυτό σκεφτείτε τι θα γίνει αν συμβεί και με επισκέψεις σε χωριά που κυρίως ζουν πιο ηλικιωμένα συγγενικά μας πρόσωπα.   

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ