21.9 C
Paphos
Friday, September 22, 2023

Υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίζει τις κοινότητες της υπαίθρου είπε η Α. Μιχαηλίδου

Tο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας θέτει ως προτεραιότητα την αναβαθμισμένη κτηριακή και παιδαγωγική λειτουργία των σχολείων του Κάτω Πύργου, για να μπορούν να ανταποκρίνονται πλήρως στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες και να συνεχίζουν το έργο της ανάπτυξης γνώσεων και δεξιοτήτων και της καλλιέργειας αρχών, στάσεων και αξιών , ανέφερε η Υπουργός Παιδείας , Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου. Είναι, εξάλλου, υποχρέωση της Πολιτείας είπε να στηρίξει με όλους τους τρόπους τις κοινότητες της υπαίθρου και ειδικά ακριτικές κοινότητες όπως ο Κάτω Πύργος Τηλλυρίας.

Σε χαιρετισμό της το απόγευμα της Πέμπτης στο Κάτω Πύργο Τηλλυρίας όπου παρέστη σε εκδήλωση για τα 100χρονα του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Πύργου Τηλλυρίας η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε πως επιδιώκοντας τη διασφάλιση του καλώς νοουμένου συμφέροντος των παιδιών και τη διαμόρφωση ενός σχολικού περιβάλλοντος που να αναπτύσσει το αίσθημα της αποδοχής, του αλληλοσεβασμού και της παροχής ίσων ευκαιριών στο ύψιστο αγαθό της εκπαίδευσης, τα τελευταία χρόνια, έχουν ικανοποιηθεί εισηγήσεις και αιτήματα που τέθηκαν ενώπιον του Υπουργείου, τα οποία αφορούν ανάγκες της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας του Κάτω Πύργου.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Μεταξύ άλλων,  αναφέρθηκε στη  στελέχωση των σχολείων με εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, περιλαμβανομένης και της ειδικής εκπαίδευσης. Στην  παροχή επιπρόσθετου διδακτικού χρόνου, ώστε τα τμήματα να λειτουργούν στα κύρια μαθήματα ως αμιγή. Στη δημιουργία αναβαθμισμένων, καινοτόμων κτηριολογικών και τεχνικών εγκαταστάσεων, που συμβάλλουν στην επαύξηση της λειτουργικότητας και της αποδοτικότητας των σχολικών μονάδων της κοινότητας. Επίσης στη  λειτουργία Κρατικού Ινστιτούτου Επιμόρφωσης, στη  συμπερίληψη μαθητών του εξατάξιου Γυμνασίου Κάτω Πύργου στις υπεράριθμες θέσεις που παραχωρούνται στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου.

Η Υπουργός Παιδείας , Αθλητισμού και Νεολαίας, τόνισε πως  θα συνεχίσει να βρίσκεται συνεχώς κοντά στα σχολεία της κοινότητας, να τα ενισχύει και να στηρίζει το σημαντικό τους έργο.

Εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί λόγω άλλων ειλημμένων υποχρεώσεων, Η Κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε ακολούθως στην έναρξη λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Πύργου τη σχολική χρονιά 1923-1924, που  αναμφίβολα, όπως είπε,  σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας εποχής για την εκπαίδευση των παιδιών της κοινότητας, επιφέροντας πολλαπλά οφέλη για την τοπική και την ευρύτερη κοινωνία.

Στην ενός αιώνα δημιουργική του διαδρομή, το Σχολείο υποδέχθηκε και διαπαιδαγώγησε μεγάλο αριθμό μαθητριών και μαθητών, κάποιοι από τους οποίους δραστηριοποιήθηκαν με επιτυχία, σε διάφορους τομείς της κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου μας, όπως είπε .

Πρόσθεσε πως την ίδια στιγμή, τη σφραγίδα τους στο Σχολείο άφησαν άξιοι και άξιες εκπαιδευτικοί, που με τον επαγγελματισμό, την ευσυνειδησία και το σπουδαίο έργο τους διατήρησαν διαχρονικά το υψηλό επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Ως ιδιαίτερης σημασίας αναγνωρίζεται τόνισε ακόμη,  η συνέχιση της λειτουργίας του Σχολείου μετά την τουρκική εισβολή, παρά τη σημαντική μείωση στον αριθμό των μαθητών και μαθητριών του.

Σήμερα, στο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Πύργου φοιτούν 23 μαθητές και μαθήτριες. Μαζί με αυτούς του Νηπιαγωγείου, του εξατάξιου Γυμνασίου, τους εκπαιδευτικούς τους και τους κατοίκους της κοινότητας και των άλλων γειτονικών κοινοτήτων, αποτελούν τους θεματοφύλακες της περιοχής.

Τέλος συνεχάρη  τη διεύθυνση και την εκπαιδευτική κοινότητα του Σχολείου, τη Σχολική Εφορεία και τον Σύνδεσμο Γονέων και Κηδεμόνων που διαχρονικά στηρίζουν και ενισχύουν μέσα από την προσφορά τους την λειτουργία του Σχολείου.

Μπορούν  είπε, να είναι περήφανοι για το Σχολείο τους, αλλά και για την εκδήλωση μέσα από την οποία αναδεικνύεται το πολυσχιδές του έργο. Συνεχάρη τέλος τους μαθητές και τις μαθήτριες που με την παρουσία τους ομορφαίνουν ακόμη περισσότερο το πρόγραμμα της επετειακής αυτής γιορτής, κατέληξε.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ