28.9 C
Paphos
Saturday, July 20, 2024

Υπ. Γεωργίας: €55 εκατ. μεταξύ 2021-2027 για τον αλιευτικό τομέα

Η κυβερνητική πολιτική στον τομέα της αλιείας είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τις αρχές της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επικεντρώνεται στην αειφόρο διαχείριση της αλιείας καθώς και στην αποκατάσταση και τη διατήρηση των υδάτινων βιολογικών πόρων, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Πέτρος Ξενοφώντος το Σάββατο, σημειώνοντας παράλληλα πως την περίοδο 2021-2027 αναμένεται να διατεθούν περίπου €55 εκ., με τη συνεισφορά της ΕΕ να ανέρχεται στο 70% για  έργα σχετικά με την ανάπτυξη του αλιευτικού τομέα και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Σε χαιρετισμό του στο 8ο Φεστιβάλ Ψαριού που διοργάνωσε ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς ο κ. Ξενοφώντος ανέφερε πως το Υπουργείο, του οποίου προϊσταται έχει θέσει ως πρώτιστο στόχο τη στήριξη του αλιευτικού τομέα και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του επαγγέλματος του ψαρά μέσα από την προστασία και βιώσιμη διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων, τη στήριξη των αλιευτικών κοινοτήτων, τη βελτίωση των αλιευτικών υποδομών και των συνθηκών εργασίας των αλιέων, ιδιαίτερα της παράκτιας αλιείας μικρής κλίμακας, η οποία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του αλιευτικού τομέα στην Κύπρο.

Προς επίτευξη του στόχου αυτού, πρόσθεσε, το Υπουργείο Γεωργίας, δίνει μεγάλη σημασία και στην αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών ταμείων, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα εξασφάλισης Ευρωπαϊκών πόρων.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ενδεικτικά, για έργα σχετικά με την ανάπτυξη του αλιευτικού τομέα και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ο κ. Ξενοφώντος ανέφερε πως  διατέθηκαν για την περίοδο 2014-2020 €53 εκ., εκ των οποίων τα €39 εκ. από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και τα υπόλοιπα από εθνική συμμετοχή, ενώ για την περίοδο 2021-2027 αναμένεται να διατεθούν περίπου €55 εκ., με τη συνεισφορά της ΕΕ να ανέρχεται στο 70%.

Ο κ. Ξενοφώνος σημείωσε πως  ως νησιωτικό κράτος, η Κύπρος βασιζόταν ανέκαθεν σε μεγάλο βαθμό στις υπηρεσίες και τα αγαθά που της παρείχε η θάλασσα που την περιβάλλει.

Η αλιεία, για παράδειγμα, ως η βασική πρωτογενής δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο, παρόλο που αποτελεί ένα μικρό τομέα της οικονομίας της Κύπρου, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, όπως είπε, «γιατί προσφέρει οικονομικά και κοινωνικά οφέλη σε παράκτιες περιοχές με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη διάθεση υψηλής ποιότητας υγιεινών προϊόντων στους καταναλωτές».

Πρόσθεσε ακόμη πως τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά αποτελούν τροφή με σημαντική διατροφική αξία, είναι πολύτιμη πηγή πρωτεϊνών και πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης υγιεινής διατροφής.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους για το φεστιβάλ ανέφερε ότι η διοργάνωση έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός και σημειώνει τεράστια επιτυχία. Αφού συνεχάρη τον Δήμο Πάφου ο κ.  Ξενοδώντος εξέφρασε τον εντυπωσιασμό του για την προσέλευση του κόσμου.

Εκδηλώσεις σαν και τη σημερινή  είπε, αναδεικνύουν  με τον καλύτερο τρόπο τη σχέση μας με την θάλασσα και τα αγαθά που απλόχερα μας προσφέρει, καθώς και τη σημασία που έχει η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος για να μπορούμε και στο μέλλον να απολαμβάνουμε εμείς και τα παιδιά μας τα αγαθά αυτά.

Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή ανέφερε πως το φεστιβάλ φέτος είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένο και περιλαμβάνει διάφορες δράσεις και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με ζωντανή μουσική και χορευτικά συγκροτήματα. Στον χώρο του φεστιβάλ, πρόσθεσε, λειτουργούν περίπτερα εκθετών με παραδοσιακά προϊόντα και επίδειξη παραδοσιακών τεχνών, επίδειξη από ψαράδες για την τέχνη του ψαρέματος και περίτπερο του Τμήματος Αλιείας για ενημέρωση του κοινού για διάφορα θέματα αλιείας.

Ο κ. Παπαχριστοφή είπε επίσης ότι το φεστιβάλ περιλάμβανει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή των δημοφιλών τραγουδιστών Droulias Brothers, Γεώργιου Σταματάρη και Σταυριάνας Κούτρα. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί κυπριακοί χοροί από το Πολιτισμικό Λαογραφικό Εργαστήρι Κονιών ΠΟ.ΛΑ.Ε.Κ. και τον Λαογραφικό Όμιλο «Τα Πλουμιά».

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ διεξήχθη flyboard show, ενώ στο χώρο του Φεστιβάλ λειτούργησε καλλιτεχνικό εργαστήρι για παιδιά που επιμελήθηκε φέτος η   ταλαντούχα καλλιτέχνης Φωτεινή Μιχαϊλίδη, με σκοπό τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών σε θέματα σχετικά με τη θάλασσα. Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχαν μασκότες με θέμα σχετικό με το φεστιβάλ, με τις οποίες τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να φωτογραφηθούν σε ειδικό photo booth.

Ο Λεωνίδας Λεωνίδου πρόεδρος του Συνδέσμου Παράκτιας Αλιείας Πάφου, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε πως φέτος οι ψαράδες προσφέραν στο πλαίσιο της διοργάνωσης του φεστιβάλ γύρω στα 1.000 κιλά μαρίδας, που αποτελεί είδος εποχιακό της περιοχής.

Από την πλευρά του ο κοινοτάρχης Χλώρακας Νικόλας Λιασίδης ανέφερε πως το Φεστιβάλ του Ψαριού της Π. Χρυσοχούς αποτελεί από τα πιο πετυχημένα φεστιβάλ και φέτος το επισκέφτηκαν 2.000- 3.000 άτομα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας Ανδρέας Γρηγορίου, η Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας, ο πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου, Δήμαρχοι της επαρχίας Πάφου και κοινοτάρχες.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ