29.9 C
Paphos
Sunday, July 14, 2024

Υφ. Κοινωνικής Πρόνοιας: “Στόχος να διασφαλίσουμε ότι κανένας δεν μένει μόνος”

Στην υποχρέωση που έχει το Υφυπουργείο να δημιουργήσει συμμαχίες με κοινωνικούς εταίρους, εθελοντές και τοπικές αρχές έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι κανένας δεν μένει μόνος και όλοι λαμβάνουν τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας που χρειάζονται, αναφέρθηκε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση σε ομιλία της σε εκδήλωση του Δήμου Πάφου κατά την οποία δόθηκε η ετήσια χορηγία του σε φορείς και σωματεία της πόλης που προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.

Σε ομιλία της η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Αναστασία Ανθούση ανέπτυξε το θέμα «Κανένας Μόνος: Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Κοινωνικών Εταίρων για τη διασφάλιση της κοινωνικής πρόνοιας». Αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας η κ. Ανθούση ανέφερε πως έθεσε ψηλά στις προτεραιότητές της την εξεύρεση τρόπων και τον καθορισμό διαδικασιών που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των συμπολιτών μας σε ποιοτικές υπηρεσίες πρόνοιας και φροντίδας.

Ο ρόλος μας ως Υφυπουργείο είναι διττός είπε, «αφενός, έχουμε καθήκον και ευθύνη, ως η καθ’ ύλην κρατική Αρχή για θέματα πρόνοιας, να φτάσουμε κοντά στον κάθε πολίτη, να εντοπίσουμε τους κοινωνικά ευάλωτους συνανθρώπους μας και να προσφέρουμε στήριξη εκεί και όπου υπάρχει ανάγκη», και αφετέρου πρόσθεσε, «να διασφαλίσουμε ότι κανένας δεν μένει μόνος, και όλοι λαμβάνουν τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας που χρειάζονται, έχουμε υποχρέωση να δημιουργήσουμε συμμαχίες με κοινωνικούς εταίρους, οργανωμένες ομάδες εθελοντών, αλλά και τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Η ταχύτητα σκοτώνει

H κ. Ανθούση ανέφερε πως θέλοντας να ευχαριστήσει τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα οργανωμένα εθελοντικά σύνολα για τις δράσεις τους, μέσα από το Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας, η Κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα τα προγράμματα αυτά και ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι για το 2021 παραχωρήθηκε χορηγία ύψους €12.811.626 και για το 2022, συμπεριλήφθηκε στον Προϋπολογισμό, κονδύλι ύψους σχεδόν 15 εκατομμυρίων ευρώ για την οικονομική στήριξη για προγράμματα κοινωνικής φροντίδας, που εφαρμόζονται παγκύπρια. Όσον αφορά το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας Δήμου Πάφου, παραχωρήθηκε συνολική χορηγία ύψους εξήντα δύο χιλιάδων ευρώ (€33.000 αρχική χορηγία και €29000 επιπρόσθετη χορηγία μετά την ένσταση).

Δραττόμενη της ευκαιρίας η κ. Ανθούση ανέφερε ότι στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, προχωρούν με την υλοποίηση του Πιλοτικού Προγράμματος εξασφάλισης Κοινωνικών Λειτουργών σε Κοινότητες και Δήμους για την ενίσχυση των προγραμμάτων που εφαρμόζονται.
Αναγνωρίζοντας τόνισε, τη μακρόχρονη εμπειρία των Τοπικών Αρχών σε θέματα που αφορούν την κοινότητά τους και με δεδομένο ότι αυτές είναι οι πλησιέστερες προς τον πολίτη και μπορούν να διερευνούν αμεσότερα και να αναδεικνύουν τις ανάγκες, τα προβλήματα, τις ελλείψεις και τις ιδιαιτερότητές τους, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας προσκάλεσαν τις Αρχές σε συνεργασία και ο Δήμος Πάφου είναι ένας από τους συνεργάτες που ανταποκρίθηκαν τάχιστα, δηλώνοντας παρόν στην προσπάθεια που καταβάλλεται.

Διαβεβαίωσε τέλος ότι η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά για να εξυπηρετήσει και να ικανοποιήσει τις κοινωνικές ανάγκες, έχοντας στο επίκεντρο των πολιτικών και των ενεργειών της τον άνθρωπο. Μέλημά μας είναι να διασφαλίσουμε πως κανένας δεν είναι μόνος και ότι όλοι λαμβάνουν αρωγή κάθε μορφής, κατέληξε η κ. Ανθούση.

Εξάλλου σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, ανέφερε μεταξύ άλλων πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον άμεσο αποδέκτη των κοινωνικών προβλημάτων και ενισχύοντας τους φορείς αυτούς ο Δήμος Πάφου στηρίζει τις υπηρεσίες που συμβάλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και στην ανακούφιση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Προσπαθούμε είπε ο κ. Φαίδωνας, «με αυτά τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας με τα πενιχρά ποσά που διαθέτει ο Δήμος γιατί δεν έχει πόρους ο Δήμος για να ασκήσει κοινωνική πολιτική να στηρίξουμε αυτές τις οικογένειες». Eίμαστε, είπε, εδώ για αυτούς τους λίγους που πρέπει να δούμε πως τους στηρίζουμε.

Τέλος στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Πάφου Γιώργος Σοφοκλέους απηύθυνε έκκληση στους δημότες να μην έχουν κανέναν ενδοιασμό και να θέσουν υπόψη του Δήμου όλες εκείνες τις περιπτώσεις συμπολιτών μας, που δυσπραγούν, ιδιαίτερα αυτές τις γιορτινές μέρες, αφού, όπως είπε, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι δεν είναι δύσκολο να διαφύγουν της προσοχής της Δημοτικής Υπηρεσίας, περιπτώσεις συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Η εκδήλωση περιλάμβανε επίσης καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή της Χορωδίας των Κέντρων Ενηλίκων, του Σωματείου «Ακάμας» και Παιδιών του Πολυδύναμου Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Πάφου. Ακολούθησε δεξίωση με εδέσματα που ετοίμασαν οι φοιτητές των ΜΙΕΕΚ – Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ