11.9 C
Paphos
Sunday, January 29, 2023

Υφ. Έρευνας: “Η αξιοποίηση της Tεχνολογίας, όπλο στα χέρια των πολιτών”

Η αξιοποίηση της τεχνολογίας είναι όπλο στα χέρια των πολιτών, των δημοτικών αρχών, της Πολιτείας για να γίνεται μια αμφίδρομη εξυπηρέτηση σχέση πολίτη δημότη και τοπικής αυτοδιοίκησης ή κεντρικού Κράτους ανέφερε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκος Κόκκινος που εγκαινίασε σήμερα Πέμπτη το πρότυπο Κέντρο Εξυπηρέτησης Δημοτών Πάφου που βρίσκεται στο Χώρο Στάθμευσης του Σταδίου “Στέλιος Κυριακίδης”.

Ο κ. Κόκκινος σημείωσε πως το Κράτος στηρίζει τέτοιου είδους κενοτόμες πρωτοβουλίες σημειώνοντας πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση όταν θέλει και έχει ηγεσία σωστή μπορεί να μεγαλουργήσει και να τρέξει πιο γρήγορα ακόμα και από την Πολιτεία. Εντυπωσιάστηκε είπε, «τόσο από την λιτή αρχιτεκτονική του κτιρίου , την υψηλή αισθητική και τη χωροταξική του τοποθέτηση».
Σε σχέση με την ενοποίηση των διαφόρων βάσεων δεδομένων όπου παρατηρείται μια αναρχία μια ανορθογραφία, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής ανέφερε πως υπάρχει ο σχεδιασμός από την Πολιτεία, από το Υφυπουργείο σε συνεργασία με τον Δήμο να ενοποιήσουν όλα τα δεδομένα ώστε να δημιουργηθεί ένα μοναδικό σημείο όπου τα στοιχεία των πολιτών έχουν εγγραφεί μια φορά , και δεν χρειάζεται να ταλαιπωρείται ο πολίτης για πράγματα που η ίδια η Πολιτεία έχει στα χέρια της.

Ακολούθως ο κ. Κόκκινος συνεχάρη τον Δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο Πάφου γιατί υιοθετούν, όπως είπε, την φιλοσοφία ότι τα έργα πρέπει να εκτελούνται και ότι πρέπει να τολμούμε να κάνουμε κάθετες παρεμβάσεις που βοηθούν στην πολιτοκεντρικότητα. Είπε ακόμη πως το Κέντρο Εξυπηρέτησης Δημοτών αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα ότι για ακόμη μια φορά ο Δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο δείχνει ότι πρωτοπορεί φτιάχνοντας το πρώτο κέντρο εξυπηρέτησης του δημότη. Επεσήμανε επίσης το ΚΕΠ αποτελεί μια ενδιάμεση λύση μέχρι να πάμε στην πλήρη ψηφιοποίηση.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος σε χαιρετισμό του ανέφερε πως στο πρωτοποριακό αυτό Κέντρο, οι πολίτες διεκπεραιώνουν με εύκολο και γρήγορο τρόπο, χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα στάθμευσης και με την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών, πλέον των 40 υποθέσεων, όπως εξόφληση λογαριασμών, πληρωμές φόρων, τελών και εξωδίκων, υγειονομικές βεβαιώσεις, παραλαβές πολεοδομικών αδειών, έκδοση και παραλαβή αδειών κατοχής σκύλου, άδειες ποτού και ήχου, υποβολή ενστάσεων και παραπόνων, έκδοση και παραλαβή διαφόρων πιστοποιητικών και πολλές άλλες υποθέσεις. Εκτός από τους δημότες Πάφου, το Κέντρο Εξυπηρέτησης Δημοτών ί συνέχισε, εξυπηρετεί και τους κατοίκους των περιοχών που συμμετέχουν στο ΣΑΠΑ, αφού στο εν λόγω Κέντρο εντάχτηκαν για σκοπούς εξυπηρέτησης του κοινού και υπηρεσίες του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου. Ενδεικτικά είπε μεταξύ άλλων πως 24.000 επισκέψεις έχουν γίνει στο ΚΕΠ το διάστημα λειτουργίας του των επτά μηνών. Επίσης στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών εξυπηρετούνται και οι υπηρεσίες του ΣΑΠΑ που είναι ένας άλλος οργανισμός με 64.000 πελάτες.

Πρόσθεσε πως οι “πελάτες: του ΣΑΠΑ, είναι 64.000 υποστατικά. O κ. Φαίδωνος σημείωσε πως στην πόλη της Πάφου έχουμε 28.000 υδρομετρητές – συνδέσεις. Στόχος μας είπε ο Δήμαρχος Πάφου ότι θέλει ο πολίτης και όσες συναλλαγές θέλει να πραγματοποιήσει να γίνονται σε μόνο μία επίσκεψη .
Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομη παρουσίαση του έργου από τον υπεύθυνο αρχιτέκτονα του ανάδοχου αρχιτεκτονικού οίκου ΟCD +A Studio Νέαρχο Θεοδούλου .

Ο κ. Θεοδούλου ανέφερε πως το ζητούμενο της μελέτης ήταν να σχεδιαστεί ένα σύγχρονο κτίριο με υψηλή αισθητική ώστε να καλύψει τις ανάγκες του Δ. Πάφου για την εξυπηρέτηση των δημοτών της πόλης. Το κτιριολογικό πρόγραμμα συνέχισε, είχε καθοριστεί από τον Δ. Πάφου και σ’ αυτόν περιλαμβανόταν η δημιουργία ενός κτιρίου 200 τετραγωνικών με χώρο υποδοχής και αναμονής για τους δημότες, έξι θέσεις για λειτουργούς εξυπηρέτησης του Δήμου Πάφου και του ΣΑΠΑ , γραφείο Διευθυντή, δωμάτιο επικοινωνίας και όλους τους απαιτούμενους βοηθητικούς χώρους για σωστή λειτουργία του. Πρόσθεσε επίσης πως το συνολικό κόστος του έργου έφτασε περίπου στις 439.000 ευρώ περιλαμβανομένης της κινητής επίπλωσης. Ο κ. Θεοδούλου σημείωσε πως κατά την μελέτη λήφθηκε υπόψη η τοποθέτηση σύγχρονων ψηφιακών μέσων για διευκόλυνση των δημοτών.

Στην σύντομη παρουσίαση του ΚΕΠ του Δήμου Πάφου ο Στέλιος Σοφοκλέους υπεύθυνος του κέντρου ανέφερε πως η εξυπηρέτηση του δημότη γίνεται σε έξι σημεία εντός του χώρου που στελεχώνονται από ισάριθμούς λειτουργός. Είπε ακόμη πως στα σημεία αυτά παρέχονται υπηρεσίες που αφορούν τεχνικής φύσεως θέματα όπως είναι οι πολεοδομικές άδειες , άδειες οικοδομής, πιστοποιητικά θέματα δημόσιας υγείας και υδατοπρομήθειας , υγειονομικά πιστοποιητικά, υδρομετρητές, νέες συνδέσεις, παράπονα και εισηγήσεις των πολιτών και θέματα που αφορούν το συμβούλιο αποχετεύσεως Πάφου.

Σημειώνεται πως το Κέντρο Εξυπηρέτησης Δημοτών Πάφου ανεγέρθηκε στο 2021 με δαπάνη του Δήμου Πάφου ύψους 439.000 ευρώ σε χώρο που διατέθηκε από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ