Ξεβράστηκε νεκρός καρχαρίας στην Πόλη Χρυσοχούς (pics)

Νεκρός καρχαρίας εντοπίστηκε σε ακτή στην περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς στην Πάφο την Κυριακή (18/4).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον θαλάσσιο ερευνητή της Marine and Environmental Research (MER) Lab, Γιάννη Γιώβο, ο οποίος μίλησε στο SigmaLive, πρόκειται για το είδος Carcharhinus plumbeus (CCP)- Σταχτοκαρχαρία, το οποίο εντοπίζεται τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα αλλά δεν είναι προστατευόμενο.

Εντούτοις, σύμφωνα με τον ειδικό, το εν λόγω είδος καρχαρία απειλείται με εξαφάνιση, καθώς οι αριθμοί έχουν μειωθεί στην περιοχή της Μεσογείου. Μέσα στις κύριες απειλές είναι η αλιεία από τράτες, τα παραγάδια αφρού και βυθού, τα δίχτυα, καθώς και η υποβάθμιση των παράκτιων οικοσυστημάτων.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο ειδικός εκτιμά ότι ο καρχαρίας που εντοπίστηκε στην Πόλη Χρυσοχούς πιθανόν να έχει αλιευτεί με δίκτυα, ενώ το εμφανές χτύπημα στο κεφάλι έχει προκληθεί μετά τον θάνατό του.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο είδος δεν επιτίθεται στον άνθρωπο, ούτε προκαλεί ζημιές. Το μέγιστο μήκος που μπορεί να φτάσει στην Μεσόγειο είναι 1,80 μ.

Ο θαλάσσιος ερευνητής σημείωσε ότι η περιοχή, στην οποία εντοπίστηκε ο καρχαρίας είναι από τις πιο σημαντικές στη Μεσόγειο.

Σε μια προσπάθεια εμπλοκής του κοινού στη παροχή πληροφοριών η Marine and Environmental Research (MER) Lab σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό iSea ανέπτυξαν τη διαδικτυακή ομάδα Καρχαρίες και Σαλάχια σε Ελλάδα και Κύπρο στο οποίο καλείται ο κόσμος να παρέχει πληροφορίες για είδη που εντοπίζει. Σύμφωνα με τον ειδικό έχουν καταγραφεί περίπου 500 καρχαρίες στην περιοχή της Κύπρου.

Πηγή: Sigmalive

Support Local Business
Translate »