Τριάντα συμμετέχοντες στο 5ο Πειραματικό Εργαστήρι Κεραμικής Ανδρολύκου


Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 5ου Πειραματικού Εργαστηρίου Κεραμικής Ανδρολύκου, υπό τον κεραμέα Βάσο Δημητρίου και με την υποστήριξη της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, οι δραστηριότητες του εργαστηρίου πραγματοποιήθηκαν σε δύο φάσεις, από 21 έως 26 Ιουνίου 2021 και από 5 έως 10 Ιουλίου 2021, με συνολικό αριθμό συμμετεχόντων τα 30 άτομα.

Κύριος στόχος του εργαστηρίου, προστίθεται στην ανακοίνωση, ήταν ο εντοπισμός και η αξιοποίηση ντόπιων χωμάτων, κατάλληλων για την ανάπτυξη μορφών σύγχρονης κεραμικής. Ο Βάσος Δημητρίου, με ανάμειξη χωμάτων που εντόπισε στην περιοχή των χωριών Ανδρολύκου και Αρόδες, δημιούργησε πηλό κατάλληλο τόσο για χειροποίητη όσο και για τροχήλατη κεραμική.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο πηλός αυτός αποδείχτηκε επίσης κατάλληλος για διακόσμηση με διάφορα είδη υαλωμάτων.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον του εργαστηρίου στράφηκε στον πειραματισμό και την επίδειξη διαφόρων ειδών ψησίματος.

Εξάλλου την Παρασκευή 9 Ιουλίου τα κεραμικά έργα συμμετεχόντων που προέκυψαν από τις εργασίες του εργαστηρίου, παρουσιάστηκαν σε έκθεση στο Περιφερειακό Μουσείο, Κέντρο Αγροτικής Ζωής και Παράδοσης Ακάμα, και Εκπαιδευτικό Κέντρο Χειροτεχνίας/Οικοτεχνίας Δρούσιας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης χαιρέτισαν ο κοινοτάρχης Δρούσιας, Στέλιος Κουππάρης, ο κεραμέας, Βάσος Δημητρίου, και εκ μέρους του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας η Ανώτερη Λειτουργός της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας, Μαρία Αναξαγόρα.

Σημειώνεται πως η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως τις 29 Αυγούστου με ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 7:30 – 15:00, Σάββατο 9:00 – 13:00.

Στο μεταξύ το Σάββατο 10 Ιουλίου στον χώρο της Έκθεσης πραγματοποιήθηκε ανοικτή συζήτηση επί των αποτελεσμάτων του εργαστηρίου, με την παρουσία των συμμετεχόντων σε αυτό.

Τη συζήτηση συντόνισαν η κ. Αναξαγόρα, ο κ. Δημητρίου, και η αρχαιολόγος, Δήμητρα Παπανικόλα Μπακιρτζή. Γενικό συμπέρασμα, η επιτυχία των στόχων του Εργαστηρίου και η συμβολή του στην προώθηση της κεραμικής στην Κύπρο, καταλήγει η ανακοίνωση.
(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΚ)

Support Local Business
Translate »