8.9 C
Paphos
Tuesday, February 7, 2023

Το πιθηκάκι μέσα μας (του Νικόλα Σμυρνάκη)

«Η ανάγκη για Επιβίωση είναι πρωταρχική. Χωρίς αυτή δεν θα υπήρχαμε. Αν την αφήναμε, όμως, να κάνει κουμάντο, θα φυτοζωούσαμε. Και αυτό γιατί πολλές φορές το ένστικτο λειτουργεί σαν ένα πιθηκάκι μέσα μας, το οποίο μας θέλει αραχτούς. Στα σίγουρα, στα βολικά, στα εύκολα. Απλά να ανασαίνουμε.

Το να πας γυμναστήριο, να διαβάσεις ένα βιβλίο, να κυνηγήσεις τα όνειρά σου δεν είναι αντανακλαστικά και υποσυνείδητα. Βλέπεις, αυτά δεν είναι απαραίτητα για τη ζωή. Οπότε το πιθηκάκι τα θεωρεί περιττά, πολυτέλεια, ή ακόμα και εχθρό του.

Όταν γυμνάζεσαι, κινδυνεύεις με τραυματισμό. Όταν κυνηγάς τα όνειρά σου νιώθεις άγχος και εμφανίζεται ο φόβος της αποτυχίας. Όταν διεκδικείς την αγάπη της ζωής σου, εμφανίζεται ο φόβος της απόρριψης. Πόνος, άγχος, φόβος. Το πιθηκάκι δεν θέλει τίποτε απ’ όλα αυτά. Θέλει απλώς να υπάρχει. Να κρατηθεί στη ζωή με όσο το δυνατόν μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. Δεν επιθυμεί να τρως υγιεινά, απλώς να μην πεινάς. Γι’ αυτό λέγεται και ένστικτο Επιβίωσης και όχι Καλής Υγείας ή Προόδου.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Το πιθηκάκι δεν θέλει να είσαι κοινωνικός, να μιλάς δημόσια, να απευθύνεσαι στους ανθρώπους μέσα από το έργο σου, δηλαδή να αγγίζεις ψυχές. Και πάλι, εδώ φωνάζει: «Κίνδυνος, σταμάτα! Μην αναλάβεις την παρουσίαση, μην αλλάξεις δουλειά, μην εκτεθείς, μην επεκτείνεις τις δραστηριότητές σου, μην συμπεριλάβεις άλλους στο όραμά σου, μην εμπιστευτείς, μη γνωρίσεις νέους ανθρώπους, μην ανοιχτείς, μη ρισκάρεις, μην επενδύσεις, μην προσπαθήσεις. Μείνει στο καβούκι σου».

Όπως όταν απειληθεί η ζωή σου, αντανακλαστικά η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη θα κατακλύσουν το σώμα σου για να σε κάνουν να φύγεις ή να αντεπιτεθείς, δηλαδή να παραμείνεις στη ζωή, έτσι και όταν προοδεύεις, οι ίδιες ουσίες σε προστατεύουν από το νέο, το άγνωστο, το διαφορετικό, το αναπάντεχο, το άβολο. Όταν προοδεύεις, το σώμα αμύνεται όπως όταν δέχεται επίθεση. Φοβόμαστε να μην φοβηθούμε και καταλήγουμε φοβισμένοι».

Αγαπημένοι μου ο φόβος νικιέται μόνο με την πράξη. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Κάθε φορά που φοβάσαι εξασκείσαι να μην φοβάσαι κάνοντας αυτό που φοβάσαι. Και είναι προφανές πως δεν μπορούμε να επιλέξουμε αν θα φοβόμαστε ή όχι. Μπορούμε να επιλέξουμε αν θα κάνουμε αυτό που φοβόμαστε παρόλο που φοβάμαστε.

Φοβηθείτε άφοβα λοιπόν!

Την αγάπη μου,
Νικόλας Σμυρνάκης

Νικόλας Σμυρνάκης

Ο Νικόλας Σμυρνάκης είναι συγγραφέας, δημιουργός της φιλοσοφίας του Ανθρώπου στο ΝηΣί (IslandofMan Philosophy), ιδρυτής του IslandofMan Academy. Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) και είναι κάτοχος τίτλου MBA (International MBA – ΑΣΟΕΕ). Για σειρά ετών δίδασκε το μάθημα «Στρατηγική και Καινοτομία» σε κολέγιο. Έργα του κυκλοφορούν ελεύθερα στο δια­δίκτυο. Έχει διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και έχει λάβει δύο βραβεία διαδικτύου (e-awards). Έχει υπάρξει ομιλητής στο TEDx και με τα σεμινάριά του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχει απευθυνθεί σε χιλιάδες ανθρώπους. Τον εμπιστεύονται μεγάλοι ιδιωτικοί και δημόσιοι οργανισμοί. Τα βιβλία του Η επιτυχία κρυβόταν στο κομοδίνο μου και Να ευτυχήσω για να πετύχω ή να πετύχω για να ευτυχήσω; (εκδόσεις Διόπτρα) ήταν υποψήφια για τα βραβεία αναγνωστών το 2017 και το 2019 αντίστοιχα. Τόσο αυτά όσο και το έργο του Γράψε τη δική σου ιστορία (εκδόσεις Διόπτρα) έγιναν γρήγορα από τα ευπώλητα της κατηγορίας τους. Όραμά του είναι να βοηθήσει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να βρουν τον σκοπό τους και να τους εξοπλίσει με τα μέσα που είναι απαραίτητα για να τον πραγματοποιήσουν.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ