Το Νικολαϊδειο μετείχε στο πρόγραμμα «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον»

0
363

Για ακόμη μία χρονιά το Νικολαΐδειο Γυμνάσιο συμμετέχει στο πρόγραμμα «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» λαμβάνοντας μέρος στον διαγωνισμό της CYTA στην κατηγορία «Φωτογραφία» με θέμα «Η Ρύπανση του Περιβάλλοντος». Οι συμμετοχές αφορούν την κατηγορία ‘Ρεπορτάζ’ και την κατηγορία ‘Εκστρατεία Προβολής’.

Περιγραφή:

H συσσώρευση των συμπαγών μαζών από νεκρά φύκια, στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου κατά τους χειμερινούς μήνες, είναι ένα σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα που έρχεται στην επιφάνεια κάθε χρόνο. Οι τοπικές αρχές, με σκοπό την προετοιμασία των παραλιών ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, συλλέγουν τα φύκια και τα οδηγούν σε χωματερές ή σε χώρους υγειονομικής ταφής, δημιουργώντας σημαντικά οικονομικά-περιβαλλοντικά ζητήματα.

Επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν ότι τα φύκια δεν είναι σκουπίδια, αλλά πρώτη ύλη μοναδικής αξίας. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παραγωγή κομπόστ, βιοαερίου και ενέργειας.

Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι για τη βιώσιμη διαχείριση των φυκιών, αλλά παραμένει το ερώτημα εάν οι αρμόδιες αρχές θέλουν να αντιμετωπίσουν το θέμα και να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν κονδύλια για δημιουργία μονάδων που θα αξιοποιούν τα φύκια βιώσιμα.

Μαθητές:

Ελευθερία Τσαγγάρη (Τμήμα Γ5)

Ανδρέας Σταυρινού (Τμήμα Γ5 )

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Δέσπω Σαββίδου Αβρααμίδου (Χημικός)

‘Εκστρατεία Προβολής’

Όχι άλλο πλαστικό! Ο πλανήτης δεν «χωρά» περισσότερο!

Περιγραφή:

O πλανήτης μας κινδυνεύει. Βρισκόμαστε σε κρίσιμη κατάσταση. Έφτασε η ώρα να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα λαμβάνοντας δράση υπέρ του περιβάλλοντος και του μέλλοντος της Γης.

Το πλαστικό με διάρκεια ζωής μέχρι και 600 χρόνια και με το μεγάλο του αποτύπωμα σε άνθρακα, αποτελεί άμεση απειλή για τα οικοσυστήματα και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο το 9% των πλαστικών ανακυκλώνεται, ενώ το υπόλοιπο καταλήγει σε χωματερές και στο περιβάλλον ρυπαίνοντας χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα.

Αν θέλουμε να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές έναν όμορφο και υγιή πλανήτη, πρέπει όλοι να μειώσουμε δραστικά το πλαστικό αντικαθιστώντας το με επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον.

Περιορίζοντας λοιπόν τα πλαστικά μιας χρήσης, σταματούμε την πλαστική ρύπανση.

Μαθητές:

Μάριος Χατζηγεωργίου (Τμήμα Γ4)

Νάσια Τσοκκά (Τμήμα Γ1)

Δανέλης Οδυσσέας (Τμήμα Γ1 )

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Δέσπω Σαββίδου Αβρααμίδου (Χημικός)