Τις εξελίξεις του Πανεπιστημίου Νεάπολις και τα μελλοντικά του σχέδια ανέλυσε στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Παντελής Σκλιάς Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας, λέγοντας πως το Πανεπιστήμιο Νεάπολις είναι το μεγαλύτερο σε ποσοστό εργοδότησης στην Κυπριακή Δημοκρατία και ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά εργοδότησης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τον κ. Σκλιά το Πανεπιστήμιο Νεάπολις ιδρύθηκε το 2010 κλείνοντας ήδη την πρώτη δεκαετία δημιουργικής ακαδημαϊκής λειτουργίας και προσφοράς στις τοπικές κοινωνίες και στην κυπριακή οικονομία γενικότερα, με πλέον των 6.000 αποφοίτων σε Πτυχιακό, Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό επίπεδο, προσθέτοντας πως άνω του 92% από αυτούς τους απόφοιτους έχουν άμεση εργοδότηση μεγάλο μέρος των οποίων και πριν την αποφοίτηση τους .
Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του που περίπου το 80% των φοιτητών τους κατά την διάρκεια των σπουδών τους κάνουν την πρακτική τους άσκηση και παράλληλα εργοδοτούνται. Πρόσθεσε πως στο Πανεπιστήμιο εργοδοτούνται 75 υπάλληλοι ως διοικητικό προσωπικό και 250 ακαδημαϊκοί ως διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό και έχει 3.500 εγγεγραμμένους φοιτητές/ τριες.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Σκλιάς ανέφερε πως από τους εγγεγραμμένους φοιτητές/τριες το 10% προέρχονται από τις τρίτες χώρες, το 40% είναι Κύπριοι και το 50% είναι Ελλαδίτες.
Επεσήμανε επίσης πως οι στόχοι του Πανεπιστημίου είναι ποιοτικοί και ποσοτικοί. Ενδεικτικά είπε πως μπορείς να αυξήσεις τον αριθμό των φοιτητών σου αλλά να μην ακολουθείς την ποιότητα η οποία απαιτείται. Στόχος μας είπε « είναι στα επόμενα χρόνια η ίδρυση της Ιατρικής Σχολής και της Μηχανολογίας», αλλά ακόμη συνέχισε, « να διατηρήσουμε την ποιότητα που αυτή την στιγμή έχουμε αποκτήσει, να εμπλουτίσουμε τα προγράμματα μας με νέα προγράμματα τα οποία να είναι ακόμα προγράμματα αιχμής». Αναφέρθηκε και στο ενδιαφέρον τους ώστε να ενδυναμώσουν την ευρωπαϊκή τους διάσταση μέσα στον νέο χάρτη που δημιουργείται στον ενιαίο χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε επίπεδο ΕΕ. Εκτίμησε επίσης πως εάν μείνεις έξω από τον Ευρωπαϊκό χάρτη τα Πανεπιστήμια δεν έχουν καμία απολύτως σημασία. Είπε ακόμη πως συνολικά το Πανεπιστήμιο Νεάπολις αριθμεί 60 διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις κατά το 2021, ενώ 51 απ΄αυτά τα άρθρα είναι δημοσιευμένα σε επιστημονικά περιοδικά. Ακόμη σημείωσε πως σε σχέση με το 2020 το Πανεπιστήμιο καταγράφει αύξηση της τάξης του 143% σε δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά , ενώ στο σύνολο των δημοσιεύσεων η αύξηση ξεπερνά το 81%, συμπλήρωσε. Ο κ. Σκλιάς αναφέρθηκε και στην βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Νεάπολις που παρέχει πρόσβαση σε μια πλούσια συλλογή πηγών πληροφόρησης, από πληθώρα βιβλίων έως ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων προσφέροντας παράλληλα τις υπηρεσίες της και για εξωτερικούς χρήστες.
Ο πρόεδρος του ΔΣ του Πανεπιστημίου Νεάπολις Γιώργος Λεπτός ανέφερε πως το Πανεπιστήμιο Νεάπολις εμπνευόμενο από το όραμα του ιδρυτή και πρώτου Προέδρου του αείμνηστου Μιχαλάκη Γ. Λεπτού στηρίζει διαχρονικά την πορεία του σε έξι πυλώνες σταθερότητας, ανάπτυξης, ακαδημαϊκής πρωτοπορίας και διεθνούς αναγνώρισης με γνώμονα την προσιτή αριστεία, την παροχή και διάχυση εφαρμοσμένης γνώσης με ακαδημαϊκή αρτιότητα και ευθύνη και ευαισθησία για την φοιτητική του κοινότητα. Χαρακτήρισε επίσης πολύ δύσκολο εγχείρημα το να ξεκινήσεις από το μηδέν αφού η Πάφος δεν είχε την υποδομή, προσθέτοντας πως δυσκολεύτηκαν στα αρχικά στάδια να βρουν το κατάλληλο προσωπικό και ακαδημαϊκούς. Όσον αφορά για τον εμπνευστή του Πανεπιστήμιου τον αείμνηστο Μιχαλάκη Γ. Λεπτό είπε πως η απόφαση της δημιουργίας του Πανεπιστημίου, λήφθηκε από τον Μιχαλάκη Λεπτό σε περίοδο της μεγάλης κρίσης που πέρασε η Κύπρος σε μια προσπάθεια να δοθεί ελπίδα και ηθικό στον κόσμο της Πάφου .
Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε πως μπορεί ένα Πανεπιστήμιο να είναι βιώσιμο αλλά υπό πολλές προϋποθέσεις. Εκτίμησε πως το Πανεπιστήμιο Νεάπολις της Πάφου πρέπει να είναι ένα διεθνές Πανεπιστήμιο.Το Πανεπιστήμιο εξελικτικά κατά φάσεις θα δημιουργηθεί μέσα στο έργο του Νεάπολις είπε ο κ. Λεπτός, δηλώνοντας πως εκεί θα δημιουργηθεί μια Πανεπιστημιούπολη με όλες τις διευκολύνσεις.
Επεσήμανε επίσης πως το Νεάπολις έχει συνάψει διεθνείς συνεργασίες όπως με τα Πανεπιστήμια Middlesex,Reading,Kemmy Business School of Limerick University , Catholic University of Lille και την παροχή κοινών Προγραμμάτων Σπουδών των τριών κύκλων με Ελληνικά Πανεπιστήμια , όπως το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου , Πανεπιστήμιο Πειραιώς και άλλα. Ο κ. Λεπτός είπε ακόμη πως το Πανεπιστήμιο διαχρονικά από την ημέρα της λειτουργίας του προσφέρει πρόγραμμα υποτροφιών και οικονομικής στήριξης με βάση ειδικών κριτηρίων.
Σε σχέση με την έλευση άλλων Πανεπιστημίων στην Πάφο ο κ . Γιώργος Λεπτός είπε πως αυτή θα συμβάλει στην δημιουργία μιας θετικής μάζας να έρθει περισσότερος κόσμος και να δημιουργηθεί στην Πάφο μια μεγάλη Πανεπιστημιούπολη που αυτό μόνο βοηθητικό, μπορεί να είναι για όλους. Επεσήμανε τέλος πως η διαδρομή της λειτουργίας του Νεάπολις στηρίζει στην κοινωνική ευαισθησία και στο υψηλό αίσθημα κοινωνικής εταιρικής ευθύνης.