23.9 C
Paphos
Wednesday, April 17, 2024

Το κομπολογάκι τ’ Αναπλιού, ένα εργαστήρι κομπολογιού διαφορετικό απ’ τα άλλα και Ναύπλιο μια πόλη με μεγάλη ιστορία…

Ένα μαγαζάκι το κομπολογάκι τ’ Αναπλιού στην γραφική πόλη του Ναυπλίου έχει τη δική του ιστορία….

Η κυρία Άννα Συγγενίδη μίλησε για το Ναύπλιο του αγαπά την πόλη της με την Εθνική Πινακοθήκη (Μουσείο του Αλέξανδρου Σούτζου) , την Πλατεία Καποδίστρια, τον πεζοδρομοποιημένο δρόμο που είναι γεμάτος με καταστήματα και καφετέριες, τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα,που είναι γνωστός κυρίως ως την τοποθεσία όπου δολοφονήθηκε ο εθνικός ήρωας και πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας , τις Οθωμανικές Κρήνες, την Πλατεία Συντάγματος, την Παλιά Βουλή ,την Πρώτη Βουλή της Ελλάδας, το Μπούρτζι οι παλιές φυλακές, τον Ψαρομαχαλά την παλιά γειτονιά των ψαράδων και τόσα άλλα. …

Η κ. Συγγενίδη ανέφερε πως το κομπολόι είναι ένα παραδοσιακό εργαλείο ρεφρεξολογίας…αφού , όπως εξήγησε πιέζοντας τις χάντρες στο χέρι μας , ξεκουράζουμε τα ρεφλέξ του κεφαλιού , του σώματος γενικά και κάνουμε και σωματοθεραπεία. Παραδοσιακά είπε, ξεκινούσε από τον παππού το έπαιρνε ο εγγονός και ο γιός. Τώρα είπε χαρακτηριστικά έχει σπάσει η αλυσίδα και επανέρχεται σιγά – σιγά αφού είναι για όλους μας.Είναι είπε για γέρους, νέους κυρίες και παιδιά….Ο καθένας μας είπε χαρακτηριστικά θέλει να πιέζει κάτι στα χέρια του και να ξεκουράζεται.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ερωτηθείσα σχετικά σημείωσε πως η επίσκεψη έχει κάπως αυξηθεί, ωστόσο ο κόσμος εξακολουθεί να παραμένει κάπως κουμπωμένος κατά την έκφραση της. Ωστόσο συνέχισε το Ναύπλιο επισκέφτηκαν φέτος Ιταλοί, ακόμη και από Λατινική Αμερική.

Η κόρη της Άννα Συγγενίδη η Ελένη Συγγενίδη σε δηλώσεις της ανέφερε πως η προσπάθεια τους επικεντρώνεται στο να φέρουν την παράδοση και στην νέα γενιά.

Δεν πρέπει σημείωσε να ξεχνούμε τις παραδόσεις μας αλλά πρέπει αν τις εξελίσσουμε και να τις χρησιμοποιούμε και εμείς. Το κομπολόι είπε δεν είναι μόνο για άντρες στο καφενείο αλλά μπορούμε να το χρησιμοποιούμε και να αποτελέσει ένα αγχολυτικό παιχνίδι και να ανακουφίζουμε το άγχος μας.Το νέο κομπολόγι που υπάρχει στο εργαστήρι της κ. Συγγερίδη μπορεί να είναι πιο εύχρηστο για τις νέες ηλικίες για να ξεκουράσεις κεφάλι και αυχένα και κόμπο – να λέω τα προβλήματα μου. Το νέο κομπολόγι γίνεται και βραχιόλι που υπήρχε και στην αρχαιότητα …

Λίγο πιο κάτω τα πέντε αδέρφια …

Τα πέντε αυτά κανόνια τα τελευταία που διασώζονται και εξακολουθούν να ατνικρύζουν απειλητικά τον κόλπο! Οι βάρκες άρχισαν και σήμερα το πήγαινε – έλα.

Πολλοί είναι αυτοί που επιβιβάζονται σ’ αυτές με προορισμό του Μπούρτζι και πάλι επιστροφή…

Όσο για τον γύρο της Αρβανιτιάς ίσως θα έλεγα είναι ένας από τους πιο θαυμαστούς περιπάτους της Ελλάδας. Η περιδιάβαση από την εκκλησίτσα της Παναγίτσας,στην συνέχεια μέσα στην βραχώδη σήραγγα, το βραχώδη τοπίο με τις άγριες φραγκοσυκιές και με κατάληξη στην παραλία του Ναυπλίου την Αρβανιτιά. Απέναντι το Μπούρτζι το οχυρό αυτό νησάκι που κτίστηκε από τους Ενετούς του 1471 για να προστατεύει το Ναύπλιο.

Για να εμποδίζονται τα εχθρικά καράβια , από το να εισέρχονται στο λιμάνι . Από το 1865 μέχρι το 1935 το Μπούρτζι ήταν η κατοικία του τοπικού Δήμου.Έκτοτε έχει λειτουργήσει σαν ξενοδοχείο , εστιατόριο και χώρος εκδηλώσεων…

Τα στενά με τις βουκαμβίλιες …
Η ιστορική αυτή γειτονιά ξεχωρίζει για το χρώμα και την γραφικότητα των βουκαμβίλιων της για τα πανέμορφα ταβερνάκια της και τους πρόσφατα λιθοστρωμένους πεζοδρόμους τους…
Όσο για το κάστρο του Παλαμηδιού αυτό είναι κτισμένο μεταξύ του 1711 και 1714 .

Οι Ενετοί έδωσαν στους προμαχώνες αρχαιοελληνικά ονόματα , όπως Λεωνίδας, Μιλτιάδης,Αχιλλέας και Θεμιστοκλής για να δώσουν το μήνυμα ότι το κάστρο ήταν απόρθυτο.Από τα τείχη του προμαχώνα βλέπει κανείς την υπέροχη θέα,του Ναυπλίου του Αργολικού Κόλπου και της Ακροναυπλίας.

Τα σκαλοπάτια του Παλαμηδιού 999 .Η παραλία του Καραθώνα είναι η πλησιέστερη αμμώδης παραλίας στο Ναύπλιο.

Το Ναύπλιο διαθέτει επίσης το Πελλοπονησιακό Λαογραφικό Μουσείο με τα κενημένα υφαντά,τα οικιακά αντικείμενα, τις τοπικές λαικές ενδυμασίες, το Πολεμικό Μουσείο με τις μοναδικές φωτογραφίες και τους πίνακες ζωγραφικής,το Αρχαιολογικό Μουσείο,την Πύλη των Λεόντων , την Πύλη της Ξηράς,την Πλατεία τριών Ναυάρχων και άλλα τόσα.

Κάθε επίσκεψη στο Ναύπλιο είναι ξεχωριστή…σε μεταφέρει σε άλλες εποχές. Και φυσικά η Γωνιά του Καβαλάρη για καλό φαγητό… Ένας ενεργειακός τόπος με θετικότητα και για κάποιους με πολλές πολλές αναμνήσεις..
Νατάσα Περικλέους

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ