29.9 C
Paphos
Thursday, September 28, 2023

Tο ISOP παρουσιάζει ξανά τη θεατρική παράσταση «ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΑΝ ΚΙ ΑΥΤΑ»

Το “THE INTERNATIONAL SCHOOL OF PAPHOS” παρουσιάζει ξανά τη θεατρική παράσταση«ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΑΝ ΚΙ ΑΥΤΑ», ένα έργο του Evan Placey που απέσπασε το 1ο Βραβείο Λυκείου, στους 34ους Παγκύπριους Σχολικούς Αγώνες Θεάτρου στην κατηγορία Σύγχρονο Θέατρο – Περιφέρεια Πάφου

Παρασκευή, 5 Μαΐου 2023, 20:00

Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου . Μέρος των καθαρών εσόδων θα δοθούν στην Τόλμη Πάφου Ανοικτό Θεραπευτικό Κέντρο Εξαρτημένων Ατόμων. Το The International School of Paphos (ISOP) και το Greek Theatre Club σας προσκαλούν στη θεατρική παράσταση «Κορίτσια σαν κι αυτά» του Evan Placey, σε σκηνοθεσία της Καθηγήτριας Θεάτρου, Στέφανης Μαυροκορδάτου και σε μετάφραση Βαγγέλη Κυριάκου.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Μετά την τεράστια επιτυχία της παράστασης, η οποία έλαβε το 1ο Βραβείο στους 34ους Παγκύπριου Σχολικούς Αγώνες Θεάτρου στα Λύκεια της Περιφέρειας Πάφου, στην κατηγορία Σύγχρονου Θεάτρου, το σχολείο ξαναπαρουσιάζει το έργο, αυτή τη φορά στο Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου, την Παρασκευή, 5 Μαΐου 2023, ώρα 20:00.

Το έργο «Κορίτσια σαν κι αυτά» αναφέρεται σε ένα εξαιρετικά σημαντικό και σύγχρονο πρόβλημα που αφορά τους εφήβους. Μέσα από έναν συνδυασμό χιούμορ και έντονου συναισθήματος, αναδεικνύει τις επιπτώσεις και την ψυχολογική βλάβη που μπορεί να προκαλέσει η κακή χρήση των ψηφιακών μέσων από εφήβους, συνήθως προς τους συνομήλικούς τους.

Η καθηγήτρια θεάτρου, Στέφανη Μαυροκορδάτου, μέσα από μια απλή και παράλληλα δύσκολη σκηνοθετική οπτική καθώς και οι τέσσερις μαθήτριες – ηθοποιοί, με τις βαθιά συναισθηματικές τους ερμηνείες, καταφέρνουν να καθηλώσουν το κοινό και να μεταδώσουν τα σημαντικά μηνύματα της παράστασης. Η σχεδόν άδεια, λιτή σκηνή έχει ως αποτέλεσμα η προσοχή του κοινού να είναι συνεχώς στραμμένη στις ίδιες τις ηθοποιούς, στα πρόσωπά τους, στις εκφράσεις τους, στα σώματά τους, στη γλώσσα του σώματός τους. Κι αυτός είναι ο σκοπός: τα τέσσερα κορίτσια, με τα λόγια, τις εκφράσεις και το σώμα τους να μεταφέρουν δυνατά συναισθήματα που μετατρέπονται σε προβληματισμούς που ακολουθούν το κοινό και μετά το τέλος της παράστασης.

Αν και το ISOP είναι ένα αγγλόφωνο σχολείο, προωθεί με συνέπεια την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό μέσα από διάφορες δραστηριότητες. Η παράσταση αυτή ήταν η πέμπτη συμμετοχή του ISOP στους Παγκύπριους Σχολικούς Αγώνες Θεάτρου. Η μεγάλη επιτυχία των συμμετοχών του σχολείου, συμπεριλαμβανομένης της 3ης θέσης πέρυσι, και της 1ης φέτος, αντικατοπτρίζει την σκληρή δουλειά των μαθητών που συμμετέχουν, της καθηγήτριας θεάτρου και της ομάδας της.

Πρόκειται για μια παράσταση που μπορεί να σοκάρει, γεμάτη συναισθήματα και σημαντικά μηνύματα που αξίζει να την παρακολουθήσουν όλοι οι έφηβοι μαθητές και γονείς (11 ετών και άνω).

Σύνοψη του έργου:

Πρόκειται για το χρονικό μιας τάξης κοριτσιών που ξεκινάνε μαζί στα πέντε τους και έως τα δεκαέξι τους αποτελούν μία αδιάσπαστη, ισχυρή ομάδα. Μέχρι τη στιγμή που η γυμνή φωτογραφία μιας από αυτές, της Scarlett, θα διαρρεύσει στο διαδίκτυο. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, τίποτα δεν θα είναι όπως πριν. Αυτά τα κορίτσια, οι φίλες της, οι συμμαθήτριές της, θα την πολεμήσουν, θα τη διασύρουν, θα την απομονώσουν. Αλλά πόσο καιρό μπορεί η Scarlett να παραμείνει σιωπηλή; Ενώ το αγόρι χειροκροτείται για τη σεξουαλική του κατάκτηση, η ηθική του κοριτσιού κλονίζεται και τελικά η ίδια ταπεινώνεται τόσο πολύ που αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σχολείο. Η Scarlett όμως, θα επιβιώσει. Η πίεση που θα της ασκήσουν, θα έχει σαν αποτέλεσμα να βρει μέσα της, τις τεράστιες δυνάμεις που κρύβει μέσα του ο άνθρωπος και ενστικτωδώς απελευθερώνει τη στιγμή που αδικείται. Και όταν «αυτά τα κορίτσια» ξανασυναντηθούν στα σαρανταπέντε τους, σε μία γιορτή αποφοίτων, θα επιβεβαιώσουν την ήττα τους … με τον χειρότερο τρόπο. Καταλαβαίνοντας ότι εκείνη η «στιγμή» στα δεκαέξι και ο τρόπος που την αντιμετώπισαν δε σημάδεψε την ζωή της Scarlett, αλλά τις δικές τους. Το «Κορίτσια σαν κι αυτά» δεν είναι απλά άλλη μία ιστορία bullying! Είναι μια ιστορία δικαίωσης και ελπίδας, για το πόσα μπορείς να πετύχεις όταν παλεύεις με βάση τα ιδανικά σου.

Πρόκειται για ένα έργο που λέει την αλήθεια: την αλήθεια της εφηβικής ζωής! Ένα έργο εμπνευσμένο από την πραγματική ιστορία της Amanda Todd.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Στέφανη Μαυροκορδάτου

Μετάφραση: Βαγγέλης Κυριάκου

Φωτισμός/ Ήχος: Dave Mackay

Διεύθυνση Σκηνής: Χριστιάνα Σπύρου

Βοηθός Ομάδας: Ελλάδα Τσαππή

Σκηνικά: ISOP Art Department

Χορογραφία & Μουσική Επιμέλεια: Στέφανη Μαυροκορδάτου

Θα ακουστεί το τραγούδι ‘Γκρεμισμένη εφηβεία’ – Ερμηνεία: Νεοφύτα Νεοφύτου

Στίχοι: Ελεάνα Χαραλάμπους, Μουσική: Δημήτρης Ευσταθίου

Παίζουν οι μαθήτριες της Α’ Λυκείου: Ανδριάνα Παφίτη, Ρέα Κωνσταντίνου, Ελεάνα Χρυσάνθου, Αναστασία Νικολάου

Χορηγοί Επικοινωνίας: COSMOS NEWS, COSMOS RADIO, ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ

Χορηγοί: The International School of Paphos, ARISTO DEVELOPERS

Υποστηρικτής: Δήμος Πάφου

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ & ΩΡΑ: 5 ΜΑΪΟΥ 2023, 20:00 ΧΩΡΟΣ: Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: €5 Προπώληση εισιτηρίων: Mikel Coffee, Time Out Kiosk ΓΛΩΣΣΑ: Ελληνικά Για άνω των 11 ετών ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 26821700 / 97650208

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ