12.9 C
Paphos
Friday, March 24, 2023

Το 31ο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ είναι εδώ!

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ, αποφάσισε τη διοργάνωση του 31ουΠαγκύπριου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ) της ΕΔΟΝ.

Στις 4, 5 και 6 Ιουλίου, στην τάφρο της Πύλης Αμμοχώστου στη Λευκωσία, θα κτυπά η καρδιά της νέας γενιάς.

Το 31ο Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί κάτω από το σύνθημα «Δε γονατίζει ο ανυπόταχτος λαός που πολεμά… για τη ζωή και τη λευτεριά» σε στίχους του ποιητή Τεύκρου Ανθία. Το φετινό σύνθημα, ή καλύτερα οι στίχοι του ποιητή μας που έφυγε 50 χρόνια πριν, αντηχούν τόσο επίκαιροι στα αυτιά μας, ωσάν να είναι γραμμένοι σήμερα. Σε μια περίοδο που η ένταση διεθνώς και ιδιαίτερα στην περιοχή μας μεγαλώνει επικίνδυνα, με θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων τους λαούς. Που οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού που θα φέρει απελευθέρωση κι επανένωση του τόπου μας βρίσκονται σε αδιέξοδο. Σε μια περίοδο που ο λαός μας με πρώτους τους νέους βιώνει στο πετσί του τα τραγικά αποτελέσματα της καπιταλιστικής κρίσης σε συνδυασμό με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που θέλει το χάσμα μεταξύ των πολλών φτωχών και των λίγων πλουσίων να μεγαλώνει, είναι τεράστιας σημασίας η απάντηση του λαού μας. Αυτός που πολεμά ανυπόταχτα για ζωή με αξιοπρέπεια, για λευτεριά και ειρήνη, δεν γονατίζει μπροστά στις δυσκολίες και τα πισωγυρίσματα. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυπριακή νεολαία στέλνει μέσα και από το Φεστιβάλ της, τα δικά της μηνύματα.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Μαζί μας, όπως σε κάθε Φεστιβάλ, θα βρίσκονται οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες και συναγωνιστές μας. Αναμένεται ακόμη, στο χώρο του Φεστιβάλ να παραστούν δεκάδες ξένες αντιπροσωπείες από αδελφές Οργανώσεις από όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Στο πολιτιστικό μέρος του 31ου ΠΦΝΦ, θα υπάρχει ζωντανό και πλούσιο πρόγραμμα σε τέσσερις σκηνές με πλειάδα σχημάτων και καλλιτεχνών.

  • Στην Κεντρική Σκηνή, που όπως πάντα φιλοξενεί τα σημαντικότερα και πιο επιτυχημένα συγκροτήματα του ελληνικού και του κυπριακού στερεώματος. Το πρόγραμμα θα ξεκινά με κυπριακά σχήματα και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τρεις μεγάλες συναυλίες.

4 Ιουλίου: Επανασυνδέονται σε μία και μόνη συναυλία, ειδικά για το Φεστιβάλ μας, οι Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Θηβαίος και Ρίτα Αντωνοπούλου. Ένα ταξίδι στο τεράστιο έργο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη.

5 Ιουλίου: Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, στήνουν μαζί την απόλυτη ροκ συναυλιακή εμπειρία.

6 Ιουλίου: Η αυλαία θα πέσει με ένα ξεχωριστό και ανεπανάληπτο αφιέρωμα στον μεγάλο Κύπριο συνθέτη Μάριο Τόκα. Έχουν περάσει κιόλας 10 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή, αλλά τα τραγούδια του θα μας συντροφεύουν για πάντα. Μαζί στη σκηνή οι Γιάννης Κότσιρας, Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα και Μίλτος Πασχαλίδης.

  • Στη Λαϊκή Σκηνή, που θα παρελάσουν μια σειρά από λαϊκά χορευτικά και μουσικά σχήματα, ενισχύοντας τον πολιτισμό μας.

  • Στην Μπουάτ που και φέτος θα αξιοποιηθούν νεανικά σχήματα, δίνοντας την ευκαιρία για ανάδειξη και βήμα έκφρασης σε ερασιτεχνικά μαθητικά και φοιτητικά συγκροτήματα και καλλιτέχνες.

  • Στον Παιδότοπο, όπου θα υπάρχει ένα ειδικό πρόγραμμα για τους μικρούς μας φίλους, αλλά και διάφορα παιδικά σχήματα.

Κάθε μέρα, ο χώρος του Φεστιβάλ θα γίνεται χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών και ζύμωσης, μέσω των συζητήσεων, αλλά και των θεματικών κέντρων. Η μικρή Πολιτεία θα αποτελείται από:

– τη Διεθνούπολη με τη συμμετοχή δεκάδων Οργανώσεων του εξωτερικού,

– το Φοιτητικό και Μαθητικό Στέκι,

– το Στέκι Νέων Εργαζομένων,

– το περίπτερο της Εφημερίδας «ΝΕΟΛΑΙΑ»,

– το Δικοινοτικό Στέκι με τη συμμετοχή Τ/Κ Οργανώσεων Νεολαίας,

– τη Γωνιά Εικαστικών και άλλων Τεχνών,

– την Αθλητική Γωνιά,

– τα περίπτερα φιλοξενίας εθελοντικών οργανώσεων,

– τη Γωνιά Λαϊκής Παράδοσης,

– την Έκθεση Βιβλίου,

– το Παζαράκι.

Στο χώρο θα λειτουργήσουν τέσσερα θεματικά κέντρα μέσα από τα οποία θα δίνεται η πολιτική μας πρόταση. Τα κέντρα αυτά θα έχουν ως θέμα:

  • Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η πάλη για λευτεριά κι επανένωση

  • 200 χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ

  • Η Αναξιοκρατία και η «Συναγερμοποίηση» του κράτους

  • Αγώνας ενάντια στον τζόγο ως μια σκληρή μορφή εξάρτησης

Στη δική μας αντίληψη η μουσική, η τέχνη και ο πολιτισμός, ποτέ δεν αποτελούσαν προνόμιο για τους λίγους κι εκλεκτούς, αλλά δικαίωμα για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.

Όλα τα πιο πάνω τα οποία θα παρουσιάσουμε στο 31ο Φεστιβάλ, η νέα γενιά και όχι μόνο, έχει τη δυνατότητα να τα παρακολουθήσει στην πολύ χαμηλή τιμή προπώλησης των 20 ευρώ και για τις 3 βραδιές, ενώ για μια βραδιά στην τιμή των 15 ευρώ. Από τα ταμεία εισόδου το εισιτήριο και για τις 3 βραδιές θα πωλείται στην τιμή των 25 ευρώ.

Πληροφορίες για τα σημεία προπώλησης θα ανακοινωθούν αργότερα.

Η αυλαία του 31ου Φεστιβάλ θα ανοίξει με τις πολύμορφες Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που αρχίζουν στα τέλη του Μάη σε όλη την Κύπρο. Οι οργανώσεις της ΕΔΟΝ έχουν μπει στο ρυθμό του Φεστιβάλ, ετοιμάζουν το πλούσιο πρόγραμμα από τοπικά νεανικά ερασιτεχνικά συγκροτήματα. Το πρόγραμμα των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Ραντεβού λοιπόν στο Φεστιβάλ…

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ