Της Αγίας Ματρώνας σήμερα – Η ιστορία πίσω από το ξωκλήσι στην Τοξεύτρα

Το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Ματρώνας που βρίσκεται στην περιοχή Τοξεύτρας στην Πέγεια, και που κτίστηκε μετά από τάμα δύο νέων παιδιών, θα βάλει τα γιορτινά του σήμερα 5 Μαΐου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Οσίας της Αόματος, η μνήμη της Αγίας Ματρώνας τιμάται στις 2 Μαΐου, ημέρα της κοιμήσεως της, ωστόσο φέτος μεταφέρθηκε λόγω της Κυριακής του Πάσχα στις 5 Μαΐου στις 17:00 το απόγευμα .

Η γιορτή της Αγίας Ματρώνας θα γίνει στην παρουσία του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου μέσα σε κλίμα συγκίνησης, ενώ το πρωί της 6ης Μαΐου θα τελεστεί θεία λειτουργία.

Το εκκλησάκι, με μοναδική θέα στο απέραντο γαλάζιο, ανεγέρθηκε στο όνομα της Αγίας Ματρώνας ως τάμα από δύο νέα παιδιά της Μαρίας Αερινιώτη και του Ανδρέα Αθανασιάδη μετά την ίαση τους από ασθένεια, χάρη στην Αγία.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Ματρώνας επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες πιστοί από όλες τις περιοχές της Κύπρου αλλά και ξένοι για να προσευχηθούν στη θαυματουργή Αγία Ρωσίδα της Ορθόδοξης εκκλησίας. Η Εκκλησιαστική Επιτροπή της Οσίας της Αόματος καλεί τους πιστούς να τηρούν τα μέτρα προστασίας, τις αποστάσεις και να φέρουν μάσκες προστασίας.

Σημειώνεται πως τα εγκαίνια της εκκλησίας τελέστηκαν από τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο στις 24 Απριλίου του 2015. O χώρος για την ανέγερση του ναού έχει παραχωρηθεί από την Εκκλησία με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου.

Η Αγία Ματρώνα γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1881 στο χωριό Σέμπινο στη Ρωσία, τυφλή εκ γενετής και πέθανε το 1952.

Από 6 ετών της είχε δοθεί το προορατικό και διορατικό χάρισμα. Γνώριζε τις ασθένειες των ανθρώπων, τι προβλήματα είχαν, τις αμαρτίες τους, τι θα συνέβαινε στον καθένα κι έτσι τους συμβούλευε, τους προειδοποιούσε και τους γιάτρευε.

Στην ίδια ηλικία, μια φορά έβγαλε το σταυρό από πάνω της και η μητέρα της την μάλωσε. Τότε η Ματρώνα είπε: «Μητέρα μου, γιατί με μαλώνεις; Εγώ έχω το δικό μου σταυρό». Πράγματι, επάνω στο στήθος της είχε ένα εξόγκωμα σε σχήμα σταυρού.

Η Αγία Ματρώνα προφήτευσε την επανάσταση των Μπολσεβίκων, την πτώση των Τσάρων και την επάνοδο της Ορθοδοξίας στη Ρωσία. Είναι μία σύγχρονη Αγία Ρωσίδα και η αγάπη των Ρώσων γι’ αυτήν είναι τόσο μεγάλη, που μετέφεραν την αγάπη τους και στους Κυπρίους, οι οποίοι έκτισαν στην Πέγεια το ναό της.

Support Local Business
Translate »