Aγχος, άγχος, άγχος….φαίνεται να είναι η λέξη που περιγράφει καλύτερα την ψυχική εμπειρία των υποψήφιων σε γραπτές εξετάσεις. Οι παγκύπριες εξετάσεις δεν αποτελούν εξαίρεση φυσικά, καθώς αποτελούν την πρώτη κρίσιμη αξιολόγηση η οποία θα κρίνει την επιλογή σπουδών. Ας σταθούμε για λίγο στο πώς σκέπτεται κανείς σχετικά με τις εξετάσεις και τις επιδόσεις του.

Ένας ορισμένος βαθμός άγχους είναι φυσιολογικός, διότι βοηθάει το άτομο να συγκεντρωθεί πολύ καλά και να είναι σε εγρήγορση.Το πρόβλημα ξεκινάει όταν το άγχος ξεφύγει από αυτά τα ‘επιτρεπτά’ όρια και κατακλύσει τον/ην μαθήτη/ρια, μπλοκάροντας έτσι την απόδοσή του/ης.

Δοκιμάστε κάποιες καλές πρακτικές πριν την εξέταση:

Η ταχύτητα σκοτώνει

1. Βάλτε Πρόγραμμα Μελέτης

Ο ρόλος του προγράμματος για το αποτελεσματικό διάβασμα είναι τεράστιος. Καθορίστε τα χρονικά περιθώρια μέσα στα οποία θα πρέπει να ολοκληρώσετε την μελέτη μας και μείνετε συγκεντρωμένοι σε αυτό όλη την διάρκεια της χρονιάς. Την τελευταία στιγμή δεν έχει νόημα να προσπαθήσετε.

2. Οργανώστε τον χώρο στον οποίο διαβάζετε

Με βάση το πρόγραμμα που έχετε ήδη φτιάξει, διαλέξτε μια μέρα την οποία θα αφιερώσετε στο να φτιάξετε τον χώρο στον οποίο θα διαβάζετε. Η ακαταστασία είναι εχθρός γιατί αποσυντονίζει τη σκέψη. Όταν ο χώρος σας είναι καθαρός και τακτοποιημένος, θα σας είναι πολύ πιο εύκολο να μην βαρεθείτε να διαβάσετε.

3. Κάνετε απαραίτητα διαλείμματα

Είναι καλό να κάνετε συχνά διαλείμματα από το διάβασμα, να χαλαρώνετε και να συζητάτε τις ανησυχίες σας . Το συνεχόμενο διάβασμα για πολλές ώρες , δεν βοηθάει καθόλου. Μπορείτε ανά 2 ώρες διαβάσματος να κάνετε διαλείμματα των 15-30 λεπτών, αρκεί μετά να συνεχίσετε το διάβασμα ….

4. Κάνετε σωστή διατροφή

Τρώτε υγιεινά και μην παραλείπετε γεύματα. Η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στην λειτουργία του εγκεφάλου. Φροντίστε λοιπόν να τρέφεστε σωστά.

5. Βρείτε χρόνο για ύπνο

Είναι πολύ σημαντικό να κοιμάστε καλά το βράδυ και να ξεκουράζεστε. Η έλλειψη ύπνου ίσως είναι από τα σημαντικότερα λάθη που κάνουμε κατά την περίοδο των εξετάσεων. Θυμηθείτε πως ένας καλός ύπνος δε θα σας ξεκουράσει μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά.

Την ημέρα των εξετάσεων….

6. Ακούστε και ακολουθήστε τις οδηγίες του εξεταστή προσεκτικά.

7. Προσπαθήστε να διαχειριστείτε το χρόνο σας.

8. Όσον αφορά τις γραπτές εξετάσεις μην ξεχνάτε ότι ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος, γι’ αυτό μη μένετε πολλή ώρα στην ίδια άσκηση-ερώτηση «ξεκινήστε πρώτα με ό,τι γνωρίζετε».

9. Στην έκθεση καλύτερα να γράψετε με απλό τρόπο αποφεύγοντας τα λάθη, παρά να αναζητάτε περίπλοκες ιδέες τις οποίες δεν θα μπορέσετε να αναπτύξετε σωστά και να τις υποστηρίξετε.

10. Στις προφορικές εξετάσεις, οι εξεταστές θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να σας κάνουν να αισθανθείτε άνετα. Φροντίστε λοιπόν να είστε ήρεμοι και ο εαυτός σας.

11. Απαντήστε σε όλες τις ερωτήσεις, ακόμα και εκείνες για τις οποίες δεν είστε σίγουροι ή δεν τις ξέρετε. Μπορεί η τύχη να είναι με το μέρος σας !!!

12. Να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό. Θα σας βοηθήσει να μην αφυδατωθείτε κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Γενικότερα, θα πρέπει να θυμάστε ότι η διατήρηση της ψυχραιμίας και η σωστή διαχείριση του χρόνου είναι δύο παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχή αντιμετώπιση των εξετάσεων. Η αυτοπεποίθηση, η αισιοδοξία και η καλή προετοιμασία είναι σύμμαχοι σας στις απαιτήσεις και τις ιδιαιτερότητες των εξετάσεων.

Βελισσαριος Βελισσαριου, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού της ABI Career Builders