19.9 C
Paphos
Saturday, January 28, 2023

Την ανάγκη επανένωσης διαμήνυσαν Ε/κ και Τ/κ στο διήμερο δικοινοτικό φεστιβάλ στην Πάφο 

Ολοκληρώθηκε το διήμερο δικοινοτικό Φεστιβάλ  που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο από την  Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου της  ΠΟΓΟ, σε συνεργασία με ε/κ και τ/κ οργανώσεις, στο «Χάνι του Ιμπραήμ», στην Πάφο στέλνοντας μηνύματα επανένωσης της Κύπρου.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν η Επαρχιακή Γραμματέας της ΠΟΓΟ στην Πάφο Ελένη Χατζηαντωνά, η ΓΓ της ΠΟΓΟ Σκεύη Κουκουμά και ο ΓΓ της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων KTOS Sener Elcil.

Στον χαιρετισμό του ο ΓΓ της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων KTOS Sener Elcil,  εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παρουσία του στην Πάφο έχοντας – όπως είπε- διασχίσει το νησί που παραμένει διαιρεμένο με συρματοπλέγματα, τείχη, οδοφράγματα και στρατιώτες.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Βασικός μας σκοπός είπε, “είναι να τονίσουμε την ανάγκη της επανένωσης της χώρας μας, πως τουρκόφωνοι και ελληνόφωνοι Κύπριοι που συμβίωναν επί αιώνες μπορούν να ζήσουν μαζί, να κάνουν κοινές εκδηλώσεις”.

O κ. Sener Elcil είπε ακόμη πως αυτό που  έχει σημασία είναι «να συνειδητοποιήσουμε  ποιοι και γιατί προκάλεσαν τον διαχωρισμό και την έχθρα και να γκρεμίσουμε τους τοίχους και τις προκαταλήψεις στα κεφάλια μας».

Όλοι μας συνέχισε, «είμαστε παιδιά αυτής της γης φτιαγμένα από την ίδια μαγιά, ψηθήκαμε κάτω από τον ίδιο ήλιο και ποτίζουμε με τον ιδρώτα μας τα ίδια χώματα». Αυτή η πατρίδα που οραματιζόμαστε, όχι με αίμα αλλά με ιδρώτα, μπορεί να ξαναδημιουργηθεί είπε, σημειώνοντας πως βασικός μας στόχος πρέπει να είναι μια Κύπρος ενωμένη, αποστρατιωτικοποιημένη. Μια Κύπρος που δεν θα υπάρχουν συρματοπλέγματα και τείχη. Μια Κύπρος που θα έχουν γκρεμιστεί οι προκαταλήψεις και θα έχουν τερματιστεί οι έχθρες, κατέληξε.

Εξάλλου σε ομιλία της η  ΓΓ της ΠΟΓΟ Σκεύη Κουκουμά ανέφερε πως το Κυπριακό ήταν και θα είναι προτεραιότητα για το Γυναικείο κίνημα της Κύπρου, όπως πρέπει να είναι για κάθε Κύπριο. «Είναι γενικά παραδεχτό ότι η σημερινή κατάσταση η οποία επικρατεί στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού δεν εξυπηρετεί το όραμα μας για την Κύπρο της Ειρήνης», συμπλήρωσε.

Ανέφερε ακόμη πως τα πράγματα,  βρίσκονται σε ένα εξαιρετικά δύσκολο και μάλλον επικίνδυνο μονοπάτι, προσθέτοντας πως ακόμα και στο ανθρωπιστικό ζήτημα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων φαίνεται να υπάρχει μια στασιμότητα και έχουν μειωθεί οι ρυθμοί ταυτοποίησης οστών.

Έστειλε επίσης το μήνυμα πως η ΠΟΓΟ θα συνεχίσει να αντιπαλεύει  όσους στις δύο κοινότητες είτε σηκώνουν τα λάβαρα του εθνικισμού, είτε μιλούν για εγκατάλειψη της λύσης ομοσπονδίας όσον αφορά τη συνταγματική πτυχή του Κυπριακού.

Τέλος στον χαιρετισμό της η Ελένη Χατζηαντωνά  Επαρχιακή Γραμματέας της ΠΟΓΟ και εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής του Παγκύπριου Διήμερου Δικοινοτικού Φεστιβάλ της ΠΟΓΟ ανέφερε πως διαπαιδαγωγημένοι στο πνεύμα της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών , με βαθιά την πεποίθηση ότι η Κύπρος ανήκει στο λαό της, «έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε τον κοινό μας αγώνα για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Μια λύση που θα διασφαλίζει, σημείωσε,  τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, Ελληνοκύπριων , Τουρκοκύπριων, Αρμένιων, Μαρωνιτών και Λατίνων».

Η κ. Χατζηαντωνά εξέφρασε την εκτίμηση πως για μία φορά ακόμη  θα πρέπει να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο τους δεσμούς ανάμεσα στις 2 κοινότητες ενάντια στον εθνικισμό και το σοβινισμό. Να συνεχιστεί η προσπάθεια, πρόσθεσε, εμπέδωσης της αντίληψης πως Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι είναι ίσοι και κοινό είναι το χρέος να κτιστεί ένα καλύτερο μέλλον «για μας και τα παιδιά μας».

Το φεστιβάλ περιλάμβανε  διάφορες δραστηριότητες όπως περιδιάβαση και ξενάγηση στην Πάφο, δικοινοτικές εκθέσεις βιβλίου και ζωγραφικής, έκθεση καρικατούρας, κατασκευή ψηφιδωτού, θέατρο σκιών, προβολή ταινίας ντοκιμαντέρ και παρουσίαση έργου για τη λαϊκή ιστορία της Κύπρου.

Στο καλλιτεχνικό μέρος συμμετείχαν  μουσικοί και χορευτικά σχήματα και από τις δυο κοινότητες. Το πρόγραμμα περιλάμβανε  επίσης συναυλία με τον Λάρκο Λάρκου και τη Hatice Artost, καθώς και την ορχήστρα Κυπρογένεια.

Χτες Κυριακή  έγινε συμβολική δεντροφύτευση στον δημοτικό χώρο στάθμευσης που γειτνιάζει με το Χαμάμ.

Στο διήμερο δικοινοτικό φεστιβάλ παρέστη ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάφου και  εκπρόσωποι των οργανώσεων του Λαϊκού κινήματος.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ