16.9 C
Paphos
Tuesday, March 19, 2024

Τηλεδιάσκεψη Δημάρχου Πάφου και Υφυπουργών Έρευνας και Καινοτομίας Κύπρου και Ελλάδας

Τους στόχους και τις δράσεις του Δήμου Πάφου για τη μετάβαση της πόλης στην έξυπνη και ψηφιακή εποχή μέσα από τη δημιουργία του απαραίτητου οικοσυστήματος καινοτομίας και έρευνας, παρουσίασε ο Δήμαρχος Φαίδωνας Φαίδωνος στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα .

Την εκδήλωση με το γενικό τίτλο «Πάφος 2040 Volume II: Innovation» οργάνωσαν ο Δήμος Πάφου και ο ανεξάρτητος Μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός Oxygono, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο Οργανισμοί τον περασμένο Ιούλιο.

Στη συζήτηση έλαβαν μέρος ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου Κυριάκος Κόκκινος, ο Υφυπουργός για Ειδικά Ψηφιακά Έργα της Ελλάδας Γεώργιος Στύλιος και η Διευθύντρια του Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «IDEA» Αγγέλα Παναγιώτου. Η συζήτηση, όπως αναφέρθηκε είχε ως ειδικότερο θέμα την καινοτομία. Βασικότερος στόχος της εκδήλωσης ήταν να ανταλλαγούν απόψεις για το πώς η Πάφος μπορεί να μετατραπεί σε ένα κέντρο επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο Υφυπουργός για Ειδικά Ψηφιακά Έργα της Ελλάδας με αρμοδιότητα το Κτηματολόγιο Γεώργιος Στύλιος με ακαδημαϊκή διαδρομή, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης ανέφερε πως στην Ελλάδα η ψηφιακή διακυβέρνηση, η ψηφιακή πολιτική μέχρι πριν από ενάμιση χρόνο πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας η κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν σκορπισμένη σε διαφορετικά Υπουργεία άλλοι είχαν την ψηφιακή πολιτική, άλλοι τρέχαν τα έργα για τη διακυβέρνηση και άλλοι τρέχαν τα έργα για τις τηλεπικοινωνίες. Σύμφωνα με τον κ. Στύλιο, έγινε μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο της οποίας δημιουργήθηκε το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ένα Υπουργείο Επικρατείας της ελληνικής κυβέρνησης με πολλές αρμοδιότητες με τα υπόλοιπα Υπουργεία.

Έχουμε προσπαθήσει μέσα από το αυτό το Υπουργείο να τρέξουν όλα τα θέματα που αφορούν την ψηφιακή πολιτική της χώρας, συμπλήρωσε. Ο Υφυπουργός για Ειδικά Ψηφιακά Έργα της Ελλάδος παραδέχτηκε ότι βρισκόντουσαν σε πολύ πρωταρχικό στάδιο, σημειώνοντας ωστόσο πως δεδομένων των συνθηκών που διαμορφώθηκαν τον τελευταίο ένα χρόνο λόγω της πανδημίας, χρειάστηκε η ανάγκη πολλά έργα ψηφιακά να μπουν στο προσκήνιο και είχε σαν άμεση συνέπεια οι πολίτες να έχουν ανάγκη να εφαρμόσουν και να χρησιμοποιήσουν τις ψηφιακές εφαρμογές τις οποίες διαθέτει η Πολιτεία και το Κράτος.
Πρόσφατη έρευνα, συνέχισε ο κ. Στύλιος, κατέληξε στο ότι η ψηφιακή επιτάχυνση που συντελέστηκε τον τελευταίο χρόνο θα χρειαζόταν να επιτευχθεί μετά από τρία έως πέντε χρόνια, ενώ, σημείωσε, έγινε κατορθωτό μέσα σε ένα χρόνο με τη βοήθεια των πολιτών να υιοθετηθεί. Το κράτος είπε λόγω του COVID- 19 χρειάστηκε να δώσει λύσεις σε πολλά και διαφορετικά συστήματα, αναφέροντας ενδεικτικά το σύστημα της τηλεκπαίδευσης που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα. Πρόσθεσε πως κορωνίδα όλων αυτών είναι η κεντρική διαδικτυακή πύλη της ελληνικής κυβέρνησης μέσα από την οποία παρέχονται πάνω από 1000 υπηρεσίες στους πολίτες της Ελλάδος. Παράλληλα, συνέχισε, είναι μια σειρά από άλλες εφαρμογές όπως είναι το εμβόλιο, δίδοντας παράδειγμα και σε πολλές άλλες χώρες.
Εξάλλου, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου Κυριάκος Κόκκινος συνεχάρη τον Δήμο Πάφου, που αν και είναι από τους μικρούς Δήμους από τις πέντε Επαρχίες, είναι από τους πιο δραστήριους. Έρευνα και Καινοτομία, είπε ο κ. Κόκκινος ίσον ανταγωνιστικότητα της χώρας, ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που δεν εξαρτάται από τομείς τους οποίους έχουμε φτάσει στα όρια μας, αλλά ταυτόχρονα σημαίνει και καινοτομία και κοινωνική ευημερία. Ο κ. Κόκκινος αναφέρθηκε στο μεγάλο μέρος των πτυχιούχων που διαμένει στο εξωτερικό και δεν επιστρέφει ποτέ, σημειώνοντας πως μπορούμε να κτίσουμε πάνω στη διασπορά δίδοντας τους κίνητρα. Η Πάφος συνέχισε, είναι μια πολύ ιδιαίτερη πόλη την οποία αγαπά πολύ γιατί η ανταγωνιστικότητα της έχει να κάνει με την ιδιομορφία της φύσης της.

Επεσήμανε πως η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και αναγκαιότητα ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο, σημειώνοντας πως η Πάφος έχει την ευκαιρία αυτή την στιγμή μέσα από Pafos Innovation Institure και μέσα από τις πρωτοβουλίες της έξυπνης πόλης του Δημάρχου Πάφου και του δημοτικού συμβουλίου να επενδύσει την πράσινη ανάπτυξη. Πρόσθεσε πως η καλύτερη λύση για αυτή την επένδυση είναι η ίδια η Πάφος, η πόλη της Πάφου, ο Δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δ. Πάφου, να δώσουν αντικείμενα έρευνας που να έχουν αποδέκτη το όφελος της ίδιας της πόλης. Επιπρόσθετα ο κ. Κόκκινος ανέφερε πως η έρευνα και η καινοτομία είναι πυλώνες άμεσα συνυφασμένοι με την ψηφιακή πολιτική, αναφέροντας πως έχουν αποδείξει ως κοινωνία Κύπρος και Ελλάδα ότι κάτω από πίεση μπορούν να πετύχουν θαύματα.

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης ανέφερε πως κοινή διαπίστωση είναι ότι δεν μπορούν οι πυλώνες της οικονομίας και του τουρισμού να απορροφήσουν τους νέους πτυχιούχους. Είπε ακόμη πως εδώ στην περιοχή που ζούμε χρειάζεται να διαδραματίσουμε αυτό το ρόλο που λέμε για την Κύπρο ότι βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, η τελευταία χώρα της Ευρώπης προς τη Μέση Ανατολή. Υπάρχουν, είπε, δυνατότητες και αν μιλούμε για την νέα εποχή είναι γύρω από την Καινοτομία και την Έρευνα.

Πρόσθεσε ακόμη πως δεν μπορεί τα αστικά κέντρα να δεχτούν άλλους πληθυσμούς αν δεν μπουν στην ψηφιακή εποχή και αν δεν μπορούν να βιώσουν αυτές τις νέες τεχνολογίες. Παραδέχτηκε ότι όταν συλλάβανε αυτή την προσπάθεια βρίσκονταν σε μια έρημο χωρίς να έχουν υποδομή ψηφιακή ούτε έργα. Με υπομονή ωστόσο, συνέχισε, πέντε χρόνια μετά, είμαστε στην ευχάριστη θέση η Πάφος να βρίσκεται στην πρωτοπορία στην Κύπρο και να υλοποιεί συγκεκριμένα έργα, όπως Data Center, Ανάπτυξη και Συντήρηση Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS) και άλλα. Προσπαθούμε, είπε στην Πάφο να λειτουργήσουμε ως Περιφερειακό Κέντρο Καινοτομίας και Έρευνας.

Εξάλλου, η Αγγέλα Παναγιώτου, Διευθύντρια του Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «IDEA» συμφώνησε με τον Δήμαρχο Πάφου ότι ο τομέας της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας μπορεί να καταστεί ο τρίτος ισχυρός πυλώνας για να κρατήσουμε τους νέους στη χώρα και να κρατήσουν την οικονομία μας με νέο τρόπο. Η κ. Παναγιώτου είπε πως από τους αριθμούς των αιτήσεων για νέες επιχειρήσεις κάθε χρόνο παρατηρείται υπερδιπλασιασμός του ενδιαφέροντος, σημειώνοντας πως από τις 68 αιτήσεις που πήραν το 2016, σήμερα πήραν 163 αιτήσεις.

Τη συζήτηση συντόνιζε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Σάββας Χατζηχριστοφή. Ο κ. Χατζηχριστοφή μεταξύ άλλων ανέφερε πως ο περισσότερος πληθυσμός του πλανήτη συγκεντρώνεται στις αστικές περιοχές, αναφέροντας πως η ανθρωπότητα παρουσιάζει μια πρωτοφανή τεχνολογική ανάπτυξη. Καλούμαστε, είπε, να κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο στην Πάφο του 2040. Η Πάφος επιθυμεί να αποτελέσει πρότυπο για μια έξυπνη πόλη, κατέληξε.

Σημειώνεται πως η συζήτηση μεταδόθηκε ζωντανά στη σελίδα του Δήμου Πάφου στο Facebook, στη σελίδα του Black Lemon TV και στο κανάλι του Οργανισμού Oxygono στο YouTube.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ