8.9 C
Paphos
Thursday, February 29, 2024

Θεραπεία rTMS: Η πρωτοποριακή μέθοδος θεραπείας ψυχιατρικών και νευροψυχιατρικών παθήσεων

Τι είναι το rTMS:

To rTMS (repetitive Transcranial Magnetic Stimulation) είναι μια μη επεμβατική ιατρική θεραπεία η οποία δρα μέσω επαναλαμβανόμενης διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης. Πρόκειται για μια τεχνική διέγερσης του εγκεφάλου που βασίζεται στην παραγωγή σύντομων μαγνητικών πεδίων χρησιμοποιώντας ένα μονωμένο πηνίο που τοποθετείται πάνω από το τριχωτό της κεφαλής. Τα παραγόμενα μαγνητικά πεδία είναι του ίδιου τύπου με εκείνα που χρησιμοποιούνται στην απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού των μηχανημάτων (MRI). Οι μαγνητικοί παλμοί παράγουν ένα ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα στον εγκέφαλο που ενεργοποιεί κυκλώματα νευρώνων τα οποία υπολειτουργούν προκαλώντας την εκδήλωση ψυχιατρικών και νευροψυχιατρικων διαταραχών. Έχει αποδειχθεί ως μια ασφαλής και καλά ανεκτή θεραπευτική παρέμβαση. 

Έγκριση και Αποτελεσματικότητα: 

Το rTMS είναι μία εγκεκριμένη παγκοσμίως μέθοδος θεραπείας (Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων – FDA) για παθήσεις όπως κατάθλιψη (FDA έγκριση 2008), ημικρανίες (FDA έγκριση 2013), ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (FDA έγκριση 2018) και κατάθλιψη σε πλαίσιο διπολικής διαταραχής (FDA έγκριση 2020). Παράλληλα υπάρχει ένα αυξανόμενο σώμα έρευνας που υποστηρίζει την αποτελεσματικότητά της στη συμπτωματολογία πληθώρας ψυχιατρικών και νευρολογικών διαταραχών όπως σχιζοφρένεια (εμμένουσες ακουστικές ψευδαισθήσεις), αγχώδεις διαταραχές, αυτισμός και ΔΕΠΥ, άνοια και νόσος Αλτσχάιμερ, χρόνιος πόνος και ινομυαλγία, νόσος του Πάρκινσον, χρόνιες εμβοές, αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, επιληψία και προβλήματα μνήμης.  

Παρότι το rTMS είναι μια συγκριτικά νέα επιλογή θεραπείας για την κατάθλιψη, είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο. Η παγκόσμια έρευνα δείχνει ότι οι περισσότεροι από όλους τους ασθενείς με ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη που επιλέγουν την θεραπεία rTMS καταλήγουν να έχουν τουλάχιστον κάποια διαρκή ανακούφιση από τα καταθλιπτικά συμπτώματα, ενώ περίπου οι μισοί βιώνουν μια συνολική ύφεση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, δίνοντας ελπίδα σε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα που υποφέρουν από τη νόσο.

Η ταχύτητα σκοτώνει
Πως εφαρμόζεται: 

Η εφαρμογή του rTMS περιλαμβάνει μια σειρά από επαναλαμβανόμενες θεραπείες. Για κάθε συνεδρία rTMS, θα πρέπει να είστε σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στην κλινική και θα κάθεστε στην καρέκλα θεραπείας. Πριν από την έναρξη της διαδικασίας, αφαιρείτε οποιαδήποτε μεταλλικά ή μαγνητικά ευαίσθητα αντικείμενα (π.χ. κοσμήματα, κλειδιά, πιστωτικές κάρτες). Επειδή το rTMS παράγει ένα ήπιο ήχο με κάθε παλμό, παρέχονται ωτοασπίδες για την άνεση και την ασφάλεια σας. Η θεραπεία δεν απαιτεί αναισθησία ή καταστολή και ως εκ τούτου είστε ξύπνιοι και σε εγρήγορση καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας και επικοινωνείτε κανονικά. Μετά το τέλος κάθε συνεδρίας, μπορείτε να επιστρέψετε αμέσως στις καθημερινές σας δραστηριότητες, καθώς δεν επηρεάζονται η εγρήγορση ή οι γνωστικές λειτουργίες.

Ένα μέλος της ομάδας θεραπείας τοποθετεί αρχικά το κεφάλι σας στο σύστημα υποστήριξης της κεφαλής. Στη συνέχεια, το μαγνητικό πηνίο τοποθετείται απαλά πάνω από την πλευρά εφαρμογής της θεραπείας στο κεφάλι σας. Στη συνέχεια προσαρμόζεται η συσκευή TMS, παρέχοντας μια σειρά από παλμούς έως ότου δίνει ακριβώς αρκετή ενέργεια ώστε να υπάρξουν ελάχιστες συσπάσεις στο χέρι σας. Το ποσό της ενέργειας που απαιτείται για σύσπαση στο χέρι ονομάζεται «motor threshold». Το κατώτατο όριο ενέργειας είναι διαφορετικό για κάθε άτομο και οι θεραπείες γίνονται σε επίπεδο ενέργειας που είναι ακριβώς πάνω από το ατομικό όριο του καθενός. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, παράγεται ένας ήπιος ήχος και αισθάνεστε μια απαλή αίσθηση στο τριχωτό της κεφαλής.

Μετέπειτα το μαγνητικό πηνίο μετακινείται πάνω από την περιοχή του εγκεφάλου η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την πρόκληση της διαταραχής για την οποία λαμβάνεται τη θεραπεία. Εφαρμόζεται μια σειρά από «παλμούς», με περίοδο «ανάπαυσης» στο ενδιάμεσο. Η διάρκεια της θεραπείας κυμαίνεται συνήθως από  3-40 λεπτά.

Εκπαιδευμένο προσωπικό σας παρακολουθεί σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας και μπορείτε να σταματήσει τη διαδικασία ανά πάσα στιγμή.

Πλεονεκτήματα rTMS: 

Πρόκειται για μια εντελώς μη επεμβατική θεραπεία, η οποία δεν απαιτεί μακρά ή επικίνδυνη προετοιμασία πριν από την εφαρμογή της. Δεν απαιτείται αναισθησία και είναι καλά ανεκτή (χωρίς ανεπιθύμητες ή διαρκείς παρενέργειες). Οι μεμονωμένες συνεδρίες TMS δεν διαρκούν πολύ, μπορείτε να συνεχίσετε τις κανονικές καθημερινές σας δραστηριότητες και  να σχεδιάσετε ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα στο σχεδιασμό ενός προγράμματος θεραπείας. 

Αποτελεί επιλογή θεραπείας σε περιπτώσεις όπου η φαρμακευτική αγωγή δεν έχει βοηθήσει τον ασθενή επαρκώς, καθώς επίσης και για περιπτώσεις στις οποίες το άτομο δεν επιθυμεί να λάβει φαρμακευτική αγωγή.

Τέλος, υπερτερεί σε σχέση με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής στο γεγονός ότι δεν παρουσιάζει τις συνήθεις παρενέργειες των φαρμάκων όπως αύξηση σωματικού βάρους, γαστρεντερικές διαταραχές, καταστολή, θολή όραση, διαταραχές μνήμης και ξηροστομία. 

Ανεπιθύμητες ενέργειες: 

Οι παρενέργειες είναι σπάνιες, γενικά ήπιες έως μέτριες και βελτιώνονται λίγο μετά από μια μεμονωμένη συνεδρία ή μειώνονται με την πάροδο του χρόνου με επιπλέον συνεδρίες. Μπορούν να περιλαμβάνουν ήπιο πονοκέφαλο, δυσφορία στο τριχωτό της κεφαλής,  μούδιασμα στο πρόσωπο ή ήπια ζάλη.

Η θεραπεία του επαναληπτικού Διακρανιακού Μαγνητικού Ερεθισμού εφαρμόζεται σε πλήθος θεραπευτικών κέντρων σε Ευρώπη και Αμερική (Mayo Clinic, John’s Hopkins Hospital, Harvard Medical School-McLean Hospital, CAMH, the London Psychiatry Centre).
Στην Κύπρο το rTMS παρέχεται στο Κέντρο Διακρανιακής Μαγνητικής Θεραπείας (Cyprus rTMS) στη Λάρνακα και στη Λεμεσό.  Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε μας στο 99430330 ή επισκεφθείτε την σελίδα μας www.cyprusrtms.com

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ