21.9 C
Paphos
Thursday, March 28, 2024

Θεοδώρα Ζάγγουλου: Τα ταξίδια και οι σπουδές μου υπήρξαν για μένα παράθυρα στον κόσμο   

Η Θεοδώρα Ζάγγουλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Πάφο. Σπούδασε Κοινωνική Εργασία στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του ΤΕΙ Πατρών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στον τομέα των Κοινωνικών Παρεμβάσεων του Πανεπιστημίου του Hertfordshire. Εργάζεται ως Κοινωνική Λειτουργός από το 1996. Κατά την επαγγελματική της πορεία παρακολούθησε υποτροφίες στον τομέα της οικογενειακής θεραπείας και της πρόληψης των εξαρτήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το Ισραήλ. Για σκοπούς επιμόρφωσης και προσωπικής ανάπτυξης έχει παρακολουθήσει επίσης εκπαιδευτικά σεμινάρια και συμμετείχε σε συνέδρια στην Ελλάδα, την Γερμανία, την Ιταλία και την Αφρική.


Πότε ξεκίνησε και πως ασχολήθηκες με τη φωτογραφία και γενικότερα με τις τέχνες;
Πιστεύω ότι τα ταξίδια μου, πέραν από τις σπουδές μου υπήρξαν για μένα παράθυρα στο κόσμο. Η επαφή μου με άλλους πολιτισμούς αισθάνομαι ότι καθόρισε την δική μου στάση για την ζωή και επηρέασε την δική μου κοσμοθεωρία. Με τον χώρο των τεχνών σχετίζομαι αρκετά χρόνια. Από την νεαρή μου ηλικία άρχισα να εκφράζομαι μέσω της ζωγραφικής ενώ πολύ αργότερα ασχολήθηκα με την καλλιτεχνική φωτογραφία. Το 2016 εντάχθηκα στην Φωτογραφική Εταιρία Κύπρου / Τμήμα Πάφου και έκτοτε δραστηριοποιούμαι φωτογραφικά λαμβάνοντας μέρος σε Εκθέσεις και Φωτογραφικούς Διαγωνισμούς. Η σχέση μου πλέον με την φωτογραφία αλλά γενικότερα με τις τέχνες είναι ψυχοθεραπευτική.

Πιστεύω γενικότερα στην ψυχοθεραπευτική επίδραση της τέχνης στην ανθρώπινη οντότητα και για εμένα προσωπικά η επαφή με την τέχνη είναι πάθος και πηγή ζωής. Κάθε κλικ της φωτογραφικής μηχανής προκαλείται από ένα ερέθισμα απέναντι από τον φακό. Ταυτόχρονα όμως κάθε κλικ είναι δυνατόν να φέρει στο φως μία φωτογραφία που να αποτυπώνει τον ψυχισμό του φωτογράφου και ότι μυστηριώδες και αδιερεύνητο βρίσκεται εκεί αναμένοντας την ευκαιρία να αναδυθεί. Κι αυτό όλο είναι κάτι μαγικό. Ότι αναδύεται προσφέρει στον φωτογράφο εκτός από την ευχαρίστηση της δημιουργικότητας, υλικό νέας σκέψης και αυτοανάλυσης.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Την φωτογραφία δεν την δημιουργείς με την μηχανή. Όταν φωτογραφίζεις κουβαλάς μαζί σου όλες τις εικόνες που έχεις δεί. Όλα τα ταξίδια που έχεις κάνει, όλα τα βιβλία που έχεις διαβάσει, τη μουσική που έχεις ακούσει, τους ανθρώπους που έχεις αγαπήσει.


Πως βλέπεις τα πολιτιστικά δρώμενα της Πάφου , μετά την Πάφος 2017 εποχή; 
Η εμπλοκή μου με τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας κατά το 2017 όπου είχα την ευκαιρία να δραστηριοποιηθώ εθελοντικά με τον Φορέα Πολιτισμού Πάφος 17, μέσω της ομάδας εθελοντών για τα εικαστικά μου έδωσε αμέτρητες ευκαιρίες να συναναστραφώ με την τέχνη και τον πολιτισμό, να συναντήσω σημαντικούς καλλιτέχνες και να δημιουργήσω προσδοκίες για την συνέχεια. 


Ποια η σχέση σου με την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών;
Η γνωριμία μου εκείνη την περίοδο με τον Πρόεδρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου Δρ. Στέλιο Σοφόκλη, μου έδωσε την ευκαιρία να συζητήσω και να μοιραστώ την ανάγκη και την επιθυμία μου να παραμείνω ενεργός πολίτης πνευματικά, καλλιτεχνικά και πολιτισμικά και να βρώ νέο έδαφος δραστηριοποίησης.

Οι φωτογραφίες μου αποτέλεσαν το υλικό συζήτησης με τον Δρ Στέλιο σε πολλές από τις συναντήσεις μας μέσα από τις οποίες θα έλεγα ότι πάντα γεννιόνταν ιδέες και φτιάχνονταν ιστορίες που απλά μας διασκέδαζαν πίνοντας ωραία καφεδάκια…και απολαμβάνοντας τα σε κομψά μαγαζάκια στο κέντρο της πόλης. Το περασμένο Φθινόπωρο δέχθηκα επίσημα την πρόταση να συμμετέχω σε ένα πρότζεκτ που ο ίδιος επιμελείται και φέρει τον τίτλο « Της Τέχνης Συναπάντημα». Το Πετρίδειο Ίδρυμα, αρωγός αυτού του εγχειρήματος συνεργάζεται με την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και θα στηρίξει την εκδήλωση ως προσπάθεια προαγωγής του πολιτισμού και των δράσεων που μπορούν να παραχθούν σ αυτή την πόλη.

Πρόκειται για ένα τρίπτυχο Φωτογραφίας, Ποίησης και Μουσικής. Τρεις φωτογράφοι, ανάμεσα τους κι εγώ εκθέτουν τις φωτογραφίες τους, οι οποίες αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον ποιητή και τους μουσικούς και αναμένεται το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης να προσφέρει στους επισκέπτες της εκδήλωσης μια μοναδική νύκτα τέχνης και ρομαντισμού.

Η ποίηση η οποία είναι αποτέλεσμα έμπνευσης του φωτογραφικού υλικού γράφτηκε από τον Ανδρέα Πετρίδη. Την μουσική επένδυση του πρότζεκτ επιμελήθηκαν οι μουσικοί Μάριος Σάββα, Σταύρος Σάββα, Θράσος Θρασυβούλου και Μαρία Αβραάμ. Μέρος της μουσικής που επενδύει την εκδήλωση έχει γραφτεί από τους μουσικούς. 


Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ