16.9 C
Paphos
Wednesday, April 10, 2024

Θάνος Μιχαηλίδης: Από την Αμμόχωστο στην Πάφο

Από την Αμμόχωστο στην Πάφο… η προσφυγιά …ο πατέρας Αλέκος Μιχαηλίδης με πλούσια πορεία στην πολιτική  αλλά και στην  ξενοδοχειακή βιομηχανία , οι σπουδές , η επιστροφή στην Κύπρο και η ενασχόληση με τις επιχειρήσεις είναι μερικά από τα θέματα που αναφέρει στη συνέντευξη του ο άνθρωπος, επιχειρηματίας και πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης .

Στρέφει τις μνήμες πίσω και ξεφυλλίζοντας την πορεία της ζωής του δηλώνει πως αισθάνεται περήφανος για την οικογένεια του γιατί είναι η πιο σημαντική παρακαταθήκη του αλλά και  για τους συναδέρφους του στα ξενοδοχεία .Τον διακρίνει η υπομονή και η επιμονή και εκφράζει την πεποίθηση ότι οι καλύτερες μέρες στον τουρισμό της Κύπρου θα επανέλθουν.  


Aπό που κατάγεστε  και τι  θυμάστε από τα παιδικά σας χρόνια …  1974 πόσο χρονών ήσασταν και πόσο σημάδεψε την ζωή σας;
 
Πριν το 1974 ζούσαμε στην Αμμόχωστο και μετά την εισβολή αναγκαστήκαμε όπως όλοι να αφήσουμε τα σπίτια μας πίσω και είχαμε έρθει στην Πάφο. Απ’ εκεί ξαναξεκίνησε ο πατέρας μου την δραστηριότητα του στην ξενοδοχειακή βιομηχανία με την ενοικίαση του ξενοδοχείου Paphos Beach.  Σε Σε ηλικία λοιπόν 9 ετών τα παιδικά μου χρόνια να έζησα στην Πάφο. Πήγα Δημοτικό στο Δημήτριο  Δημοτικό Σχολείο στην Πάφο και μετά  μετακομίσαμε στην Λευκωσία.  Στην  Λευκωσία  έκανα το   Γυμνάσιο.

Από πότε ξεκίνησε την τουριστική δραστηριότητα ο πατέρας σας και που ; 
Ο πατέρας μου είχε ξεκινήσει να δραστηριοποιείται στην τουριστική βιομηχανία το 1972 , είχε ενοικιάσει το ξενοδοχείο στην Aμμόχωστο  στην Αρχαία  Σαλαμίνα “Ευαγόρας Court”και μετά την τουρκική εισβολή ξαναξεκίνησε την δραστηριότητα του στα τουριστικά με το Paphos Beach Hotel  στην δεκαετία του 1980.  Συγκεκριμένα το 1987 ανοίξαμε το ξενοδοχείο Annabelle που είναι δίπλα από το Paphos Beach.  Ακολούθησε το ξενοδοχείο Anassa που άνοιξε τις πόρτες του το 1998 .. 

Σπουδές και επιστροφή στην Κύπρο …. 
Σπούδασα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής από το 1985 – 1989 Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες. Μετά  από το 1992 με 1993 στο Λονδίνο όπου πήρα το master στην Διεύθυνση Επιχειρήσεων. 

Tι θυμάστε από εκείνη την εποχή;  

Η ταχύτητα σκοτώνει

Τα φοιτητικά χρόνια ήταν πολύ έντονα διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της διαφορετικότητας τους προσφέρουν μια εμπειρία πολύ έντονη και σίγουρα πολύ διαφορετική από την κυπριακή πραγματικότητα και πόσο μάλλον τότε την δεκαετία του 1980 που οι διαφορές ήταν πιο εμφανείς. Μέρος της μόρφωσης δεν αποτελούν μόνο τα ακαδημαϊκά προσόντα  που κάποιος αποκομίζει από τις σπουδές του  αλλά είναι και οι εμπειρίες από την κοινωνία στην οποία ζει . Πρέπει να παραδεχτώ ότι οι εμπειρίες μου στην Αμερική με έχουν βοηθήσει για να βλέπω ίσως διαφορετικά τον κόσμο , νοουμένου ότι εκεί στην Αμερική ο κόσμος είχε διαφορετική αντίληψη της κοινωνίας και γενικά το πώς εξελίσσεται η κοινωνία,  από ότι στην Ευρώπη.  

Πατέρας σας ο Αλέκος Μιχαηλίδης με μεγάλο ιστορικό τόσο στην τουριστική βιομηχανία αλλά και στον χώρο της πολιτικής… Πόσο σας επηρέασε στα μετέπειτα βήματα σας ; Mετά το θάνατο του…πατέρα σας μεγάλες οι ευθύνες που αναλάβατε ; 

Επέστρεψα πίσω το 1993 και  έχασα τον πατέρα μου το Γενάρη του 2008 μετά από μια πολύ δύσκολη αρρώστια. O πατέρας μου ο Αλέκος Μιχαηλίδης άφησε πίσω του ένα πολύ μεγάλο κενό σε μένα και στις αδερφές μου. Ήμασταν μια πολύ στενά συνδεδεμένη οικογένεια με τον πατέρα μας. Ήταν μια πολύ μεγάλη προσωπικότητα που σίγουρα μας δίδαξε πάρα πολλά για την ζωή… για τις επιχειρήσεις. Ήταν για μας μια πολύ ξεχωριστή προσωπικότητα που είχαμε την τύχη να μεγαλώσουμε μαζί του. Μετά τον θάνατο του,  επειδή είχαμε ήδη και οι αδερφές μου και εγώ μπει στις επιχειρήσεις,  συνεχίσαμε την εργασία μας κανονικά με γνώμονα την ανάπτυξη των ξενοδοχείων μας , την διατήρηση και την βελτίωση πάντοτε των υπηρεσιών που προσφέρουμε και σίγουρα υπεράνω όλων που είναι και το πιο σημαντικό στην συγκεκριμένη βιομηχανία τη συνεχή ανέλιξη του εργατικού δυναμικού. Εκτιμώ ότι πιο σημαντικό κομμάτι της ξενοδοχειακής βιομηχανίας είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Έχει πάρα πολύ κόσμο και έχεις άμεση επαφή με τους πελάτες. Το ξενοδοχείο είναι ανθρωποκεντρικός οργανισμός. Οι ευθύνες μετά το θάνατο του πατέρα μου είναι μεγάλες συνεχίζουν να είναι μεγάλες και φυσικά είναι αυτό που κάνει την δουλειά ενδιαφέρουσα διότι αν δεν δημιουργείς προκλήσεις επαγγελματικές στο τέλος της ημέρας σίγουρα η επιχείρηση σου θα ξεκινά να οπισθοδρομεί . Εκτιμώ πως πρέπει συνέχεια να βελτιώνεσαι να είσαι συνεχώς ενήμερος με τις τάσεις της αγοράς της κοινωνίας. Δεν μπορείς ποτέ να μείνει στάσιμος. Και οι ευθύνες λοιπόν συνεχώς μεγαλώνουν και η κοινωνία μας και η οικονομία γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη . 


Μιλήστε μας για την σχέση σας με τις αδερφές σας;

Είναι άριστες οι σχέσεις μου με τις αδερφές μου , είμαι τυχερός γιατί συμμεριζόμαστε την γενική εικόνα που αφορά τις επιχειρήσεις μας και εργαζόμαστε όλοι αρμονικά προς τους κοινούς στόχους μας. Δεν υπάρχουν διαφορές όσον αφορά την εικόνα. Σίγουρα όπως σ’ όλες οι επιχειρήσεις μπορούν να υπάρχουν διαφωνίες στην καθημερινότητα , αλλά αυτό ενισχύει και εμπλουτίζει τον διάλογο και βελτιώνει συνεχώς αυτό που κάνουμε.


Ξεφυλλίζοντας την πορεία της ζωής σας γιατί θα αισθανόσαστε περήφανος ;
  
Είμαι πολύ περήφανος για την οικογένεια μου γιατί στο τέλος της ημέρας  είναι η πιο σημαντική παρακαταθήκη μας . Ταυτόχρονα αισθάνομαι πολύ περήφανος για τους συναδέρφους που έχω στα ξενοδοχεία διότι έχουμε την τύχη να εργαζόμαστε με πολύ ταλαντούχους και εξαιρετικούς ανθρώπους που όλοι μαζί ως μια ομάδα βελτιωνόμαστε και επαγγελματικά. 


Ποιος είναι ο Θάνος Μιχαηλίδης τι είναι αυτό που σας χαρακτηρίζει και σας διακρίνει;  


Είναι δύσκολο να είσαι και κριτής του εαυτού σου γιατί δεν θα είμαι αντικειμενικός κριτικής. Γενικά νομίζω είμαι ήρεμος , έχω επιμονή και υπομονή για τους στόχους που βάζω στην επιχείρηση αλλά καλύτεροι κριτές  είναι αυτοί που βρίσκονται γύρω μου.

Ποιο από τα ξενοδοχεία που διαθέτετε είναι μέσα στην ψυχή σας και γιατί … όλα έχουν την δική τους ιστορία ;  


Το καθένα έχει την δική του ιστορία.  Με όλα τα ξενοδοχεία έχω μια ιδιαίτερη σχέση , διότι του καθενός η ιστορία έχει αφήσει κάτι σε μας . Είναι δύσκολο να τα διαχωρίσουμε . Σίγουρα το ξενοδοχείο Anassa έχει πάρει διεθνώς πολλές διακρίσεις και διατηρεί μια ξεχωριστή θέση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία της Κύπρου. Ίσως αυτό το κάνει πιο ιδιαίτερο, χωρίς να σημαίνει ότι το αξιολογούμε καλύτερα από τα υπόλοιπα.

Προεδρεύετε του Τοπικού Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου … πόσα χρόνια; Ποιος ο ρόλος σας …

Βρίσκονται στην προεδρία του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου από το 2017  και ο ρόλος αυτός είναι δύσκολος στο ότι υπάρχει η θέληση να επιφέρεις πολλές αλλαγές αλλά σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολο. Φυσικά τώρα που διερχόμαστε δύσκολες στιγμές, για την βιομηχανία μας πέρσι το 2020 και φέτος το 2021 αυτό έχει φέρει τις δικές του προκλήσεις και προσπαθούμε όλοι οι ξενοδόχοι μαζί να βελτιώσουμε συνεχώς την κατάσταση . Βλέπω μέσα από την πάροδο των χρόνων ότι υπάρχει πολύ καλή επικοινωνία όσον αφορά ανταλλαγή απόψεων και υπάρχει περισσότερη επαγγελματική αλληλεγγύη μέσα από την πανδημία μεταξύ των μελών του Συνδέσμου . 


Αρχίσαμε να εισερχόμαστε σε κανονικούς ρυθμούς από πλευράς πληροτήτων τουλάχιστον για τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο μήνα, η εκτιμάτε πως είναι υπερβολή μια τέτοια τοποθέτηση και εκτίμηση ; 

Ο Οκτώβρης σίγουρα κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα και με μικρές αποκλίσεις από τον Οκτώβρη του 2019. Αυτό φυσικά μας χαροποιεί , ωστόσο ένας ολόκληρος μήνας δεν μπορεί να αλλάξει μια ολόκληρη χρονιά. Ο Νοέμβριος και αυτός σε σχέση με την κατάσταση της πανδημίας που αντιμετωπίζουμε είναι ικανοποιητικός υπό τις περιστάσεις., Ακόμα όμως δεν έχουμε καθαρή εικόνα για το πως θα εξελιχτεί η επόμενη χειμερινή περίοδος, διότι όλες οι κρατήσεις τείνουν να είναι της τελευταίας στιγμής.  Παρόλες τις βελτιώσεις που έχουμε κάνει στην διατήρηση της πανδημίας ο κόσμος διατηρεί μια ανησυχία τώρα που εισερχόμαστε στον χειμώνα και ακόμη δεν έχουμε μια καθαρή εικόνα πως θα κινηθεί η χειμερινή περίοδο μέχρι και τον Μάρτη του 2022.
Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου κινήθηκε αρκετά καλά σε σχέση με το τι συμβαίνει και το τι αναμέναμε. Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο οι πληρότητες πέφτουν , ταυτόχρονα να υπενθυμίσουμε ότι οι τιμές του Νοεμβρίου είναι σαφώς χαμηλότερες από τους προηγούμενους μήνες του καλοκαιριού.
Αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το εργατικό δυναμικό;
   Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και αυτό μας ανησυχεί ιδιαιτέρως διότι ανησυχούμε στο ότι του χρόνου εάν δεν υπάρξει λύση θα είναι αδύνατον να ανταποκριθούμε σε ψηλές πληρότητες χωρίς προσωπικό . Η ανησυχία στο τέλος της ημέρας είναι ότι δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σωστά στους πελάτες  και αυτό θα έχει επίπτωση στο τουριστικό προϊόν της Κύπρου.

Ποιες οι προβλέψεις σας για το μέλλον στην ξενοδοχειακή βιομηχανία του τόπου; 

Είναι πολύ νωρίς για προβλέψεις, ωστόσο σίγουρα εάν  όλα παν καλά με την διαχείριση της πανδημίας και αν είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από ότι ήμασταν φέτος σίγουρα το 2022 θα είναι πολύ καλύτερο από το 2021.  Εκτιμώ ότι υπάρχει πιθανότητα το 2022 να κινηθεί σε ικανοποιητικούς ρυθμούς,  αλλά όχι στο ρυθμό του 2019, αλλά η απόκλιση να είναι τέτοια που να είναι πιο διαχειρίσιμη.  

 είναι αυτό που σας ανησυχεί εκτιμάται πως οι καλές μέρες του τουρισμού θα επιστρέψουν; 

Έχουμε  πάρει μαθήματα από την πανδημία σαν Κύπρος  δηλαδή να δούμε ξανά τις εξαρτήσεις μας στις συγκεκριμένες αγορές. Αυτό σημαίνει , ότι δεν πρέπει να μειώσουμε τις αγορές που σήμερα έχουμε εξάρτηση και είναι σημαντικές, αλλά απλά  να προσθέσουμε και άλλες , ούτε ώστε να μειωθεί η εξάρτηση και να εμπλουτίζεται  και το πελατολόγιο της Πάφου . Έχουμε δει  και  κόσμο που κλείνει μόνος του το δικό του τουριστικό πακέτο.  

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ