19.9 C
Paphos
Monday, October 2, 2023

“Θαλασσοτρόπια”: Η πρώτη καλοκαιρινή παράσταση του Ανδρέα Α. Αρτέμη

Η πρώτη καλοκαιρινή παράσταση του Παφίτη μουσικοσυνθέτη Ανδρέα Α. Αρτέμη υπό τον τίτλο “Θαλασσοτρόπια”πραγματοποιήθηκε, στο αμφιθέατρο της Τάλας στην Πάφο το Σάββατο 15 Ιουλίου 2023 το βράδυ με επιλογές θαλασσινών τραγουδιών του σε ποίηση –στίχων δημιουργών από την Κύπρο και την Ελλάδα. Είναι γνωστό και μέσα από τις δισκογραφικές του εργασίες, ότι η «Θάλασσα» είναι σημείο αναφοράς του συχνά του μουσικοσυνθέτη.

Οι ανθρώπινες φωνές τραγουδίστριες/ες κι αφηγήτριες που «ενδύονται» σε προσωπικές παραστάσεις τα τραγούδια και ποιητικά του κείμενα, είναι τα «αηδόνια» , όπως ο ίδιος ομολογεί, που μεταφέρουν στον ακροατή-θεατή τα νοήματα υψηλής αισθητικής ποίησης και μουσικής. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της παράστασης ο μουσικοσυνθέτης ανέφερε « στην ουσία, αθόρυβα εργαζόμαστε με την Τέχνη μας και δεν ενοχλούμε κανένα. Δεν αποζητούμε την επιβεβαίωση, ούτε και χρωστούμε εξηγήσεις. Μόνο λοιπόν πληρότητα μυαλού ,Ψυχής και Γνώσης».

Συμπληρώνοντας τριάντα χρόνια στην ιδιωτική ραδιοφωνία με ιδιαίτερες καθημερινές θαυμαστές εκπομπές, ο Ανδρέας Αρτέμης έχει ολοκληρωτικά απερίσπαστα πια αφοσιωθεί στη διδασκαλία Φωνητικών μαθημάτων και τη μουσικοποιητική συνθετική δραστηριότητα.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο Ανδρέας Αρτέμης παραδέχεται πως οι δραστηριότητες του ως παραγωγού ραδιοφωνικών εκπομπών υπήρξαν «μεγάλα» κεφάλαια τριάντα χρόνων καθημερινών εκπομπών ευρύτερου και επιμορφωτικού, μουσικού (κι όχι μόνο) χαρακτήρα, με αμέτρητες επίπονες προσπάθειες στο «σπρώξιμο… της επαρχιακής καθημερινότητα μας… μια δρασκελιά πιο πέρα» όπως έλεγε και στις εκπομπές του, (αυτά μέχρι και τον Ιούνιο του είκοσι δυο).

Τώρα σημειώνει αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στην απρόσκοπτη μελέτη και τη διδασκαλία φωνητικών μαθημάτων, αλλά και τη συνέχεια του συνθετικού «επαναπροσδιορισμού» τμου, με προγραμματισμό καινούργιων παραστάσεων και νέας δισκογραφικής εργασίας.

Συχνά σκέφτομαι είπε στο ΚΥΠΕ, ότι ήρθε ο καιρός να βαδίσουμε στο Φως της γνώσης, που θα μας δώσει όλα τα εφόδια για την προσωπική μας βελτίωση και εξέλιξη, προσθέτοντας πως η «μελέτη» γενικότερα είναι το μεγαλύτερο εφόδιο για την εξέλιξη μας. Προσωπικά εκτιμά ότι «ακόμη κι αν πάψουμε να υπάρχουμε σαν οντότητες, τα έργα μας θα ζουν αιώνια». Ωστόσο προσθέτει η κατάθλιψη που κτυπά γενικότερα την εφήμερη ζωή μας καταλήγει σε μια μαύρη τρύπα που καταπίνει στο πέρασμα της πολλές από τις δήθεν αξίες. Δεν ξέρω συνέχισε, που μπορούν να «πατήσουν» πια οι νέοι αφού ως γνωστό, χωρίς τα πρότυπα δεν πάμε μπροστά.

Στην μουσική παράσταση τα «Θαλασσοτρόπια» έλαβαν μέρος η : Ελένη Ευσταθίου, Νόρα Οικονόμου, Κική Μανώλη, Jacqueline Anna Crickitt, Άννα Ιορδάνους, Θεανώ Ιωαννίδου, Ντίνα Χασάπη, Χρυσοβαλάντης Ανδρέου, Νίκος Κόκκινος,

Στις αφηγήσεις οι Λένια Τσαδιώτου, Κική Περικλέους και Σταύρια Κυριακίδη.

Στο πιάνο o πιανίστας Χρυσόστομος Οικονόμου, στο βιολί ο βιολινίστας Γρηγόρης Δημητρίου και ο συνθέτης Ανδρέας Α. Αρτέμης στα πλήκτρα & τη διεύθυνση.

Την παράσταση «Θαλασσοτρόπια» τη διοργανώσε το Κοινοτικό Συμβούλιο Τάλας κι ήταν υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Πολιτισμού. Ηπρόεδρος του Κ.Σ. Τάλας Αρετή Πιερίδου ευχαρίστησε τον μουσικοσυνθέτη Ανδρέα Αρτέμη για την παράσταση προσθέτοντας πως κοινοτική αρχή στοχεύει στην προώθηση του πολιτισμού και της μουσικής κουλτούρας.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ