22.9 C
Paphos
Friday, April 26, 2024

Tελετή Βράβευσης 5ου Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού Λαογραφίας : Ένα λιθαράκι στην διατήρηση της παράδοσης

Ένα λιθαράκι στην διατήρηση και διάδοση της παράδοσης στους νέους αποτελεί η διοργάνωση του 5ου Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού Λαογραφίας , σύμφωνα με τον πρόεδρο του Λαογραφικού Ομίλου Κτήμα Χριστάκη Παπανικολάου .

Η τελετή βράβευσης των μαθητών/ μαθητριών που διακρίθηκαν κατά τον “5ο Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό Λαογραφίας “ και η  τελική γιορτή των παιδιών τμημάτων του Ομίλου πραγματοποιήθηκε την  Πέμπτη στο Υπαίθριο Θέατρο Πολυχώρου Αττικόν.Η εκδήλωση περιλάμβανε  απονομή βραβείων και παρουσίαση των έργων και ποιημάτων που βραβεύτηκαν.

Ο  πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Κτήμα Χριστάκης  Παπανικολάου  ανέφερε  στο πλαίσιο της εκδήλωσης πως στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 95 μαθητές και μαθήτριες από όλα τα σχολεία της ελεύθερης Κύπρου και του κατεχόμενου σχολείου Ριζοκαρπάσου, αριθμός σχετικά ικανοποιητικός, αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι διεξήχθη σε συνθήκες πρωτόγνωρες και το γεγονός ότι διεξάγοντα ταυτόχρονα πάρα πολλοί διαγωνισμοί στα σχολεία.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν πρόσθεσε  μαθητές και μαθήτριες από όλα τα σχολεία Δημοτικής και Μέσης εκπαίδευσης καθώς και τα σχολεία της Παροικίας του Λονδίνου . Επεσήμανε επίσης πως για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού συγκροτείτε 11μελής Κριτική Επιτροπή η οποία εκδίδει τους όρους οι οποίοι κοινοποιούνται σε όλα τα σχολεία στις αρχές.

Η Κριτική Επιτροπή συνέχισε,  απαρτίζεται από καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, Επιθεωρήτριες από το Επαρχιακό Γραφείο Μέσης Εκπαίδευσης και μέλη του Ομίλου .  Επεσήμανε επίσης πως στόχοι του Διαγωνισμού είναι η ενεργός εμπλοκή των παιδιών καθηγητών και γονιών στην έρευνα και καταγραφή στοιχείων της παράδοσης μας τα οποία εκτίμησε πως σιγά- σιγά χάνονται.

Αναφερόμενος στις θεσμοθετημένες δράσεις του Ομίλου στην Πάφο ο κ. Παπανικολάου  είπε πως σ’ αυτές περιλαμβάνονται το Λαογραφικό τριήμερο Κτήματος το οποίο διεξάγεται κάθε χρόνο το τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου στην Πλατεία Δημαρχείου, ενώ για φέτος , όπως είπε, θα πραγματοποιηθεί από 24 μέχρι 27 Αυγούστου.

Τα έθιμα του 12ημέρου τα οποία διεξάγονται μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα στην Πλατεία Κένεντυ.  Το Φεστιβάλ Πασχαλινών Παιχνιδιών το οποίο διεξάγεται στην πλατεία Δημαρχείου την Τρίτη της Λαμπρής και στον διαγωνισμό  Τσιαττιστών ο οποίος θα διεξαχθεί για 1η φορά κατά την διάρκεια του Λαογραφικού 3ήμερου. Ο κ. Παπανικολάου χαρακτήρισε επίσης σημαντική επιτυχία του Ομίλου την εγγραφή στοιχείων στο Εθνικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς .Ενδεικτικά είπε πως το 2017 έγινε η εγγραφή των εθίμων του γάμου, το 2018 των πασχαλινών παιχνιδιών, και το 2019 των Εθίμων του Πάσχα από Σάββατο του Λαζάρου μέχρι το Σάββατο της Ανάστασης.

Σε σχέση με τις συνεργασίες τις οποίες αναπτύξαν  με διάφορους φορείς και οργανισμούς ο κ. Παπανικολάου  σημείωσε πως αυτές είναι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, οι  Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το  Υφυπουργείο Τουρισμού, την  Εθνική Επιτροπή ΟΥΝΕΣΚΟ, το  Πάφος 2017 ήταν μια πολύ καλή συνεργασία (2016-2017), τον ΟΠΑΠ Κύπρου, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Αφροδίτη Πάφος, το  Πανεπιστήμιο Νεάπολις, τον Δήμο Πάφου, το Δίκτυο της Βερόνας  (NETWORK OF VERONA),  AEJeST (European Organisation on Traditional Sports and Games), τη Πασυδύ,  αρκετές κοινότητες της Επαρχίας Πάφου, τον Οργανισμό Νεολαίας, Συνδέσμους και Ομίλους Κύπρου και Εξωτερικού, την Παροικία του Birmingham, το Κατεχόμενο σχολείο Ριζοκαρπάσου, την Τράπεζα Κύπρου, το  Πετρίδειον Ίδρυμα. Επίσης το Γραφείο Προσκυνηματικών περιηγήσεων στο οποίο συμμετέχουν η Επισκοπή Μεσαορίας η ΥΚΑΝ και το γραφείο ΜΕΘΕΞΙΣ.

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Γιώργος Γιωργής δήλωσε ότι  η λαϊκή παράδοση αποτελεί μια μορφή αντίστασης στον αφανισμό. Οι λαοί που δεν δημιουργούν είπε, και δεν συνεχίζουν την παράδοση σβήνουν από τον χάρτη της ιστορίας. Εξέφρασε επίσης την συγκίνηση του για την εκδήλωση,   για τα παιδιά του παιδικού τμήματος του Λαογραφικού Ομίλου Κτήμα που παρουσίασαν παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς και ελληνικούς λαϊκούς αλλά και για τα παιδιά που βραβεύτηκαν.

Εξάλλου ο Επαρχιακός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου Γιώργος Κουτσίδης σε χαιρετισμό του ανέφερε πως όλοι μας μηδενός εξαιρουμένου έχουμε υποχρέωση να διατηρήσουμε  τις παραδόσεις τα ήθη και τα έθιμα αλλά κυρίως να συντηρήσουμε την μνήμη του πανάρχαιου πολιτισμού  μας και της ιστορίας του τόπου μας. Είτε πρόκειται είπε, για δημοτικά τραγούδια, λαϊκή ποίηση, παραδοσιακούς χορούς, είτε για την ιστορία και τους αρχαιολογικούς μας χώρους, είτε για τις εκκλησίες και τα μοναστήρια μας. Ο κ. Κουτσίδης πρόσθεσε επίσης πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να προβάλουμε και να μεταλαμπαδεύουμε στην νέα γενιά την ιστορία , τον πολιτισμό και την παράδοση μας προσθέτοντας πως το οφείλουμε στους προγόνους μας και στις μελλοντικές γενεές. Πρόσθεσε τέλος πως το Υπουργείο Παιδείας θα συνεχίσει να μεριμνά για την στήριξη και ενδυνάμωση τέτοιων εκδηλώσεων .

“Πετρίδειο”  

O πρόεδρος του Πετριδείου Ιδρύματος Μιχάλης Μαραθεύτης ανέφερε πως το Πετρίδειο Ίδρυμα έχει αναπτύξει μια πολιτική συνεργασίας με διάφορους  πολιτιστικούς φορείς της πόλης μας. Συγκεκριμένα είπε, έχουν αναπτύξει μια συνεργασία  με τον Λαογραφικό Όμιλο « Κτήμα»  , αλλά και με άλλους φορείς, όπως την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, και την Φιλαρμονική  Πάφου. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια συνέχισε, το Πετρίδειο Ίδρυμα στηρίζει και την εκδήλωση της  τελετής βράβευσης των μαθητών/ μαθητριών που διακρίθηκαν κατά τον “5ο Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό Λαογραφίας του διοργάνωσε  ο Λαογραφικός Όμιλος Κτήμα.  Σύμφωνα με τον κ. Μαραθεύτη η προσφορά του Πετριδείου Ιδρύματος, είναι διαχρονική γιατί βασίζεται σε γερά θεμέλια οργάνωσης, και είναι εμποτισμένη με ευαισθησία και αγάπη προς τον πολιτισμό.

Απονομές Βραβείων  

Α Θεματική Ενότητα  

Στην Α΄Θεματική Ενότητα στην ποίηση στην Δημοτική Εκπαίδευση Βραβείο Για το έργο  “O καλλικάς “ της Ιωάννας Λοίζου ( Δημοτικό Σχολείο Πόλης Χρυσοχούς)

Στον Γυμνασιακό κύκλο Βραβείο εξασφάλισε για το έργο “ Ο παππούς μου τζιαι το πιθκιάβλιν του “ της Αντριάνας Μάρκου ( Γυμνάσιο Παραλιμνίου) .

Στον Λυκειακό κύκλο Βραβείο εξασφάλισε το έργο “Ήντα τζαιρούς εφτάσαμεν” της Δαμιανής Κουμενής ( του Παγκυπρίου Λυκείου Λάρνακας).

Β Θεματική Ενότητα  

Παράδοση – Λαϊκός Πολιτισμός – Λαϊκοί Τεχνίτες

Δημοτική Εκπαίδευση  

Βραβείο Για το έργο “ Παραγωγή Λαδιού “ της Κρίστιας Νεοφύτου και πλούμισμα κολοτζιών των Ελένης και Κατερίνας Χ”Γεωργίου ( Η Δημοτικό Σχολείο Πάφου Ιορδάνειο)

Γυμνασιακός Κύκλος  

Βραβείο  Για το έργο “ Mια περιδιάβαση στα μονοπάτια της Κυπριακής παράδοσης “ των Δημητρίου Ραφαήλ, Κανέβ Κριστιάν, Δέσποινας Παπακωνσταντίνου , Ηράκλειας Πάρτου, και Στυλιανού Στυλιανού ( Γυμνασίου Αραδίπου).

Λυκειακός Κύκλος  

Βραβείο : Για το έργο “ o αλευρόμυλος της Γιόλου “ της Άντρεας Κόκκινου ( Λυκείου Κύκκου Λευκωσία)

Επίσης σύμφωνα με τον πρόεδρο του Λαογραφικού Ομίλου Κτήμα Χριστάκη Παπανικολάου ακολούθησε η  απονομή πλακετών σε χορηγούς του διαγωνισμού και η εκδήλωση  ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς και ελληνικούς λαϊκούς από το Παιδικό τμήμα του Λαογραφικού Ομίλου Κτήμα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΤΡΙΔΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ