28.9 C
Paphos
Monday, July 22, 2024

Τελετή επανέναρξης της λειτουργίας του Καραβανιού της Τηγανοκίνησης από την ΑΚΤΗ στην Πάφο 

Μετά από πέντε χρόνια ακινησίας, η κινητή πειραματική μονάδα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «το Καραβάνι της Τηγανοκίνησης» της ΑΚΤΗΣ βγαίνει και πάλι στους δρόμους της Κύπρου, στα σχολεία. 

Το Καραβάνι, στελεχωμένο από την επιστημονική ομάδα της ΑΚΤΗΣ, επισκέπτεται τα σχολεία και παρουσιάζει διαδραστικά πειράματα σε ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών τεχνολογιών, όπως η διαδικασία μετατροπής μαγειρικού λαδιού σε βιοντίζελ, λύσεις εξοικονόμησης νερού και ενέργειας, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εφαρμοσμένες τεχνικές κομποστοποίησης κ.α. Το Καραβάνι της Τηγανοκίνησης υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Εταιρικής Ευθύνης της Chevron καΙ έχει εξοπλιστεί με νέες, καινοτόμες πειραματικές διατάξεις και ανανεωμένη θεματολογία. 

Η τελετή επανέναρξης της λειτουργίας του Καραβανιού της Τηγανοκίνησης έγινε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου στην Πάφο σε συνεργασία με τον Δήμο και το Β Δημοτικό Σχολείο Γεροσκήπου, στην παρουσία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Κλέλιας Βασιλείου. 

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΚΤΗΣ, Δρ. Μιχάλης Ι. Λοϊζίδης, δήλωσε ότι «η Τηγανοκίνηση είναι ένα ολοκληρωμένο παράδειγμα κυκλικής οικονομίας, που αποτελεί ένα από τους πιο σημαντικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προσθέτοντας πως «με την Τηγανοκίνηση δείχνουμε στους νέους της Κύπρου πώς ένα τοξικό απόβλητο, το χρησιμοποιημένο τηγανέλαιο, όταν το διαχειριστούμε ορθά, μετατρέπεται σε σημαντικό «καύσιμο» για την εκπαίδευση και την καινοτομία». 

Μέσα από αυτό το απτό παράδειγμα ορθής ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης, με τη συμμετοχή των μαθητών μας, προωθούμε, συνέχισε, την περιβαλλοντική και κοινωνική ευθύνη στα σχολεία της Κύπρου. 

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου συνεχάρη την ΑΚΤΗ για το έργο της και εξήρε τη σημαντικότητα πρωτοβουλιών όπως η Τηγανοκίνηση, για την πορεία της χώρας προς την πράσινη ανάπτυξη. 

Ο περιφερειακός διευθυντής της Chevron, Kristian Svendsen δήλωσε πως η Chevron έχει δεσμευτεί να είναι ένας κοινωνικά υπεύθυνος επενδυτής στην Κυπριακή Δημοκρατία και ως μέρος του τρέχοντος προγράμματος ΕΚΕ στη χώρα». 

Το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, συνέχισε, εργάζεται για την αύξηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Η ανακύκλωση του μαγειρικού λαδιού βοηθά στην οικοδόμηση μιας κυκλικής οικονομίας στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η χρήση biodiesel ως καύσιμο οχημάτων αυξάνει την ενεργειακή ασφάλεια και βελτιώνει την ποιότητα του αέρα συνεπώς και το περιβάλλον, συμπλήρωσε. 

Όπως επισημαίνεται σε δελτίο Τύπου, η Τηγανοκίνηση είναι ένα καινοτόμο περιβαλλοντικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΑΚΤΗΣ, πολυβραβευμένο διεθνώς και στην Κύπρο. 

Ξεκίνησε το 2011 και από τότε πρωτοστατεί στην ανακύκλωση χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού από τα νοικοκυριά, και τη μετατροπή ενός κατά τα άλλα βλαβερού αποβλήτου, σε “καύσιμο” για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, για καινοτόμες περιβαλλοντικές τεχνολογίες και τη βελτίωση των πράσινων υποδομών των σχολείων. 

Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και υλοποιείται με τη συνεργασία του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΤΗ, Κέντρο Μελετών και Έρευνας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου με στόχο την προώθηση της αειφορίας, της περιβαλλοντικής ευθύνης και της συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων για την ενίσχυση του αειφόρου σχολείου. Η Τηγανοκίνηση, εφαρμόζεται με επιτυχία σε 450 σχολεία στην Κύπρο, έχει συλλέξει από το 2011 μέχρι σήμερα, πέραν των 1000 τόνων χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού, που αλλιώς θα απορρίπτονταν στη φύση με τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον. 

Έχει αποδώσει πέραν του μισού εκατομμυρίου ευρώ στα σχολεία, τα οποία επενδύθηκαν σε 900 και πλέον περιβαλλοντικές δράσεις. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης πάνω από 320 επιχειρήσεις ενισχύοντας την προσπάθεια για αειφόρο αναβάθμιση των σχολείων και προώθηση καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων. 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ