Δανειστήκαμε τη συγκεκριμένη περιγραφή στον τίτλο μας από τη γνωστή ταινία «Χόμπιτ» (The Hobbit) και τα σπίτια των μικροσκοπικών ηρώων του Τόλκιν που έκαναν θραύσεις στις κινηματογραφικές αίθουσες την περίοδο 2012-2014 και φυσικά λόγω του χαρακτηρισμού που απέδωσε στη φωτογραφία που τράβηξε ο κινηματογραφιστής, Γιώργος Ανδρέου και την οποία ανέβασε πριν από λίγο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook με τη σημείωση …“Hobbit village”.
Φυσικά και δεν πρόκειται για το Χόμπιτον, το χωριό των Χόμπιτ το οποίο χτίστηκε για τις ανάγκες της ταινίας σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, στη περιοχή Ματαμάτα της Νέας Ζηλανδίας αλλά για το εγκατελειμμένο μεταλλείο της Μαγνησίας στον Ακάμα και συγκεκριμένα κοντά στην περιοχή Σμιγιές.
Ένας χώρος που στο μακρινό 1921-1922 και αργότερα την περίοδο 1944-1953 έκρυβε κυριολεκτικά στα σπλάχνα του θησαυρό. Λέγοντας φυσικά θησαυρό εννούμε μετάλλευμα που την τότε εποχή ήταν ιδιαίτέρως χρήσιμο και στην προκειμένη περίπτωση μαγνησίτη, δηλαδή λευκόλιθο όπως είναι γνωστός στη γλώσσα των μεταλλειολόγων.
Η διαδικασία εξόρυξης απέφερε συνολικά λιγότερο από 2000 τόνους μεταλλεύματος ενώ πέραν της χαμηλής ποσότητας που υπήρχε στο σημείο η διαδικασία εξόρυξης διεκόπει το 1953 όπως πληροφορούμαστε και λόγω της χαμηλής ποιότητας του μαγνησίτη πράγμα που αποδείχθηκε και στο πρόσφατο παρελθόν όταν εξορυκτική εταιρεία έκανε σκέψεις για να επανέλθει στην περιοχή.
Μάλιστα για την εξόρυξη του μεταλλεύματος στην περιοχή τότε χρειάστηκε να εγκατασταθούν εργάτες οι οποίοι διεμεναν σε πρόχειρα σπίτια, τα γνωστά στιάθκια, κάτι που το επιβεβαιώνουν και το καταμαρτυρούν και χαλασμένα χτίσματα που υπάρχουν κοντά στο μεταλλείο.
Τι είναι ο μαγνησίτης;
Ο μαγνησίτης είναι λευκός, σχετικά μαλακός, απορροφητικός και χημικά αδρανής.
Χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για:
Την παραγωγή μαγνησίου.
Το μαγνήσιο είναι μέταλλο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ελαφρών κραμάτων για τις ατράκτους των αεροσκαφών, εξαρτημάτων μηχανών αεριώθησης, πυραύλων και βλημάτων, φωτογραφικών μηχανών και οπτικών οργάνων. Καθώς το μαγνήσιο καίγεται με ένα εκπληκτικό έντονο λευκό φως, χρησιμοποιείται στα πυροτεχνήματα και σε άλλες μορφές πυροτεχνικής, όπως οι φωτοβολίδες.
Σε βιομηχανίες όπως:
Στη βιομηχανία χάλυβα, στη βιομηχανία θειϊκού οξέος, ζάχαρης, λιπασμάτων, υαλουργίας, φαρμάκων και γεωργικών φαρμάκων. Ως πληρωτικό υλικό στην παραγωγή χρωμάτων, χάρτου, πλαστικών και ελαστικών.
Στην παραγωγή πυριμάχων υλικών και ειδικών πυριμάχων όπως:
Τα χρωμιο-μαγνησιούχα με την προσθήκη πυρίμαχου χρωμίτη (Cr2O3+Al2O3>57% και Cr2O3>30%). Τα πυρίμαχα αυτά, έχουν ευρεία χρήση στην επένδυση εσωτερικών επιφανειών φούρνων.
Στη μεταλλουργία, ιδιαίτερα στην παραγωγή βιομηχανικών κραμάτων:
Ηλεκτρονικά μέταλλα με 90% Mg και 10% Al, Zn, Mn και άλλα στοιχεία
Μαγνάλιο με 10-30% Al και 90-70% Mg
Ντουραλουμίνιο με 0,5-2% Mg και το υπόλοιπο Al και λίγο Si
Στην εξουδετέρωση ή κατακράτηση ρύπων