12.9 C
Paphos
Monday, February 6, 2023

Τα Παντρολογήματα από τους Περι-Οδεύοντες στη Πάφο και τη Λεμεσό!

Με τη κωμωδία του διάσημου ρώσου κλασικού συγγραφέα, Νικολάι Γκόγκολ, «Παντρολογήματα» στη μετάφραση του συγγραφέα της «Αγγέλας» Γιώργου Σεβαστίκογλου, του συντρόφου της Άλκης Ζέη, επανέρχονται στη θεατρική ζωή, οι Περι-Οδεύοντες, η καινούργια, φιλόδοξη αυτή προσπάθεια συνένωσης των επαγγελματιών του θεάτρου με ρίζες, καταγωγή από και στη Πάφο, που ξεκίνησε πέρσι με πρωτοβουλία του σκηνοθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Μονοδράματος στη Πάφο, το έτος 2017…Μηνά Τίγκιλη.

Το καλοκαίρι του 2018, συνέβη η πρώτη τους εμφάνιση, με το δροσερό « Φιόρο του Λεβάντε» του Γρηγορίου Ξενόπουλου. Φέτος με τη διασκεδαστική κωμωδία 10 πρωταγωνιστών- που ανέβηκε στο θεατράκι του ΡΙΚ μόλις το 1983 -αλλά παίζεται συχνά  από ερασιτέχνες  και μαθητές ενώ στην Ελλάδα πολύ πρόσφατα, ο Γιάννης Μπέζος αλλά και ο Στάθης Λιβαθινός στο θέατρο Πορεία, το ανέβασαν.

Θυμίζουμε τα δύο, πιο δημοφιλή, έργα του Γκόγκολ, τον «Επιθεωρητή» που έχει ανεβάσει ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, πριν δέκα χρόνια και το «Ημερολόγιο ενός Τρελού», που παρουσιάζει ξανά, το τελευταίο καιρό, ο ηθοποιός Μάριος Ιωάννου! Το Παλτό, οι Νεκρές Ψυχες, είναι πάλι τα πολύ γνωστά του πεζογραφήματα.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Οι πρώτες πέντε παραστάσεις  θα δοθούν, όπως και πέρσι στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτιστιστική Αποκέντρωση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε κοινότητες, με εναρκτήρια, αυτή, στη Παρεκκλησιά τη Τετάρτη 17 Ιουλίου. Στη Πάφο, το θεατρόφιλο κοινό που τόσο θερμά, αγκάλιασε τη περσινή τους παράγωγή, θα έχει την ευκαιρία να τη παρακολουθήσει τη Παρασκευή 26 Ιουλίου στις 9 μμ στο θερινό ΑΤΤΙΚΟΝ. Εισιτήρια προπωλούνται προς 12 € στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στο περίπτερο TIME OUT και στο Let Them Eat Cake. Στη Λεμεσό, οι φίλοι του θεάτρου θα δουν την παράσταση τη Κυριακή 28 Ιουλίου, στις 8 μμ στο θέατρο ΕΝΑ στη περιοχή του Κάστρου. Το πρόγραμμα των παραστάσεων: 17/7 Παρεκκλησιά ,18/7, Ερήμη, 19/7 στη  Λετύμπου, 21/7 στη Παναγιά, 24/7 στη Τσάδα, 26/7 στη Πάφο, αμφιθέατρο Αττικόν, 27/7 στη Κισσόνεργα, 28/7 στο θέατρο ΕΝΑ της Λεμεσού, 29/7 στο πάρκο Πέτρου & Παύλου της Λεμεσού, 31/7 στην Αναρίτα, 1/8 στη Πάφο, στο Αττικόν για 2η φορά, προσφορά του Πετρίδειου Ιδρύματος, 2/8 στο Κολόσσι, 7/8 στη Χλώρακα, 9/8 στην Αργάκα και στις 11/8 στη Τάλα .

Χορηγοί: McDonald’s, Riganato, Pizza Express, Noir, , Ομιλος Λαικού, Στο Περίπου και στηρίζουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπ.Παιδείας, ο Δήμος Πάφου, η ΑΕ Ζακακίου και το Πανεπιστήμιο

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ:

Ένας αναποφάσιστος, νωθρός και άτολμος εργένης σκέφτεται επιτέλους να παντρευτεί. Σύμφωνα με τις συνήθειες της εποχής προσλαμβάνει μια προξενήτρα. Ένας επιστήθιος φίλος του υπερθεματίζει ως προς την καταλληλότητα της νύφης. Η συνάντηση στο σπίτι της μέλλουσας συζύγου όπου καταφθάνουν και άλλοι απίθανοι υποψήφιοι καταλήγει σε φιάσκο. Ένα όργιο ψέματος, συναλλαγής και αρχοντοχωριατισμού μας δίνει μία εικόνα της κοινωνικής ζωής στη Ρωσία των αρχών του 19ου αιώνα. Μία ρωγμή ευαισθησίας και δειλής ειλικρίνειας του ζευγαριού συντηρεί την ελπίδα.

Σαν γνήσιος απόγονος του μεγάλου Μολιέρου, ο Γκόγκολ παρουσιάζει τα πρόσωπά του φορτισμένα από τις συνήθειες της εποχής τους, που στην ουσία απέχουν ελάχιστα από τις σημερινές. Η ευκολία με την οποία μπορείς να διολισθήσεις στη φάρσα και το εύκολο γέλιο στο έργο του Γκόγκολ είναι μια παγίδα στημένη πολύ μελετημένα από τον συγγραφέα! Κι αυτό εντάσσεται στη λοξή του ματιά στον κόσμο. Έναν κόσμο δυσβάσταχτο για τον ίδιο και αστείο για εμάς.


 Νικολάι Γκόγκολ

ΠΑΝΤΡΟΛΟΓΗΜΑΤΑ

Δίπρακτη Ηθογραφική Κωμωδία

Μετάφραση: Γιώργος Σεβαστίκογλου

Σκηνοθεσία: Μηνάς Τίγκιλης

Σκηνικά/Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου

Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης

Βοηθοί σκηνοθέτη: Ζαχαρίας Ιορδανίδης & Ελένη Λουκά

Παίζουν:

ΑΓΚΑΦΙΑ ΤΥΧΟΝΟΒΝΑ : Θέμιδα Ππόλου

ΑΡΙΝΑ ΠΑΝΤΕΛΕΪΜΟΝΟΒΝΑ: Ελένη Μυλωνά

ΦΙΟΚΛΑ ΙΒΑΝΟΒΝΑ: Στέφανη Μαυροκορδάτου

ΙΒΑΝ ΚΟΥΣΜΙΤΣ ΠΑΝΤΚΑΛΙΟΣΙΝ: Μιχάλης Χρίστου

ΙΛΙΑ ΦΟΜΙΤΣ ΚΟΤΣΚΑΡΙΟΦ: Ιάκωβος Ιακώβου

 ΙΒΑΝ ΠΑΒΛΟΒΙΤΣ ΟΜΕΛΕΤΑ :Γιώργης Χριστοδούλου

ΆΝΟΥΤΣΚΙΝ :Ζαχαρίας Ιορδανίδης

ΜΠΑΛΤΑΖΑΡ ΜΠΑΛΤΑΖΑΡΟΒΙΤΣ  ΖΕΒΑΚΙΝ : Γιάννος Αντωνίου

ΣΤΕΠΑΝ: Μηνάς Τζωρακάκης

ΝΤΟΥΝΑΣΚΑ: Μήδεια Μούσκου

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ