14.9 C
Paphos
Wednesday, March 27, 2024

Τα επίλεκτα έργα των ποιητριών της συλλεκτικής Ανθολογίας Σύγχρονης Ποίησης με τίτλο «Πόλεων Ποιήσεις» στον Δ. Πάφου

Τα επίλεκτα έργα των ποιητριών της συλλεκτικής Ανθολογίας Σύγχρονης Ποίησης με τίτλο « Πόλεων Ποιήσεις» που περιγράφουν, υμνούν και τιμούν την Πάφο, παρέδωσε σήμερα η Βασιλική Νικοπούλου εκδότρια του οίκου Χρόνος Εκδόσεις και ποιήτρια μαζί με την ποιήτρια Μαίρη Ηλιάδη στον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος

Σύμφωνα με την κ. Νικοπούλου, το ταξίδι των πόλεων ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη , συνέχισε, στην Ελευθερούπολη, Κερατσίνι, Πειραιά, Σαλαμίνα, Πολύδροσο , Μενδενίτσα , Λαμία και Πάφο και έπεται και συνέχεια. Όπως η ίδια ανέφερε τα έργα αυτά περιλαμβάνονται ανάμεσα σε εξήντα εγκεκριμένες συμμετοχές Ελλήνων και Κύπριων ποιητών με θέμα την περιγραφή της αγαπημένης τους πόλης. Ο σκοπός αυτής της δράσης από μέρους τους, συνέχισε, είναι η ευαισθητοποίηση των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων για την ανάδειξη των εξήντα συγγραφέων, και των ποιητικών τους έργων και κατ’ επέκταση την προβολή της Ποιητικής Τέχνης , ω ύψιστο αγαθό Πολιτισμού .

Πρόκειται συνέχισε για μια ιδιωτική πρωτοβουλία του εκδοτικού οίκου «Χρόνος Εκδόσεις», προσθέτοντας πως η πρωτοβουλία αυτή έγινε το 2019 με σκοπό κάποιοι ποιητές να εμπνευστούν για διάφορες πόλεις. Πρόσθεσε πως από τις 133 συμμετοχές εγκρίθηκαν 60 συμμετοχές από την Επιτροπή Αξιολόγησης και Εμπορικού .

Η ταχύτητα σκοτώνει

H κ. Ηλιάδη δήλωσε πως το όμορφο ταξίδι της ψυχής μέσα στον χρόνο, με τα ομορφότερα χρώματα και αιθέρια αληθινά δοσμένα αρώματα της ψυχής, εκφραζόμενη μέσα από την ποίηση και την λογοτεχνία συνεχίζεται χωρίς τέλος.

Το ποίημα της Βασιλικής Νικοπούλου με τίτλο “ Πάφος με Πάθος” αναφέρεται στην ιστορία της Πάφου που είναι “γεννημένη απ’ το κύμα σου στην πέτρα του Ρωμιού” στα “κρυμμένα μυστικά της και στις πολύτιμες ψηφίδες της” .
Επίσης το ποίημα της ποιήτριας Μαίρης Ηλιάδη, με τίτλο “Πάφος” αναφέρεται στην Πάφο ως μια “πόλη κόρη μοναχή και που μια πανέμορφη θεά , τα χνάρια της τα μαγικά έχει στο χώμα της αφήσει” .

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ευχαρίστησε τις ποιήτριες Βασιλική Νικοπούλου και Μαίρη Ηλιάδη για την πρωτοβουλία , ενώ έκανε και διάφορες ερωτήσεις για το νόημα των στίχων.

Σημειώνεται πως από τις 60 συμμετοχές δύο ποιήματα είναι για την Πάφο, ένα για την Λάρνακα και ένα για την Αμμόχωστο. Μεταξύ των 60 συμμετοχών είναι και ένα ποίημα για την Αθήνα της πολυβραβευμένης ποιήτριας Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ που απεβίωσε πρόσφατα,και προσωπική φίλη της κ. Νικοπούλου . Στην Επαρχία της Ελεύθερης Αμμοχώστου τα ποιήματα θα παραδώσει η Βασιλική Νικοπούλου γιατί ο ποιητής Πάμπης Τσέλος απεβίωσε, ενώ στην επαρχία της Λάρνακας θα παραδώσει η ποιήτρια Άννα Ζαχαρίου Τοόλου.

Για την Αθήνα έχουν γραφτεί έξι με επτά ποιήματα που θα δοθούν στον Δήμαρχο Αθηναίων.

Η Βασιλική Νικοπούλου γεννήθηκε στη Λαμία το 1973, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα, ως διαχειρίστρια κατασκευαστικών έργων, συγγραφέας και εκδότης από το 2017 του οίκου “Χρόνος Εκδόσεις”. Πατέρας της ο ζωγράφος κι αγιογράφος Δημήτριος Νικόπουλος.
Στο χώρο της λογοτεχνίας πρωτοεμφανίζεται το 1988 σε ηλικία 15 ετών, σε τοπικές εφημερίδες, περιοδικά και ραδιόφωνα της Στερεάς Ελλάδας με ποιήματά της και αποκομίζει πολύ καλές κριτικές παρά το μικρό της ηλικίας της. Από το 1990 είναι ιδρυτικό μέλος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων και μάλιστα διατέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από το 2012 και Πρόεδρος για την τετραετία 2014-2017. Επιμελήθηκε τους δύο συλλεκτικούς τόμους του Φθιωτικού Λόγου “Οι θερμοπύλες στα γράμματα και τις Τέχνες” και “Αλαμάνα και Αθανάσιος Διάκος”.
Έχει εκδώσει οκτώ ποιητικές συλλογές. Έργα της έχουν μεταφραστεί στ’ Αγγλικά από τη Μαίρη Κοτσιλίτη και έχουν μελοποιηθεί από τους συνθέτες Ιουλιέττα Παπαλέξη, Κώστα Νέλλα, Σπύρο Θεοδώρου και Κώστα Χατζόπουλο (μέλος του μουσικού συγκροτήματος Άνεμος). Μάλιστα στο CD του συγκροτήματος ΑΝΕΜΟΣ με τον τίτλο “Φ Χρυσός Λόγος” της δισκογραφικής εταιρίας ΕΜΙ, μελοποιήθηκαν τέσσερα ποιήματά της σε ερμηνεία της Κατερίνας Νιτσοπούλου, κυκλοφορούν στο youtube μαζί με άλλα των: Κικής Δημουλά, Ανδρέα Εμπειρίκου, Λίνας Νικολακοπούλου, Τζαλαλαντίν Ρουμί, Γιώργου Σκούρτη και Dylan Thomas και παρουσιάζονται ως μουσική – ποιητική παράσταση, σε διάφορες μουσικές σκηνές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Καλεσμένη από διάφορους πολιτιστικούς φορείς μετρά πολλές παρουσίες και συμμετοχές σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, ανθολογίες και αφιερώματα ποίησης. Το 2004 εκπροσώπησε τη Λαμία στην Ολυμπιάδα Γραμμάτων και τιμήθηκε από τον Δήμο Λαμιέων με το ασημένιο νόμισμα της πόλης της. Την ίδια χρονιά (2004) καλεσμένη από διάφορα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ένιωσε την ανάγκη να δημιουργήσει το διαδραστικό εκπαιδευτικό της πρόγραμμα “Μαθητεύω Ποίηση” που φέρνει κοντά τους μαθητές και αναγνώστες στον ποιητικό λόγο και παρουσιάζεται μέχρι σήμερα από την ίδια την ποιήτρια σε διάφορα ιδρύματα και φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Η ίδια έχει διακριθεί σε διάφορους Διαγωνισμούς Ποίησης όπως του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσού, της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας Κιλκίς ΚΟΥΡΟΣΕΥΡΩΠΟΥ και έχει τιμηθεί σε εκδηλώσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας, τους Δήμους Αθηναίων, Λαμιέων, Λεβαδέων και Θηβαίων, τον Όμιλο Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων, την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας, την Ολυμπιάδα Γραμμάτων, το Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών, την Πανελλήνια Ένωση Γυναικών, τον Σύλλογο Γυναικών Λαμίας και τις Βιβλιοθήκες Μηλέων και Αταλάντης “Αιάντειος” για την προσφορά της στα Γράμματα.

Ποιήματά της είναι δημοσιευμένα σε πολλές ψηφιακές λογοτεχνικές σελίδες και blogs, στις εφημερίδες “Ριζοσπάστης”, “Εθνικός Αγώνας”, “Καθημερινή”, “Το φως”, “Πρόοδος”, “Πρωϊνά Νέα”, “Δρυάς” και “Λαμιακός Τύπος” και στα Πανελλήνια Περιοδικά Τέχνης και Λόγου “Περί Ου”, “Έκφραση”, “Κελαινώ”, “Νέα Αριάνδη”, “Ομπρέλα” και “Πνευματική Ζωή”.

Έργα της, “Η πρώτη όραση”, Λαμία 1988 (αυτοέκδοση), “Το πνεύμα που πεθαίνει πρώτο…”, Λαμία 1996 (Λαμιακός Τύπος), “Ανασκαφές”, Λαμία 1999 (αυτοέκδοση), “Ο άλικος κύκλος”, Λαμία 2001 (αυτοέκδοση), “Δεσμώτες”, Λαμία 2004 (αυτοέκδοση), “Ήλος Ύλης”, Λαμία 2007 (Εκδόσεις ΟΙΩΝΟΣ), “Έγκλειστος Χρόνος”, Λαμία 2011 (Εκδόσεις ΟΙΩΝΟΣ)και . “ΕΚ-ΠΟΙΕΙΝ”, Λαμία 2017 (Χρόνος Εκδόσεις).

Επίσης η ποιήτρια Μαίρη Ηλιάδη είναι ποιήτρια , συγγραφέας, στιχουργός και ψυχολόγος . Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάφο. Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές “ ταξίδι στο ανέσπερο φως της αγάπης”( 2014) , και το “Για τα μάτια στου μόνο”( 2015) οι οποίες έχουν αποσπάσει πολύ καλά σχόλια και κριτικές και έχει τιμηθεί με την ύψιστη τιμητική διάκριση από το 5ο και 6ο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ακόμη έχουν μελοποιηθεί αρκετοί στίχοι της από αξιόλογους μουσικοσυνθέτες. Έχει συμμετάσχει σε πολλά συλλογικά έργα ποίησης και λογοτεχνίας, όπως “ Xρώματα Ψυχής” , “ Συνομιλώντας με τον K.Π. Καβάφη”, “ Συνομιλώντας με τον Ν. Καζαντζάκη” , “Ιστορίες του Δρόμου” ,”Της νύχτας τα καμώματα”.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ