18.9 C
Paphos
Sunday, February 25, 2024

Tη δημιουργία Ευρωπαικού Κέντρου Πολιτισμού στην Πάφο συζήτησαν οι Φ. Φαίδωνος και Tibor Navracsics

Τη δυνατότητα δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτισμού  στην Πάφο, το οποίο θα έχει ως κύρια αποστολή τη διάχυση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών στην ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, συζήτησαν μεταξύ άλλων ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού Tibor Navracsics με τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος. Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο κ. Navracsics ανέφερε πως η  Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι ένα έργο που απαιτεί μεγαλύτερη δύναμη από τις πόλεις που συνήθως χρησιμοποιούν τις ευκαιρίες του να είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Γι `αυτό,  όπως είπε, επισκέφθηκε το Δήμαρχο για να ακούσει  τις εμπειρίες του έτους και τις προετοιμασίες. Πρόσθεσε πως συμφώνησαν σε μια σειρά από πράγματα με τον Δήμαρχο Πάφου.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Όπως ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε του λέχθηκε ότι μια ανταλλαγή ιδεών των πρώην πολιτιστικών πρωτευουσών θα ήταν πολύ χρήσιμη και σίγουρα η Πάφος θα έχει μία από τις πιο πολύτιμες εμπειρίες από τη διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης σε μια μικρότερη πόλη.

Έτσι εκτίμησε ,” νομίζω ότι η Πάφος μπορεί να μοιραστεί τις εμπειρίες στο μέλλον με πολλές πόλεις και μιλήσαμε για την περιφερειακή συνεργασία και τον πολιτισμό”.

​Eρωτηθείς για το ποια είναι η γνώμη του για την Πάφο μετά την ολιγόωρη επίσκεψη του στην πόλη,  ο  Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε πως η γενική ιδέα του, είναι ότι η Πάφος είναι μια πολύ σημαντική πόλη της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και η διοίκηση της πόλης, ο δήμαρχος και οι διοργανωτές της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης αξιοποίησαν όλα τα πλεονεκτήματα των πλούσιων παραδόσεων .

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα αυτό να το πράξουν και στο  μέλλον εξίσου καλά.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Δημοτικό Μέγαρο Πάφου με την ευκαιρία της επίσκεψης του Ευρωπαίου Επιτρόπου στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης,  ο κ. Navracsics επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρόταση του Δημάρχου Πάφου και ζήτησε όπως του αποσταλεί σύντομα σχετικό περίγραμμα για περαιτέρω επεξεργασία και προώθηση.

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Πάφος αποτελεί για την Ευρώπη ένα παράδειγμα, ένα καλό μοντέλο, για το πως μια μικρή πόλη μπορεί να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις του θεσμού και να αποτελέσει μια πετυχημένη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, προωθώντας και αναπτύσσοντας έτσι τον πολιτισμό και την οικονομία της.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Πάφου κ. Φαίδωνος  ανέφερε πως στο πλαίσιο της συνάντησης είχε την ευκαιρία να συζητήσει θέματα για την Πάφο ως ΠΠΕ. Το μήνυμα  που πήραμε,  είπε ο κ. Φαίδωνος, είναι ότι παρακολουθούν  με πολύ ενδιαφέρον την Πάφο ως το παράδειγμα της μικρότερης πόλης που έχει αναλάβει αυτό  το ρόλο η οποία επιτυγχάνει με ελάχιστους πόρους να αναδειχθεί αντάξια αυτού του θεσμού.

Ο Δήμαρχος Πάφου είπε πως ο Ευρωπαίος Επίτροπος εντυπωσιάστηκε από την πλούσια κληρονομιά της Πάφου αλλά και το πως έγινε κατορθωτό να κινητοποιηθεί ο τοπικός πληθυσμός σε αυτή την προσπάθεια.

Πρόσθεσε πως στα πλαίσια αυτής της συνάντησης με τον Ευρωπαίο Επίτροπο συζητήθηκε το πως μπορεί στην Πάφο “να λειτουργήσει μόνιμα και για όλα  τα επόμενα χρόνια ένα πολιτιστικό κέντρο ευρωπαϊκό με αποστολή να δραστηριοποιηθεί στις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βορείου Αφρικής.

Στόχος της εγκαθίδρυσης του κέντρου, όπως επεξήγησε είναι να εκπέμπει και να ακτινοβολεί μέσα από διάφορες δράσεις που θα συντονίζονται και θα χρηματοδοτούνται από την Ευρώπη με στόχο  τις  αξίες του Ευρωπαϊκού πολιτισμού .

Αν αυτές τις αξίες καταφέρουμε να τις εκπέμψουμε σ’ αυτή την γειτονιά και σε αυτές τις κοινωνίες ίσως να είναι το κλειδί αυτά τα μίση και τα πάθη να φεύγουν και να ηρεμήσει η γειτονιά, κατέληξε ο κ. Φαίδωνος.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ