13.9 C
Paphos
Friday, December 8, 2023

Tα έργα της Σούλας Λειψού- Γιάγκου στην Γκαλερί ‘Εν Πλω’ στην Πάφο 

Σε κλίμα συγκίνησης και συναισθηματικής φόρτισης και εν μέσω φίλων και γνωστών η ζωγράφος Σούλα Λειψού – Γιάγκου εγκαινίασε την έκθεση της στην γκαλερί Εν Πλω στην Πάφο.

“Η ζωγραφική για μένα είναι ο τόκος της ψυχής μου”, είπε σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ σημειώνοντας πως νιώθει περήφανη που εκπροσωπεί μια ανθρωποπλαστική αξία της ζωής, όπως είναι η ζωγραφική.

Νιώθω, είπε,” να αφαιρούμαι από τα επίγεια, να εξαϋλώνομαι και να γίνομαι ένα με το έργο μου”, προσθέτοντας πως μέσα από το πινέλο αισθάνεται να εφαρμόζονται στην ψυχή της οι λόγοι του Γκαίτε “Πέθανε και Γίνου”.  Όπως ανέφερε, μέσα από τα έργα της θέλει να δώσει αυτό που σαν έμπνευση την δονεί και που σαν έκφραση αναμοχλεύει την ανθρώπινη ψυχή. Ξεκινώ, είπε, “από το αυθόρμητο, σαν γενεσιουργό δύναμη και ακουμπώ στο αληθινό, σαν πνευματική καταξίωση. Συνεπώς η ζωγραφική αποτελεί για μένα τον τόκο τής ψυχής μου”, συμπλήρωσε.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η ζωγράφος μιλώντας για το έργο της ανέφερε πως η αγωνία και τα προβλήματα του τόπου, όπου ζει, συνιστούν μια μελαγχολία, η οποία όμως ελπίζει και εμπνέει. Κάθε έργο της – όπως είπε-  είναι μια σελίδα ενός εικονογραφημένου ημερολογίου που διηγείται την ιστορία μιας ψυχής, τις ελπίδες, τις αγωνίες της.

Ζωγραφίζω, συνέχισε, “όπως σκέφτομαι, όπως θέλω να είναι τα έργα μου”, σημειώνοντας πως μέσα από τον πόνο της προσφυγιάς, τα μοτίβα της βρίσκουν το νοητό συμβολισμό τους.

Αγέρωχος ο Πενταδάχτυλος. Γυμνά τα δέντρα περιμένουν μέσα στην ένταση και στην οδύνη. Συνθέτει πόθους και οράματα. Γίνεται, όπως αποκάλυψε, ένα με το έργο της. Την ενδιαφέρει η διάθεση της διαμαρτυρίας, η έκφραση της ελπίδας, το μήνυμα. Αντλώντας μηνύματα από την οδύνη της τουρκικής εισβολής παρουσιάζει τη σειρά «Ρίζες Πενταδάκτυλος».

Μιλώντας για το έργο της η ζωγράφος ανέφερε πως μέσα από τις εγχάρακτες ρυθμικές ταλαντώ-σεις τής γραμμής, άλλοτε ευθείες και άλλοτε κυματιστές, σχεδόν κρυπτογραφικά, φανερώ-νονται οι μορφές. Φιγούρες συνέχισε, φαινομενικά στατικές αλλά με εσωτερική κίνηση και έκφραση. Όπως εξήγησε, κύριο χαρακτηριστικό της δουλειάς αυτής είναι το ΦΩΣ, ενώ τα  ατμοσφαιρικά χρώματα επιχειρούν να αποδώσουν μια καινούργια άμεση φυσική εμπειρία και μέσω αυτών επινοείται ένας κόσμος γεμάτος δραματική έκφραση.

Εξάλλου σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε πως ανατρέχοντας κάποιος στα έργα της κυρίας Σούλας Λειψού-Γιάγκου διαπιστώνει ότι η δημιουργός δεν έχει μείνει προσηλωμένη σε ένα στυλ ή σε ένα θέμα. Βρίσκεται σε ένα συνεχές εικαστικό ταξίδι αναζήτησης, όπου τελικά αξία δεν έχει η Ιθάκη αλλά οι εμπειρίες και οι ανακαλύψεις που κρύβει η περιπλάνηση. Τα στοιχεία της ιστορίας και του πολιτισμού μας είναι διάχυτα στον κόσμο που δημιουργεί και προτείνει η καλλιτέχνης, όπως είπε.

Πρόσθεσε πως τα  βιώματα της τουρκικής εισβολής, που οδήγησαν και την ίδια στην προσφυγιά, είναι έντονα παρόντα στα έργα τής μεταπολεμικής περιόδου. Έργα που χαρακτηρίζονται από θλίψη και πόνο, αλλά και το κυρίαρχο στοιχείο της ελπίδας για επιστροφή, συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας ο κ. Φαίδωνος είπε πως  μία και μόνο φράση θα μπορούσε να συμπυκνώσει τη μοναδικότητα της Τέχνης της “ Η κυρία Σούλα Λειψού-Γιάγκου μπορεί να είναι βέβαιη ότι εμπλούτισε με τις δημιουργίες και τα έργα της την ιστορία της τέχνης και του πολιτισμού στον τόπο μας”.

Το έργο της Σούλας Λειψού-Γιάγκου φέρει έντονα τα στοιχεία του ρεαλισμού, του κυβισμού και του εξπρεσιονισμού. Χρησιμοποιεί λάδι σε καμβά.
Πραγματοποίησε 40 ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Η αναγνώριση της καλλιτεχνικής της παραγωγής από τη διεθνή κριτική οδήγησε στη συμμετοχή της σε ομαδικές εκθέσεις στο Μόντε Κάρλο, το Τόκιο, το Σίδνεϋ, το Λονδίνο, το Παρίσι και την Αθήνα μαζί με διάσημους ζωγράφους. Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επιπρόσθετα η κ. Λειψού έχει προχωρήσει στην έκδοση  ενός καλλιτεχνικού  λευκώματος που αποτελεί, όπως η ίδια ανέφερε,  την πραγμάτωση ενός πνευματικού ονείρου. Το λεύκωμα, καλύπτει, όσο το δυνατό, ένα μεγαλύτερο φάσμα της καλλιτεχνικής της δημιουργίας.

Η έκθεση της κ. Λειψού θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και  την Κυριακή 9 Ιουνίου.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ