18.9 C
Paphos
Saturday, April 13, 2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: «Ο συνθέτης Ανδρέας Α. Αρτέμης και τα 20χρονα δισκογραφικά του 2021»

Ο συνθέτης και λογοτέχνης Ανδρέας Α. Αρτέμης  ασχολείται σοβαρά με τη Λόγια μουσική. Απαριθμεί εδώ και τριανταπέντε χρόνια, ένα μεγάλο αριθμό εμφανίσεων στον Κυπριακό κι Ελλαδικό χώρο και στο εξωτερικό με δικές του συνθέσεις είτε ερμηνεύοντας άλλων συνθετών έργα ως Σολίστας, σε εκδηλώσεις-ρεσιτάλ ερμηνείας, με στόχο πάντα την ανάδειξη της μελοποιημένης ποίησης. Έχει δώσει μετά την έκδοση 23ων δισκογραφημένων του εργασιών, πολλές εντός κι εκτός Κύπρου, πολυμορφικές παραστάσεις-συναυλίες με συνθέσεις του. Οι παραστάσεις του αποτελούνται από κορυφαίους ερμηνευτές, μουσικούς, ηθοποιούς ενίοτε και χορευτές, δημιουργώντας έτσι μια κατανυκτική μυσταγωγία, για τους εκλεκτούς της μουσικοποιητικής τέχνης, συνδυάζοντας την ανάδειξη του Ελληνικού Λόγου, μέσα από τη μουσική και την ερμηνεία ποιητικών τραγουδιών. Είναι παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών χρόνια και διατηρεί καθημερινή πρωϊνή εκπομπή στο ράδιο Cosmos FM στην Πάφο, εδώ και είκοσι εννέα χρόνια. Εργάζεται παράλληλα στο ωδείο  «Κέντρο Μουσικής Αγωγής» διδάσκοντας τραγούδι και Αγωγή του Λόγου. Με τη λογοτεχνία ασχολείται από τα μαθητικά του χρόνια. Όλα του τα ποιητικά βιβλία 10 τον αριθμό, έχουν εκδοθεί τα περισσότερα στην Αθήνα. Διετέλεσε μέλος της Ενωτικής Πορείας Συγγραφέων (ΕΠΟΣ), της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά και πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Πάφου για 12 χρόνια. Είναι μέλος του Ομίλου λογοτεχνίας και κριτικής. 

Κική Περικλέους: Διαπιστώνω ότι η λόγω πανδημίας η φετινή χρονιά δεν άφησε περιθώρια ανάλογης προβολής  των20χρονων δισκογραφικών σου δραστηριοτήτων. Μας είχες συνηθίσει πριν την πανδημία, με παραστάσεις κι εμφανίσεις εντός κι εκτός Κύπρου. 

Ανδρέας Αρτέμης: Ευχαριστώ θερμά Κική για την πολύ καλή διάθεση σου να συνομιλήσουμε για τα φετινά 20χρονα δισκογραφικά μου. Είκοσι τρείς δίσκοι (cd’s) μέσα σε είκοσι χρόνια , μια επίπονη και πολυέξοδη δραστηριότητα, ιδιαιτέρως όταν είναι ανεξάρτητες και προσωπικές οι παραγωγές των δίσκων. Η πανδημία και τα παρελκόμενα της, διέκοψε όλες τις δραστηριότητες μου. Ελπίζοντας σε καλύτερες ημέρες και συνθήκες, προετοιμάζομαι τώρα για το φετινό χειμώνα, με πρόβες, αφού όπως ξέρεις πλαισιώνομαι από ωραίες κυρίως γυναικείες φωνές, που μαθητεύουν κοντά μου. Έχουμε προτάσεις για εμφανίσεις κι εκτός Κύπρου. Αυτό γινότανε για χρόνια και στην προ πανδημίας εποχή. Ας ελπίσουμε ότι με τον νέο χρόνο όλα θα πάνε καλύτερα! Οι ιστορίες των ηχογραφήσεων και των ψηφιακών δίσκων μου αποτελούν πάντα μια δοκιμασία χωρίς προσωπική εμπορική ουσιαστικά σημασία… ήμουν πάντα (και λόγω απόστασης ή ιδιοσυγκρασίας, έξω από κυκλώματα και κλίκες, εξ ου και όλη μου η δισκογραφική δραστηριότητα ήταν κι είναι ανεξάρτητη, με όλα τα τιμήματα). 

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ωστόσο  δηλώνω πάντα ότι αισθάνομαι πλήρης αφού στην τριαντάχρονη ερμηνευτική –συνθετική μου πορεία αισθάνομαι πλήρης ,υπό την  έννοια του να ζω χωρίς συμπλέγματα και αριβιστικές διαδικασίες του εύκολου κι εύπεπτου. 

Η αποδοχή των συνθέσεων μου αποτελεί τη μεγαλύτερη χαρά κι ικανοποίηση και κυρίως όταν πηγαίνουμε εκτός Κύπρου και προβάλλουμε μέσα από ανάλογες θεματολογίες, την Κύπρο και τους ποιητές της. 

Κ.Π: Είσαι ο βασικός ερμηνευτής των συνθέσεων σου ωστόσο έχεις δημιουργήσει και μια «σχολή» (είδους) τραγουδιού  συνεργάστηκες παράλληλα με Ελλαδίτες και κύπριους τραγουδιστές . 

Α.Α.: Σπούδασα κλασσικό κι ελαφρό τραγούδι έχοντας σπουδαίους δασκάλους. Συνεργάστηκα με άλλους συνθέτες ερμηνεύοντας τραγούδια τους. Αργότερα ταξίδεψα ακούγοντας ήχους  και φωνές άλλων λαών. Κάποτε θέλησα να μείνω  στο εξωτερικό. Ονειρευόμουν πάντα να έχω μια προοπτική προσωπική, και το κατάφερα νομίζω, διδάσκοντας τα τραγούδια μου σε όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν ένα άλλο είδος τραγουδιού, όπως η δύσκολη μελοποιημένη ποίηση. Σαφώς δεν είναι όλες μου οι συνθέσεις έτσι. Έγραψα και τραγούδια πολύ ωραία που ακούγονται σε ραδιοσταθμούς σε ελληνόφωνα προγράμματα του εξωτερικού Είναι όμως αλήθεια και υπάρχουν σε δίσκους μου, ξεχωριστές που κάποτε επέλεξα, φωνές. Τώρα που πέρασαν τα χρόνια βλέπω καθαρά, πως μερικές φορές εμπιστεύτηκα ανθρώπους με καλές φωνές, ίσως και  γιατί σαν αθεράπευτα  ρομαντικός, πίστεψα στο ταλέντο τους… Επίσης σκεφτόμουνα πάντα ότι με αυτό τον τρόπο θα τους δινότανε η ευκαιρία να κάνουν ένα βήμα πιο πέρα από τον κλειστό ορίζοντα τους!  Κάποιοι βέβαια το βίωσαν..ή δεν το κατάλαβαν ή δεν το εκτίμησαν, για τον  προσωπικό του λόγο ο καθένας… (Ξόδεψα ενέργεια χωρίς κανένα ποτέ αντάλλαγμα..και δε ξέρω ακόμη αν στην ουσία, οι μοναδικοί χαμένοι ήσαν εκείνοι αφού δεν ήξεραν να το εκτιμήσουν ή να το εκμεταλλευτούν). 

Σήμερα λοιπόν, συνεχίζω  να κινούμαι συνθετικά και σε άλλες (πολλαπλές) κατευθύνσεις. Με ενδιέφεραν πάντα οι ποιητικές ανησυχίες κι ανακαλύψεις νέων φωνών, ποιητών ή στιχουργών, χωρίς να κάνω εύκολες επιλογές. Φέτος αποφασιστικά το λέω… θέτω σε τροχιά συνθετική εργασία με ερωτική ποίηση. ..Κι όπως σου είπα θα με συνοδεύουν φωνές, που λένε πολύ ωραία τα τραγούδια μου. Πολύ σύντομα λοιπόν θα τα μοιραστούμε όλα αυτά  για να έχουμε να λέμε ότι κάποτε η ζωή υπήρξε γενναιόδωρη, εμπλουτίζοντας τα έργα μου με σπανίων ηχοχρωμάτων φωνές. 

Κ.Π: Μίλησε μας για τις σπουδαιότερες συνεργασίες που είχες με μουσικούς. 

Α.Α.: Οι Μουσικές μου συνθέσεις  αποκαλύπτουν  πάντα τη «διάθεση διαπλεκόμενων  ηχοχρωματικών  ηλεκτρονικών εντάσεων, με τη χρήση (όταν χρειάζεται)  και κλασσικών  μουσικών οργάνων. 

Είναι  δύσκολο ωστόσο να απομονώσω μουσικές εμπειρίες συνεργασιών 35 χρόνων που συνθέτω και κάνω παραστάσεις. Αν ήταν να ξεχωρίσω όμως από τις συνεργασίες των τελευταίων χρόνων σε  Κρήτη κι Αθήνα, σίγουρα θα επέλεγα τον Αντώνη Ξυλούρη Ψαραντώνη και τον μαέστρο κι επίσης συνθέτη Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη που έκανε ενορχηστρώσεις δικών μου τραγουδιών και τα παρουσιάσαμε στην Πάφο και την Αθήνα από το 2015 και μετά. Ξεχωρίζω επίσης και συμπατριώτες μου  όπως τον μαέστρο του συνόλου «Αρμονία» Σταύρο Παπαντωνίου που είναι σπουδαίος σολίστας βιολιού, τον συνθέτη Αδάμο Κατσαντώνη που τραγούδησα και δικά του τραγούδια σε δίσκους του, τον συνθέτη Σάββα Σάββα που έπαιξε δικά μου ,τον πιανίστα Χρυσόστομο Οικονόμου που διανύσαμε χρόνια συνεργασίας, κι άλλους που έπαιξαν πολύ ωραία τα τραγούδια μου σε προσωπικές παραστάσεις, κι είναι όλοι συνάδελφοι δάσκαλοι μουσικής. 

Κ.Π: Πως ακούς σήμερα την εγχώρια Κυπριακή παραγωγή μουσικής και ποίησης; 

Α.Α.: Γράφονται πολύ ωραία και μορφωμένα τραγούδια από νέους συνθέτες και παλαιότερους βέβαια. Η ανάγκη να κρατήσουμε τις ρίζες μας πολλές φορές οδηγεί κάποιους σε άλλα…. με μουσικές ασυναρτησίες που δεν έχουν καμιά σχέση με τη φυσιογνωμία αυτού που αποκαλώ «Κυπροκεντρικού» τραγουδιού Ίσως χρειάζεται η «ικανότητα» να ξεχωρίζουμε την ανάγκη να «γράφω τραγούδια» με στόχο την εμπορική εκκόλαψη και του «κάνω τέχνη» και δεν πουλάω. Η μεγάλη τέχνη στον τόπο αυτό δεν πουλούσε ποτέ. Οι αιτίες κι αφορμές υπάρχουν πάντα στα ραδιόφωνα ,στις τηλεοράσεις ,σήμερα περισσότερο στο διαδίκτυο. Ο καθένας μπορεί να διαλέγει το τι τον κάνει να αισθάνεται ανάλογα ακούγοντας τη μουσική που του αρέσει. Σαν παραγωγός ραδιοφώνου σχεδόν τριάντα χρόνια, ακούω πολλούς νέους δημιουργούς αισιόδοξους κι αυτό είναι πολύ καλό σημάδι για το μέλλον στα εν Κύπρω μουσικά πράγματα. 

Σ΄ ότι αφορά την ποίηση, ζούμε σε μια εποχή που ο γενικότερος ρόλος του ποιητή είναι αναγκαίος. Έχουμε ανάγκη όσο ποτέ την ευαισθησία που είναι προτέρημα (κι όχι ελάττωμα) των απλών «ηρώων» της καθημερινότητας όπως αποκαλώ τους ποιητές μας, που αντέχουν να δημιουργούν σε μια αντιποιητική εποχή με πολλούς από αυτούς να επιμένουν να γράφουν αριστουργήματα. 

Κ.Π: Εύχομαι καλή πρόοδο και τα δισκογραφικά χρόνια να γίνουν πολλά και δημιουργικά. Ευχαριστώ για την διάθεση σου να συνομιλήσουμε… 

Α.Α.: Πολλά ευχαριστώ Κική Περικλέους για το ενδιαφέρον σου και τη σπάνια ευγένεια που έχεις σαν δημοσιογράφος να  αγκαλιάζεις αναδεικνύοντας τους δημιουργούς  και τα έργα τους γενικότερα. 

 Κική Περικλέους 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ