19.9 C
Paphos
Sunday, May 19, 2024

Συνέντευξη με τον Πέτρο Πέτρου υποψήφιο βουλευτή ΔΗΠΑ- Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων Πάφου

Ο Πέτρος είναι ένας νέος που αποφάσισε να σηκωθεί από τον καναπέ και να αφήσει το πληκτρολόγιο. Αποφάσισε να θέσει τον εαυτό του ενώπιον της κοινωνίας και να ζητήσει με σθένος τη ψήφο του κόσμου υποσχόμενος ότι μπορεί να συμβάλει στο να πάρουν σάρκα και οστά τα όνειρα της νέας γενιάς.

Ο Πέτρος Πέτρου από την Πέγεια, υποψήφιος βουλευτής με τη ΔΗΠΑ- Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων μίλησε στο PafosPress και αναλύει τους λόγους που τον ώθησαν να πάρει την απόφαση αυτή αλλά και όλα όσα πιστεύει για μια σειρά από ερωτήματα που απασχολούν την κοινωνία.

Πως πήρατε την απόφαση να κατέλθετε υποψήφιος βουλευτής;

Η ταχύτητα σκοτώνει

Είχα την ευκαιρία μέσα από την επιχείρηση που διεύθυνα να συναναστρέφομαι με αρκετό κόσμο, από διάφορα στρώματα της κοινωνίας και με διαφορετικές ιδεολογίες. Η πλειοψηφία όλων αυτών είχαν ένα κοινό, την πολιτική με απαξίωση και απογοήτευση. Το γεγονός αυτό με προβλημάτισε γιατί με την απαξίωση από τη κοινωνία η αποχή θα λειτουργούσε για άλλη μια φορά καταλυτικά υπέρ του υφιστάμενου συστήματος, επομένως τίποτα δεν θα άλλαζε, όλα θα έμεναν τα ίδια και πάλι θα γκρινιάζαμε για τα χάλια μας την επομένη.. Αποφάσισα λοιπόν να πάρω δράση, αποφάσισα να σταθώ απέναντι στην αποχή και την απαξίωση και να δώσω επιλογή. Η υποψηφιότητα μου δεν εναντιώνεται στις πολιτικές των άλλων. Είναι όμως μια δυναμική επιλογή. Επιλογή για κάτι νέο, μια διαφορετική προσέγγιση, με φρέσκες ιδέες και κοντά στον πολίτη ειλικρινά, συνοδοιπόρος των νέων και όχι επειδή είναι δυνατό σύνθημα αλλά επειδή ταυτίζομαι και τους καταλαβαίνω. Γιατί και εγώ είμαι ένας νέος που πικράθηκα, που απογοητεύτηκα και που ζητώ αυτή τη πολυπόθητη αλλαγή.

Τι διαφορετικό έχει να προσφέρει η ΔΗΠΑ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΠΕΩΝ;

Εντάχθηκα στη Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, μια πολιτική πλατφόρμα με 3 καθαρόαιμους κεντρώους Βουλευτές και άλλα έμπειρα και καταξιωμένα στελέχη με μακρόχρονη ιστορία, που εκφράζουν τις πολιτικές του κέντρου για τη μεσαία τάξη, τους μικρομεσαίους, το ανθρωποκεντρικό μικτό οικονομικό μοντέλο και βλέπουν θετικά τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος προς όφελος των πολλών και του απλού πολίτη. Όλοι μαζί πλέον, δηλώνουμε αποφασισμένοι να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα αντί να μεγαλοποιούμε τα όποια προβλήματα που σε μια ζωντανή κοινωνία υπάρχουν πολλά. Μακριά από λαϊκισμούς, αλληλοεπίρριψης ευθυνών χάριν εντυπώσεων. Δημιουργήσαμε μια διαδραστική πλατφόρμα όπου ΟΛΟΙ έχουν λόγο και η γνώμη τους εισακούεται. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε αρχηγικό κίνημα. Με μια συλλογική ομάδα ως τη Διοικούσα Επιτροπή, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται δημοκρατικά και αυτό διασφαλίζεται με τη χρήση της τεχνολογίας στη λήψη των αποφάσεων με τη ψηφοφορία όλων των μελών και φίλων που συμμετέχουν. Το βασικότερο μέλημα των κομμάτων είναι να ακούν τη γνώμη των μελών και όχι το αντίθετο. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας πολιτικά και εκλογικά με τη Δημοκρατική Παράταξη με την οποία μας ενώνουν κοινές κεντρώες καταβολές και κοινές ανησυχίες για το καλό και τη βελτίωση του τόπου μας. Στόχος μας, είναι να δώσουμε διέξοδο σε όσους όλους εμάς που πιστεύουμε ότι το πολιτικό σκηνικό χρειάζεται μετριοπαθείς ανθρώπους με δημιουργικές θέσεις και απόψεις και μαζί να δώσουμε ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα του μέσου πολίτη.

Πολλοί λένε ότι δεν είναι ανανέωση αλλά μια διαφορετική συνταγή μέσα από τον παλαιοκομματισμο, πως το σχολιάζετε;

Αν υποστηρίζαμε τον παλαιοκομματισμό θα παραμέναμε σε αυτόν. Αντ’ αυτού διαλέξαμε τον δύσκολο δρόμο που ήταν αυτός της πολιτικής ανεξαρτητοποίησης και αυτονομίας γιατί αυτό ήταν το πολιτικά ορθό να πράξουμε. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους τρεις εκλελεγμένους βουλευτές με το ΔΗΚΟ που τόλμησαν με την αποχώρηση τους από το κόμμα που τους “ανέδειξε” γιατί υπήρξαν σημαντικές διαφωνίες στη φιλοσοφία και στο τρόπο λειτουργιάς του κόμματος και αυτών που το διοικούν σήμερα. Αν ήθελαν να έμεναν σε πιο ασφαλές περιβάλλον, μπορούσαν να παραμείνουν εκεί έχοντας σαφέστατο προβάδισμα επανεκλογής. Επομένως , σαφώς η ΔΗΠΑ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ φέρνει ανανέωση στον κεντρώο χώρο, σαφώς και είναι ισχυρή πρόταση, και σαφώς είναι τιμή μου να πλαισιώνω το ψηφοδέλτιο αυτής της προσπάθειας. Η αλλαγή ΠΑΝΤΑ έρχεται μέσα από τις δύσκολες αποφάσεις και τη δημιουργία ιδεών και είμαστε μια σοβαρή πρόταση για αλλαγή.

Πως οραματιζεστε την Πάφο του αύριο;
Η Πάφος του αύριο για μένα είναι μια Πάφος σύγχρονη, όπου όλοι οι πολίτες προσπαθούν να τη κάνουν καλύτερη. Δίνει ευκαιρίες στην επιχειρηματικότητα. Προστατεύει το κόσμο της υπαίθρου. Έχει τις υποδομές να απορροφήσει το ανθρώπινο δυναμικό της. Η πόλη μου εκτιμά τη τέχνη, σέβεται τη διαφορετικότητα και ενθαρρύνει τη καινοτομία. Η Πάφος του αύριο στέκεται αντάξια των άλλων πόλεων σε όλα τα επίπεδα. Η Πάφος του αύριο μας κάνει περήφανους. Όλα αυτά για να επιτευχθούν χρειάζονται αγώνες, μάχες που πρέπει να δοθούν από όλους τους αξιωματούχους και γιατί όχι μετά τις εκλογές να δούμε τους βουλευτές της Πάφου να συμπορεύονται σε θέματα που αφορούν τη Πάφο και να ασκούν την επιρροή τους συλλογικά, σαν Παφίτες και όχι σαν κομματικοί.

Ποιοι τομείς χρειάζονται βελτίωση στην Επαρχία μας κατά τη γνώμη σας;

Να ξεκαθαρίσουμε ότι όσο ανεπτυγμένοι κι αν είναι κάποιοι τομείς, πάντα θα υπάρχει το περιθώριο βελτίωσης. Το να μένεις στάσιμος φέρνει μόνο συρρίκνωση. Στην Πάφο χρειαζόμαστε συγκεκριμένα πράγματα κατά τη γνώμη μου, πράγματα που θεωρητικά μέχρι τώρα έπρεπε να μας είναι δεδομένα. Χρειαζόμαστε διακαώς μια δημόσια Πανεπιστημιακή σχολή (ή δυο), χρειάζονται σημαντική αναβάθμιση οι συγκοινωνίες, κυρίως ο δρόμος Πάφου-Κόλπου Κοραλίων αφού θεωρούμε ότι ξεκινά επιτέλους ο δρόμος Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς.
Πρέπει να δώσουμε σημασία στην τεχνολογία και την έρευνα. Το πρώτο βήμα έγινε με το ερευνητικό κέντρο που πρόσφατα εγκαινιάστηκε και επιβάλλεται να συνεχιστούν οι προσπάθειες για παρόμοιες επενδύσεις.
Η προσέλκυση κέντρων ερευνών, fintech companies και τεχνολογικών εταιρειών θα δώσει μεγάλη ανάσα στη τοπική οικονομία, θα δώσει θέσεις εργασίας και ανέλιξη στους νέους μας καθώς επίσης θα ανεξαρτητοποιηθούμε μερικώς από την τουριστική βιομηχανία που μέχρι τώρα είναι το ψωμί και το βούτυρο της επαρχίας μας.
Χρειάζεται επίσης να δώσουμε έμφαση στην ύπαιθρο μας και να προωθήσουμε καινούριες και ανέξοδες προτάσεις για πάρκα, ποδηλατικές διαδρομές από δασικές περιοχές, διαγωνισμούς εξερεύνησης μονοπατιών της φύσης και τοποθεσιών της Πάφου. Δράσεις που θα προωθήσουν τον φυσικό πλούτο της Πάφου, θα φέρουν επισκέπτες και οικονομική ενίσχυση στην ύπαιθρο από την ίδια τη κοινωνία και κυρίως μακροπρόθεσμα θα θέσουν θεμέλια για νέες ιδέες και μικρές επιχειρήσεις να μπορούν να είναι βιώσιμες και εκτός του κέντρου.

Ποσο αισιόδοξος είσαστε για το αποτέλεσμα; Στην Πάφος δύσκολα αλλάζουν χέρια (κόμμα) οι έδρες

Μήπως το ότι δεν αλλάζουν χέρια οι έδρες είναι και το πρόβλημα της επαρχίας μας τελικά; Μήπως γι αυτό μείναμε στάσιμοι; Μήπως είναι καιρός για αλλαγή; Είμαστε αισιόδοξοι ότι μέχρι τη μέρα των εκλογών θα καταφέρουμε να πείσουμε για τις θέσεις μας και θα αποδείξουμε ότι η παραγωγή πολιτικής υπερέχει του λαϊκισμού κάθε φορά. Και θα επαναλάβω, ήρθαμε για να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα παρά να προκαλούμε περισσότερα. Είμαι αισιόδοξος και πραγματικά πιστεύω ότι αυτή τη φορά θα καταφέρουμε να δώσουμε φωνή στη γενιά μας, φτάνει η γενιά μας να καταλάβει ότι για να δει αλλαγή πρέπει να τη προκαλέσει. Και αυτό δεν επιτυγχάνεται με την αποχή, δεν επιτυγχάνεται ψηφίζοντας κόμματα στα τυφλά. Επιτυγχάνεται μόνο διαλέγοντας πολιτικά ορθούς πολίτες για να τους εκπροσωπήσουν και σαν ένας τέτοιος πολίτης ζητώ να με τιμήσουν με τη ψήφο τους και να μου δώσουν την ευκαιρία να τους εκπροσωπήσω.

Γιατί κάποιος να σας ψηφίσει;
Το κυριότερο μου χαρακτηριστικό θεωρώ πως είναι η ακεραιότητα του χαρακτήρα μου και η ικανότητα μου να επιλύω προβλήματα. Όσο απλό και αν ακούγεται, θεωρώ πως είναι τα δυο χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο κάθε εκπρόσωπος στη βουλή. Γιατί αν δεν δουλεύουμε τίμια και να προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις γρήγορα στα προβλήματα που εμφανίζονται, ειδικά στην εποχή που ζούμε, τότε φέρνουμε ένα βήμα πιο κοντά το χάος. Δεν είμαι πολιτικός, δεν είμαι δικηγόρος, δεν έχω πολιτικό λόγο. Μιλώ απλά, και λέω τα πράγματα με το όνομα τους γιατί κερδίζω χρόνο. Και ο χρόνος είναι χρήμα. Υπόσχομαι προς τον κόσμο που θα με προτιμήσει ότι θα δουλεύω πάντα φιλότιμα και ακούραστα μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος μας. Θα λέω τις αλήθειες όσο και αν πονούν και την ώρα των δύσκολων αποφάσεων θα είμαι εκεί, όχι για τις δημοφιλείς λύσεις αλλά για τις σωστές. Πιστεύω πως είμαι η επιλογή για μια ομαλή μετάβαση στην νέα εποχή που σήμερα πρέπει να τρέξουμε πολύ γρήγορα για να την προλάβουμε, αλλά κυρίως μια νέα εποχή που πρέπει να την αγκαλιάσουμε γιατί θα κάνει όλη τη Κύπρο καλύτερη.

Ποιος είναι ο Πέτρος;

Ο Πέτρος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πέγεια. Αφού αποφοίτησε από το λύκειο Αγίου Νεοφύτου με αριστεία, σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Surrey ηλεκτρονική μηχανική και μηχανική πληροφορικής. Επέστρεψε στην Κύπρο το 2011 όπου και ξεκίνησε την πρώτη του επιχειρηματική δραστηριότητα. Η εμπλοκή με τα κοινά ήταν συνεχής και έντονη από τα μαθητικά χρόνια με προσφορά στο τοπικό κέντρο νεότητας, το Hellenic and Cypriot Society του πανεπιστημίου του Surrey, την Αναγέννηση Η.Β. , τη ΝΕΔΗΚ ΠΑΦΟΥ και συμμετείχε σε Erasmus προγράμματα.
Στόχος του η προώθηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας σε όλα τα επίπεδα και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας υπηρεσίας, η κατάργηση της γραφειοκρατίας, της υπερβολικής χρήσης χαρτιού με υιοθέτηση distributed ledger technologies καθώς και η προώθηση και δημιουργία ελκυστικών συνθηκών για προσέλκυση τεχνολογικών εταιρειών στην Κύπρο και πιό συγκεκριμένα στην Πάφο.

Απόλυτο όραμα για τη Πάφο είναι μια cyber-city δίπλα από τη μαρίνα των ποτίμων που να στεγάζει fintech companies, τεχνολογικό πανεπιστήμιο, κοινόχρηστους χώρους για καινούργιες startups και μια κοινωνία που να εκτιμά την τέχνη, να σέβεται τη διαφορετικότητα, και να αγκαλιάζει τη καινοτομία.
Όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν φτάνει να δώσουμε φωνή επιτέλους στη γενιά μας.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ