17.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον Γιώργο Γιαλλούρη, Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ Πάφου

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Πάφου Γιώργος Γιαλλούρης  σε συνέντευξη που παραχώρησε στο PafosPress αναφέρθηκε στα θέματα που απασχολούν αυτή την περίοδο την ΟΕΛΜΕΚ, την επαναλειτουργία των Σχολείων, τη διαδικτυακή εκπαίδευση αλλά και τους καθηγητές οι οποίοι εργάζονται με διαφορετικό εργασιακό καθεστώς.

Ο κ. Γιαλλούρης εξέφρασε τους προβληματισμούς του για τα εκπαιδευτήρια της Πάφου και την συστέγαση δύο εξ αυτών, αλλά και για την προετοιμασία πρωτοκόλλου συνεργασίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις με την ΟΕΛΜΕΚ Πάφου. 

Ποια θέματα απασχολούν αυτή την περίοδο  την ΟΕΛΜΕΚ;
Τα άμεσα θέματα που απασχολούν αυτή την περίοδο την ΟΕΛΜΕΚ είναι οι εξετάσεις τετραμήνων . Είχαμε ζητήσει να μην γίνουν λόγω και της κατάστασης που διανύουμε με την πανδημία. Αυτή την στιγμή διεξάγονται με απουσία αρκετών μαθητών. Ακόμα δεν γνωρίζουμε πότε θα είναι η δεύτερη σειρά εξετάσεων, πράγμα που έπρεπε να το γνωρίζουμε όλοι. Το δεύτερο είναι η απαίτηση των  Υπουργείων  Υγείας και του Παιδείας για την εισαγωγή του τest to stay στα σχολεία. Εμείς ως ΟΕΛΜΕΚ θεωρούμε ότι είναι ένα επικίνδυνο μέτρο αυτή την στιγμή, γιατί ένας μαθητής  που θα δείξει ότι νόσησε την 4η ή την 5η μέρα,  το πιο πιθανόν είναι ότι θα μολύνει συμμαθητές του που είναι ανεμβολίαστοι και οι ίδιοι δεν ευθύνονται γιατί π.χ. οι γονείς τους επιμένουν να μην τους εμβολιάζουν, ενώ θα κινδυνεύουν και εκπαιδευτικοί, κυρίως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Αναμένουμε ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει η συζήτηση για το νέο σχέδιο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού, το οποίο έχει ενταχθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που κατέθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ. Η πρόταση έχει κατατεθεί από το 2019 και εμείς αναμένουμε από το Υπουργείο να φέρει μια πρόταση ως βάση για να συζητήσουμε και να καταλήξουμε. Αυτό το διάστημα ακόμη το Υπουργείο δεν μας ξεκαθάρισε ούτε πότε θα ξεκινήσει το 2ο τετράμηνο , ούτε πότε θα τελειώσει  το 2ο τετράμηνο για να γίνουν οι εξετάσεις του 2ου τετραμήνου και ακολούθως οι εισαγωγικές εξετάσεις για την Γ’ Λυκείου στα Πανεπιστήμια. Δεν έχουμε τα χρονοδιαγράμματα.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Σήμερα το απόγευμα ήταν προγραμματισμένη συνάντηση της Γραμματείας της ΟΕΛΜΕΚ  με τον Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης Κυπριανό Λούη και αξιωματούχους του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Στο πλαίσιο της συνάντησης τέθηκαν τα ζητήματα που έχουν σχέση με τα πλαίσια μάθησης για το δεύτερο τετράμηνο σε σχέση με τον ωφέλιμο διδακτικό χρόνο, πότε θα λήξουν τα μαθήματα του δεύτερου τετραμήνου για να μπορέσουμε να υπολογίσουμε διδακτική περίοδο, αν χρειαστεί να γίνει αναπροσαρμογή σε κάποια εξεταζόμενα μαθήματα.


Πώς σχολιάζετε την επαναλειτουργία των Σχολείων και πώς την διαδικτυακή εκπαίδευση;

Εκτιμώ πως τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοικτά ενόσω δεν επηρεάζουν την ασφάλεια και την υγεία των εκπαιδευτικών, μαθητών και των άλλων υπαλλήλων που είναι μέσα στα σχολεία. Αν όμως θα κινδυνεόυει η υγεία εκατοντάδων ανθρώπων, τότε νομίζω πως δεν θα θέλει κανείς να μένουν ανοικτά τα σχολεία. Εμείς κρατήσαμε τα σχολεία ανοικτά «με νύχια και με δόντια», γιατί αυτό επιτάσσει το συμφέρον των παιδιών. Τα πρωτόκολλα άλλαζαν πολύ συχνά, συνέχεια, είχαμε πολλές αμφισβητήσεις και από μαθητές και από τους κηδεμόνες τους. Αυτό λοιπόν μας έφερε σε πολύ δύσκολη. Συνεχώς να εξηγείς τι είναι το σωστό, τι λέει το πρωτόκολλο και τα λοιπά. Πρέπει να αναφέρω πως σωστά γίνονται τα rapid test στα σχολεία, είναι βοηθητικό για τον έλεγχο της πανδημίας στα σχολεία, είναι βοηθητικό, επίσης για τους ίδιους τους μαθητές, ωστόσο από την άλλη χάνεται πολύτιμος διδακτικός χρόνος. Αυτή η χρονιά λοιπόν από άποψη διδακτικού χρόνου θα είναι πολύ κουτσουρεμένη. Αλλά αυτό που προέχει είναι η δημόσια ασφάλεια. 

Όσον αφορά την διαδικτυακή εκπαίδευση στα χρόνια του κορωνοϊού, έδειξε ότι η Κύπρος συνολικά δεν ήταν προετοιμασμένη ούτε για ηλεκτρονική διακυβέρνηση ούτε και για διαδικτυακή εκπαίδευση. Την πρώτη χρονιά είχαμε πάρα πολλά προβλήματα, και σε διαδίκτυο και σε υλικοτεχνική υποδομή και τα λοιπά. Η δεύτερη χρονιά ήταν καλύτερη , έγινε και μια ενίσχυση με υπολογιστές από το Υπουργείο αλλά σε πολύ μικρό βαθμό. Υπάρχουν ακόμη τάξεις στις οποίες δεν μπορούμε να κάνουμε μάθημα διαδικτυακό.  Μπορεί να μην λειτουργούν τα ηχεία, τα μικρόφωνα, ενώ οι υπολογιστές είναι πεπαλαιωμένοι. Έγιναν κάποια βήματα αλλά δεν είναι αρκετά.   

Έχουμε εκπαιδευτικούς διαφόρων ταχυτήτων;
 
Δυστυχώς έχουμε εκπαιδευτικούς  διαφόρων ταχυτήτων. Έχουμε διορισμούς από τρεις καταλόγους. Είναι από τον κανονικό κατάλογο των διοριστέων, που διορίζονται με βάση τη σειρά που έχουν στο κατάλογο. Υπάρχει επίσης ο κατάλογος διορισίμων που δημιουργήθηκε με την νέα νομοθεσία και υπάρχει και ο κατάλογος των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου, στον οποίο εντάσσονται όσοι έχουν συνεχόμενη υπηρεσία άνω των 30 μηνών. Υπάρχει και το πρόβλημα ότι οι θέσεις είναι περιορισμένες με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται οι συνάδελφοι που είναι αορίστου χρόνου. Δημιουργείται λοιπόν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ σε σχέση με την επαγγελματική αποκατάσταση των συναδέρφων και είναι όλοι στον αέρα. Δυστυχώς δεν βλέπουμε φως στο τούνελ.  Δεν ξέρει κανένας αν την επόμενη χρονιά εάν θα διοριστεί ή εάν θα μονιμοποιηθεί. Έχει συναδέλφους που έχουν 1 0-11χρόνια στην εκπαίδευση και δεν μπορούν να γίνουν μόνιμοι. Αυτά τα πράγματα δεν τιμούν το επάγγελμα του εκπαιδευτικού, ούτε εκείνους που δημιούργησαν το πρόβλημα και πρέπει να βρεθούν λύσεις. Κάθε εργαζόμενος θέλει να έχει μια σταθερή εργασία. Να έχει ασφάλεια στην εργασία του, να ξέρει ότι δεν θα κινδυνεύει κάθε στιγμή να απωλέσει την εργασία του. Όλα αυτά είναι σοβαρά ζητήματα οποία απαιτούν λύσεις και όχι ημίμετρα. 

Ποια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα εκπαιδευτήρια της Πάφου;
Η Πάφος αντιμετωπίζει σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα με τα εκπαιδευτήρια. Τα Γυμνάσια μας είναι υπερφορτωμένα, έχουν ξεπεράσει τα όρια τους. Έχουμε δύο από τα τέσσερα Λύκεια της Πάφου, το Λύκειο της Έμπας και το Λύκειο Κύκκου που συστεγάζονται . Ένα μέρος του Λυκείου Έμπας φιλοξενεί και κλάδους της Τεχνική Σχολής ενώ το Λύκειο Κύκκου συστεγάζεται με το Νικολαΐδειο Γυμνάσιο. Επίσης μεγάλος αριθμός μαθητών φοιτά στο Α’ Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου, στο Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, στο Γυμνάσιο Αγίου Θεοδώρου και περιμένουμε ακόμη λύσεις και δεν τις βρίσκουμε. Επίσης και τα άλλα γυμνάσια αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Πρέπει λοιπόν να μπει ένα πρόγραμμα αναβάθμισης όχι μόνο των σχολικών κτιρίων αλλά και δημιουργίας νέων σχολείων. 


Έχει γίνει κάποια συζήτηση επί τούτου;
Ναι το Υπουργείο Παιδείας έχει καταλήξει ότι στο κέντρο της Πάφου θα μεταφέρει το Νικολαίδειο στους χώρους του 7ου Δημοτικού. Αυτό προγραμματίζεται τελικά για το 2023 . Ακόμη και να μεταφερθεί το Γυμνάσιο εκεί και να είναι δυναμικότητας των 250-300 μαθητών που είναι σήμερα, δεν θα βοηθήσει καθόλου στην αποσυμφόρηση  των δύο άλλων Γυμνασίων του Αποστόλου Παύλου και του Αγίου Θεοδώρου.  Επίσης περιμένουμε τη Σχολική Εφορεία Πάφου να ολοκληρώσει την μετακίνηση της στα νέα της κτίρια, ώστε να αποδεσμευτούν οι αίθουσες του Γυμνασίου Αγίου Θεοδώρου που κατακρατεί ώστε να επανέλθουν ως αίθουσες διδασκαλίας και να αξιοποιηθούν για τους μαθητές του Σχολείου. Η Σχολική Εφορεία έκανε τα εγκαίνια των νέων της γραφείων αλλά οι αίθουσες δεν παραδοθήκαν ακόμη.


Που στεγάζεστε;

Αυτή την στιγμή είμαστε σε θέση να φτιάξουμε μόνιμα γραφεία της ΟΕΛΜΕΚ Πάφου στο συγκρότημα που έχουμε τις εξοχικές κατοικίες στην Κάτω Πάφο. Εκεί μας παραχωρήθηκε χώρος για να φτιάξουμε μόνιμα γραφεία.  

Επίσης συζητάμε την υπογραφή ενός πρωτοκόλλου συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Νεάπολις. Ένα πρωτόκολλο το οποίο θα βοηθήσει και τους δυο φορείς, θα βοηθήσει όμως και την τοπική κοινωνία της επαρχίας μας μέσω των δράσεων που θα αναλαμβάνουμε.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ