14.9 C
Paphos
Saturday, April 13, 2024

Συνέντευξη Μαρία Ζήνωνος: Η σημασία του Life-coaching για γονείς

Η ζωή στις μέρες μας είναι πολύ απαιτητική και οι ρυθμοί της έντονοι με αποτέλεσμα πολλά πράγματα να μην τα κάνουνε όπως πραγματικά θα θέλαμε αλλά όπως μας το επιβάλει η καθημερινότητα. Ένα από αυτό είναι ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώνουμε τα παιδιά μας αφού δεν είναι λίγες οι φορές, όπως παραδέχονται πολλοί γονείς, που προκειμένου να “γλυτώσουμε” από την γκρίνια η το κλάμα των παιδιών τους δίνουμε ένα κινητό ή ένα ταμπλετ και τα αφήνουμε αποσβολωμενα πίσω από τον επικίνδυνο κόσμο του διαδικτύου. Με δεδομένο λοιπόν ότι ο καθένας από εμάς θα ήθελε το καλύτερο για το παιδί του το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να διδαχτούμε εμείς οι ίδιοι τους σωστούς τρόπους για το πώς να είμαστε σωστοί απέναντι τους και μετά να έχουμε απαιτήσεις.

Μέσα από τη συνέντευξη που ακολουθεί η Μαρία Ζηνωνος, καθηγήτρια Life-coaching μας εξηγεί πόσο σημαντικό είναι σήμερα για κάθε γονέα μα ξέρει όλα όσα επιβάλλουν οι σύγχρονες απαιτήσεις της ζωής.

Τι σημαίνει Life-coaching και πώς μπορεί να ενισχύσει την πολύπλευρη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη των παιδιών;

Η ταχύτητα σκοτώνει

Το Life-coaching αποτελεί μια σύγχρονη μέθοδο ενίσχυσης και υποστήριξης του ατόμου σχετικά με συγκεκριμένους στόχους που θέτει. Αναλυτικότερα, η φιλοσοφία του Life-coaching βασίζεται στη σημαντικότητα της ύπαρξης ενός κατάλληλα καταρτισμένου επαγγελματία (Life-coach), ο οποίος ενισχύει το έργο και την προσπάθεια του ατόμου για επίτευξη συγκεκριμένων στόχων σε όποιον τομέα επιλέξει.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο στόχος για τα παιδιά, ορίζεται ανάλογα με τη συνεδρία αφού ο χαρακτήρας των παιδιών είναι πολυδιάστατος και σχετίζεται με τον ενεργό τους ρόλο τους στην οικογένεια, την κοινωνία και ειδικότερα, το σχολικό πλαίσιο.

Συγκεκριμένα, θέματα που λαμβάνουν χώρα στις συνεδρίες μας είναι η αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση του παιδιού, η έκφραση και η επικοινωνία των βασικών του αναγκών όπως επίσης και η διεύρυνση της κοινωνικής του διάδρασης. Επιπρόσθετα, η καλλιέργεια αξιών όπως ο σεβασμός και η ευγένεια προς τα άλλα άτομα και οι πρακτικές λύσεις για τυχόν καθημερινά ζητήματα που ενδεχομένως να αντιμετωπίσει στη ρουτίνα του.

Όλα τα πιο πάνω καλλιεργούνται και προάγονται μέσα από δραστηριότητες- παιχνίδια που αποτελούν πόλο έλξης για τα παιδιά.

Για παράδειγμα, το κομμάτι της υπευθυνότητας, δουλεύεται μέσω της προετοιμασίας του δικού τους ξεχωριστού «πιάτου», για να βεβαιωθούμε πως το παιδί ακολουθεί και ολοκληρώνει με επιτυχία όλα τα στάδια. Για κάθε δεξιότητα χρησιμοποιούμε διαφορετικές δραστηριότητες που καλλιεργούν συνδυαστικά και άλλες δεξιότητες (επικοινωνιακές, λεπτής και αδρής κίνησης κοκ).

Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη;

Με το πέρασμα του χρόνου και τις αλλαγές που επιφέρει στη ρουτίνα μας, επιβάλλεται η νέα γενιά (και όχι μόνο), να καλλιεργήσει δεξιότητες που της επιτρέπουν να είναι πιο παραγωγική αλλά και να ανταποκρίνεται πιο αποτελεσματικά στα ερεθίσματα γύρω της. Ταυτόχρονα, η απόκτηση φίλτρων και η ανάγκη μας για ενίσχυση τις αυτοεικόνας, αποτελεί αναντίρρητη ανάγκη. Γι αυτό άλλωστε βλέπουμε και τη ραγδαία ανάπτυξη σε τομείς σχετικών της ψυχολογίας, αφού τα άτομα στρέφονται προς τα «μέσα» για να βελτιώσουν τη ζωή τους. Οι αντιλήψεις, οι φόβοι και οι επιθυμίες μας, διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στον τρόπο αλλά και στον λόγο με τον οποίο λαμβάνουμε αποφάσεις. Ταυτόχρονα, η πανδημία μας έφερε αντιμέτωπους με μια άλλη πλευρά του εαυτού μας, η οποία μας αναγκάζει να ερευνήσουμε το μέσα μας και να δουλέψουμε μαζί του. 

Λαμβάνοντας υπόψην όλα αυτά, θεωρώ πως το Life- coaching αποτελεί ανάγκη και όχι πολυτέλεια  καθώς οφείλουμε στον εαυτό μας να είμαστε πάντοτε ανοικτοί και έτοιμοι για βελτίωση.

Πόσο πιο επιβεβλημένη είναι σήμερα η ανάγκη για επικοινωνία ένεκα και της τεχνολογικής εξέλιξης;

Η τεχνολογία εισέβαλε για τα καλά στη ζωή μας και μαζί της φέρει και τις ανάλογες απαιτήσεις. Αναφερόμενοι στη νέα γενιά ως «ψηφιακή», αναγνωρίζουμε πως πολλά πράγματα άλλαξαν και πως το ίδιο το άτομο πρέπει να ετοιμαστεί κατάλληλα ούτως ώστε να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά στις νέες προκλήσεις. Η υπερ- έκθεσή μας στις πληροφορίες, απαιτεί να είμαστε πιο προετοιμασμένοι προκειμένου να φιλτράρουμε και να απορρίψουμε ό,τι δεν μας εξυπηρετεί. 

Επιπρόσθετα, το να είμαι σε θέση να επικοινωνώ ξεκάθαρα και αποτελεσματικά, αναμφισβήτητα συμβάλλει στο να φτάσω ένα βήμα πιο κοντά σε όσα επιθυμώ και ονειρεύομαι. Επίσης, αυτό σχετίζεται και με την προσωπική μας ζωή και επιτυχία αφού η ανάγκη για επικοινωνία αρχίζει από το σπίτι και επεκτείνεται σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Πίσω από την επιτυχία κρύβονται ορισμένα συγκεκριμένα κλειδια, εκ των οποίων η επικοινωνία η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως το χρυσό κλειδί. 

 Με ποιο τρόπο οι γονείς σχετίζονται με τις στάσεις που υιοθετούν τα παιδιά;

Τα παιδιά βιώνουν τον κόσμο με έναν τρόπο μοναδικό. Το κάθε παιδί είναι μεν ξεχωριστό, ωστόσο για όλα, υπάρχει κάτι κάτι κοινό: είναι γεμάτα περιέργεια και έτοιμα να εξερευνήσουν τον κόσμο. Συνεπώς, ό,τι πληροφορία τους δίνεται είναι πολύτιμη και τους βοηθά να κτίσουν στον μυαλό τους την εικόνα για τον κόσμο, για το «ορθό» ή το “λάθος», για το αποδεκτό και μη, κοκ.

Συνεπώς, οι ενήλικες που πλαισιώνουν ένα παιδί οφείλουν να γνωρίζουν πως η γλώσσα που χρησιμοποιούν, η εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους, η σχέση τους με τους άλλους, δεν αποτελούν παρά πρότυπο για το παιδί.

Άρα, αντιλαμβανόμαστε πόσο εύθραστη και συνάμα ισχυρή, είναι η αντίληψη ενός παιδιού αφού είναι σε θέση να κρατήσει πληροφορίες που μαζεύει από το περιβάλλον του.

Άλλωστε, κι εμείς οι ίδιοι κρατάμε υποσυνείδητα στοιχεία από την παιδική μας ηλικία τα οποία συμβάλλουν στον τρόπο με τον οποίο επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα και λαμβάνουμε αποφάσεις στη ζωή μας.

Πώς να κτίσω μια ουσιαστική και υγιή σχέση με το παιδί μου;

Είναι σημαντικό να μπορούμε να ορίζουμε τι είναι σημαντικό για εμάς τους ίδιους και έπειτα, να παραμένουμε πιστοί και σταθεροί σε αυτό και να το εκφράζουμε ξεκάθαρα. Για παράδειγμα, πρέπει να τηρούμε τους κανόνες που βάζουμε και οι λέξεις μας να είναι σε αρμονία με τις πράξεις μας.

Ακόμα, δίνουμε χώρο και χρόνο στο παιδί και του επιτρέπουμε να λαμβάνει αποφάσεις και πρωτοβουλίες. Αρχίζουμε από μικρή ηλικία να αφήνουμε το παιδί να διαλέξει απλά πράγματα όπως το χρώμα, το παιχνίδι και στη συνέχεια, αυξάνουμε τις πρωτοβουλίες του για να είναι σε θέση να αντιληφθεί πως κάθε του επιλογή/ πράξη φέρνει και ένα αποτέλεσμα.

Συνεχίζοντας, σεβόμαστε τα συναισθήματά του και δεν το πιέζουμε. Είμαστε ανοικτοί να ρωτήσουμε και πάντοτε δεχόμαστε το «όχι» ως απάντηση. Δεν υπάρχει νόημα να καταπιέζουμε τα παιδιά αφού για να μην τους αρέσει κάτι σημαίνει πως υπάρχει κάποιος λόγος για αυτό. Και είναι πιο εύκολο να μάθουμε ποιος είναι αυτός ο λόγος, εάν επιτρέψουμε στο παιδί να εκφράζεται ελεύθερα και χωρίς πίεση. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως τα σημερινά παιδιά, είναι οι ενήλικες του αύριο και πρέπει να τους παρέχουμε το δικαίωμα να είναι ο εαυτός τους και να ζουν τη ζωή τους όπως αυτά επιθυμούν.

 Υπάρχουν ηλικιακά όρια για τους συμμετέχοντες; Δηλαδή μέχρι ποια ηλικία πρέπει να είναι το παιδί μου για να παρακολουθήσω; Μήπως είναι ήδη αργά;

Το Life- coaching δεν αφορά μόνο παιδιά αλλά και ενήλικες, συνεπώς η ηλικία δεν αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα. Η σύσταση κάθε ομάδας εξαρτάται από το θέμα και τις δραστηριότητες όμως συνήθως τα γκρουπς μας, χωρίζονται με παράγοντα την ηλικία ούτως ώστε να μπορούν τα παιδιά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του προγράμματος και να δουλέψουν τις ανάλογες δεξιότητές τους.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να θέσω όρια στο παιδί μου;

Είναι σημαντικό να επαναλαμβάνουμε το όριο που θέλουμε να θέσουμε ιδιαίτερα κάθε φορά που αυτό καταπατείται και επιπρόσθετα,  να παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας. Η θετική ενίσχυση είναι κάτι που προτιμούμε αντί της τιμωρίας. Για παράδειγμα, αν τελειώσεις νωρίς τα μαθήματά σου, θα κερδίσεις 10 λεπτά επιπλέον χρόνο για παιχνίδι. Ταυτόχρονα, ενημερώνουμε το παιδί για τυχόν συνέπειες- οι οποίες είναι καλό να συμφωνηθούν από κοινού (για παράδειγμα, αν δεν κάνεις τα μαθήματά σου θα χάσεις χρόνο από την τηλεόραση- είμαστε πολύ προσεκτικοί να μην στερούμε από το παιδί βασικά όπως χρόνο για διάλειμμα, ή να μη δίνουμε επιπλέον πίεση/ δουλειά γιατί στο τέλος αυτό θα μας φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα). Ακολούθως, οφείλουμε να ακολουθήσουμε πιστά τις συμφωνίες που θέσαμε.

 Δεν θα παρεξηγηθώ αν απευθυνθώ σε ένα ειδικό να μου πει πως να μεγαλώσω σωστά το παιδί μου;

Φυσικά και όχι. Ήδη στα σχολεία μας ενεργοποιείται όλο και περισσότερο ο ρόλος του εκπαιδευτικού ψυχολόγου, ο οποίος σε επικοινωνία με την οικογένεια και τους δασκάλους, δίνει κατευθυντήριες γραμμές. Συνεπώς, τα άτομα που έχουν τη γνώση και την εμπειρία συμβάλλουν όχι μόνο στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού αλλά και στη δική μας εξέλιξη ως γονείς και ενήλικες.

 Πόσο σύντομα μπορούμε να δούμε αποτελέσματα;

Ο κάθε στόχος απαιτεί και διαφορετικό χρονικό πλαίσιο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφέρουμε, πως από την πρώτη κιόλας συνεδρία, τα παιδιά αρχίζουν να προσεγγίζουν διαφορετικά τον κόσμο γύρω τους αφού μαθαίνουν βιωματικά να ενεργοποιούν τα φίλτρα τους αναφορικά με τα ερεθίσματα που λαμβάνουν. Ταυτόχρονα, η συστηματικότητα παίζει τεράστιο ρόλο στην αλλαγή που θέλουμε να επιφέρουμε καθώς για να αλλάξουμε μια στάση/ συμπεριφορά, οφείλουμε να την αντικαταστήσουμε με μια νέα, κάτι το οποίο απαιτεί και τον ανάλογο χρόνο.

 Υπάρχει προκατάληψη εντός της οικογένειας αν ένας από τους δυο γονείς συμμετέχει σε τέτοιου είδους συνεδρίες; 

Δε θεωρούμε ότι υπάρχουν τέτοιου είδους προκαταλήψεις. Το Life-coaching αποτελεί μια καινοτόμα ιδέα στην Κύπρο, ειδικά σε συνδιασμό μεμε την εκπαίδευση. Επομένως, μας συστήνεται με έναν φρέσκο αέρα ο οποίος έχει συγκεκριμένο σκοπό και που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί παράγοντα περιθωριοποίησης.

 Πόσο σημαντικό είναι όλο αυτό να συνδεθεί με τα μαθήματα και τις εξωσχολικές δραστηριότητες του παιδιού; 

Το Life- coaching δεν έχει να κάνει μόνο με έναν τομέα της ζωής του παιδιού, επομένως, αντιλαμβανόμαστε τη σχολική και την κοινωνική ζωή του παιδιού σαν ένα. Η ολιστικότητα της προσέγγισης αυτής, μας βοηθά να ενισχύσουμε τις ικανότητες και τις δεξιότητες του παιδιού με τρόπο που αυτό να εξελίσσεται σε πιο λειτουργικό και παραγωγικό σε ό,τι κι αν προκύψει.

Στο φροντιστήριό σας διαπιστώνουμε ότι κατά καιρούς παρουσιάζετε καινοτόμες ιδέες, μια από αυτές είναι και το Βrainobrain? Τι ακριβώς είναι αυτή η μέθοδος εκμάθησης; 

Το Brainobrain είναι ένα πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων των παιδιών που έχει στόχο την πολύπλευρη ανάπτυξη και καλλιέργειά τους. Μέσω του άβακα, ενισχύουμε τη μνήμη και τη συγκέντρωση του παιδιού, την προσοχή και την ταχύτητα μαζί με πολλά άλλα. Ταυτόχρονα, μέσα από διαφορετικές δραστηριότητες,  καλλιεργούμε τη δημιουργικότητα, ενισχύουμε την ικανότητα λήψης αποφάσεων αλλά και την αυτοπεποίθηση του παιδιού.

Αξίζει να σημειωθεί, πως το Brainobrain,  περιλαμβάνει δραστηριότητες σχετικές με το NLP (neuro-linguistic programming), δηλαδή τη ψυχολογική προσέγγιση που αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι σκέψεις, η γλώσσα και τα μοτίβα συμπεριφοράς, μας οδηγούν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Μια μέθοδος η οποία είναι γνωστή και εφαρμόζεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είναι η δεύτερη χρονιά που προσφέρουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα και είμαστε παρά πολύ περήφανοι για τα αποτελέσματα. Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα παιδιά μας πέρυσι, ξεχώρισαν στον παγκόσμιο διαγωνισμό Brainobrain καθώς εννέα στα εννέα, κατάφεραν να πάρουν βραβείο με αποτέλεσμα να αναδειχθούμε ως το κέντρο εκμάθησης με τα καλύτερα αποτελέσματα!

Πώς μπορεί να βοηθήσει το παιδί να ξεχωρίσει; 

Είναι βασικό να κατανοήσουμε πως το κάθε παιδί έχει κάτι ξεχωριστό να προσφέρει. Όταν εμείς ενισχύουμε τις ικανότητες και τις δεξιότητές του, τότε επιτυγχάνεται και η ολόπλευρη και επιτυχής του ανάπτυξη και εξέλιξη. Τα πιο πάνω προγράμματα αποσκοπούν στην πολύπλευρη εξέλιξη του ατόμου και ταυτόχρονα, ενισχύουν σε μεγάλο βαθμό τον ψυχολογικό παράγοντα. Με αυτό τον τρόπο, το παιδί είναι σε θέση να λαμβάνει πρωτοβουλίες και να μπορεί να κάνει επιλογές που το εκφράζουν και το διακρίνουν, από τα υπόλοιπα. Έτσι, ενισχύουμε τα δυνατά σημεία του παιδιού και ταυτόχρονα, καλλιεργούμε και δουλεύουμε με τα λιγότερο δυνατά, για να είμαστε ακόμα πιο ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα.

Πως να αντιληφθώ μέσα από όλα αυτά ποια είναι η μαθησιακή κλίση – δυνατότητα/ες που έχει το παιδί μου;

Μέσω της πολύπλευρης ανάπτυξης, το παιδί ανακαλύπτει νέες πτυχές του εαυτού του κι έτσι, είναι σε θέση να διακρίνει τι το εκφράζει και τι όχι. Μέσω της εξάσκησης και της  συστηματικότητας, μπορούμε να αντιληφθούμε αν το παιδί προτιμά και έχει καλύτερη επίδοση σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, χωρίς όμως να είναι απαραίτητο να το χρησιμοποιήσουμε ως κατευθυντήρια γραμμή για το ίδιο το παιδί. Ο καθένας από εμάς αλλάζει κι έτσι, πρέπει να δίνεται στο παιδί η ελευθερία να δοκιμάζεται άφοβα σε νέα αντικείμενα. Με αυτόν τον τρόπο, θα κατασταλάξει και θα κάνει επιλογές που το αντιπροσωπεύουν πραγματικά.

Ποια είναι η Μαρία Ζήνωνος;

Η Μαρία Ζήνωνος είναι δασκάλα Δημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης και Life- coach για ενήλικες και παιδιά. Τα τελευταία χρόνια, εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως εκπαιδευτικός και παρέχει διαδικτυακές συνεδρίες Life- coaching για ενήλικες.
Σπούδασε στο Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Δημοτική και Είδική Εκπαίδευση) και ολοκλήρωσε το εξ αποστάσεως πιστοποιημένο δίπλωμα Life- coaching της Global Academy of Coaching.
Το τελευταίο διάστημα, σε συνεργασία με το φροντιστήριο Σωτήρη Γεωργιάδη, ασχολείται και διοργανώνει συνεδρίες Life- coaching για παιδιά.. Σκοπός των συνεδριών είναι η καλλιέργεια συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων και η βελτιστοποίηση των διαπροσωπικών σχέσεων των παιδιών αλλά και των γονέων/ κηδεμόνων.
Ταυτόχρονα, ενεργοποιείται στο πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων για παιδιά, BrainOBrain στην Πάφο, το οποίο γνωρίζει μεγάλη επιτυχία τα τελευταία δύο χρόνια.
Είναι συγγραφέας άρθρων και ομιλήτρια παρακίνησης και διατηρεί προσωπικό ιστολόγιο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφορικά με ζητήματα αυτοβελτίωσης και θετικής σκέψης.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ