17.9 C
Paphos
Sunday, March 24, 2024

Συνέντευξη Δρ. Δημήτριος Δημητριάδης : Ένας τιμημένος και ταπεινός επιστήμονας 

Ο Δημήτρης Δημητριάδης γεννήθηκε στη Λάσα το 1951 και φοίτησε στο Β΄ Γυμνάσιο Πάφου. 

Αποφοίτησε  από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1976 και απέκτησε την 

ειδικότητα της Χειρουργικής  στο Johannesburg της Νοτίου Αφρικής, όπου το 1985 ανακηρύχθηκε σε διδάκτορας Ιατρικής. Την ακαδημαϊκή χρονιά 1991-1992 εκλέγηκε Καθηγητής του University of Witwatersrand, ενώ  το 1993 εκλέγηκε Καθηγητής Χειρουργικής στο University of Southern California του Los Angeles.

Η ταχύτητα σκοτώνει

 Το 2004, σε στενή συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό των Η.Π.Α., συνέστησε το United States Navy Trauma Training Program, την κύρια μονάδα εκπαίδευσης για τα τραύματα Ναυτικού στη χώρα.

Στον τομέα της Έρευνας, δημοσίευσε περισσότερες από 720  επιστημονικές μελέτες, γεγονός που τον κατέστησε ως το χειρουργό τραύματος με τις περισσότερες δημοσιεύσεις στις Η.Π.Α. Επιπλέον, εξέδωσε 16 εγχειρίδια χειρουργικής, 3 βιβλία-άτλαντες και 160 κεφάλαια σε βιβλία. Έχει τιμηθεί με 24 βραβεία διδασκαλίας.Το έργο και η προσφορά του τυγχάνει ευρείας εθνικής και διεθνούς αναγνώριση. Έχει δώσει ως προσκεκλημένος περισσότερες από 800 διαλέξεις, ενώ υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στις Η.Π.Α. και 45 άλλες χώρες.

Είναι Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Επίτιμος διδάκτορας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επίτιμος Διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ έχει τιμηθεί από πληθώρα επιστημονικών Φορέων των ΗΠΑ και άλλων χωρών.  Βοήθησε περισσότερους από 100 ιατρούς από την Ελλάδα και την Κύπρο να τύχουν μεταπτυχιακής εκπαίδευσης.

Διετέλεσε σύμβουλος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και εκπαίδευσε στο Los Angeles βασικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από την Κύπρο. Στα τελευταία 28 χρόνια, συνδιοργανώνει ετήσια συνέδρια τραυματολογίας στην Κύπρο, ενώ υπηρετεί ως εξωτερικός αξιολογητής ακαδημαϊκών προγραμμάτων του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας.Είναι νυμφευμένος με την Elizabeth Beale και έχει τρία παιδιά, την Alexis, τη Stephanie και  τον Nicolas 

Kύριε Δημητριάδη βρίσκεστε στην Πάφο και είστε ένας από τους διακεκριμένους επιστήμονες που θα τιμηθεί με το Βραβείο Αφροδίτη. Πως αισθάνεστε για αυτό …

Πολύ τιμημένος και ταπεινός!!  Μια αναγνώριση και τιμή από τον τόπο γέννησής σου, συναισθηματικά είναι πολύ πιο σημαντική από οποιαδήποτε αναγνώριση ή βραβείο από οποιοδήποτε πανεπιστήμιο ή χώρα! 


Πλούσιο το βιογραφικό σας αλλά και σημαντικός ο ρόλος σας και η στήριξη σας σε ιατρούς από Ελλάδα και Κύπρο… Το έργο και η προσφορά σας τυγχάνει ευρείας εθνικής και διεθνούς αναγνώριση, θα χαρακτηρίζατε δύσκολη την πορεία σας για να φτάσετε μέχρι εδώ, κόπος, διάβασμα, πείσμα, υπομονή, συνεχής προσπάθεια, μελέτες… κ.τ.λ. Πολλές οι θυσίες σας;


Πολλή επιμονή και σκληρή δουλειά.  Για να κάνεις  μια ακαδημαϊκή καριέρα στην Αμερική πρέπει να δουλέψεις 3 φορές πιο σκληρά και να είσαι  3 φορές καλύτερος από τον Αμερικανό επιστήμονα.  Η σκληρή δουλειά μου ήρθε φυσικά, είναι στα γονίδιά μου!

Σήμερα που διαμένετε και γιατί ...
Είμαι καθηγητής Χειρουργικής και Διευθυντής Τραύματος, Επείγουσας Χειρουργικής και Χειρουργικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στην Κομητεία του Λος Άντζελες και στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, το μεγαλύτερο κέντρο τραύματος στην Καλιφόρνια και τις Ηνωμένες Πολιτείες.  Είμαι στο Λος Άντζελες εδώ και 28 χρόνια

Τι είναι αυτό που σε όλη αυτή την διαδρομή σας ως επιστήμονα, σας συγκίνησε..
Πριν από περίπου 15 χρόνια, είχα μια ασθενή με τραύμα, μια νεαρή κοπέλα 16 ετών, η οποία ήταν Μις έφηβη Καλιφόρνια (για την ομορφιά και την ευφυΐα της).  Για τα 16α γενέθλιά της, η οικογένειά της της αγόρασε ένα σπορ αυτοκίνητο.  Την πρώτη της μέρα έξω με το αυτοκίνητο, είχε ένα τρομερό ατύχημα και την έφεραν στο κέντρο μου.  Ήμουν ο θεράπων χειρουργός της και ήταν κοντά στο θάνατο, με σοβαρά τραύματα στον εγκέφαλο, το πρόσωπο, το στήθος, την κοιλιά και τα πόδια.  Υποβλήθηκε σε πολλές επεμβάσεις και εξηγήσαμε στην οικογένεια ότι αν επιζούσε θα είχε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη.  Η μητέρα, σαν ένα πολύ έξυπνο άτομο, επέμεινε ότι ήθελε την κόρη της ζωντανή, ανεξάρτητα από το πόσο σοβαρή ήταν η εγκεφαλική βλάβη.  Το κορίτσι επέζησε, έχασε το ένα μάτι, μεγάλες ουλές στο πρόσωπο, δεν μπορούσε να μιλήσει ή να περπατήσει χωρίς μηχάνημα περπατήματος.  Κάθε Χριστούγεννα η μητέρα της μου στέλνει μια ευχαριστήρια κάρτα.  Πριν από μερικά χρόνια προσκάλεσα τη μητέρα και την κόρη να έρθουν σε ένα μεγάλο εθνικό συνέδριο για τραύματα, το οποίο διευθύνω στο Λος Άντζελες και ζήτησα από τη μητέρα να κάνει μια 20λεπτη παρουσίαση για την εμπειρία της, σε περίπου 500 γιατρούς και νοσοκόμες.  Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της έκανε κάθε άτομο στην αίθουσα να κλάψει.  Στο τέλος ήρθε για να μου δώσει μια μεγάλη αγκαλιά και ένα φιλί και το κοινό χειροκροτούσε για σχεδόν 5 λεπτά.  Είχα δάκρυα στα μάτια μου.  Δεν θα το ξεχάσω ποτέ αυτό!!

Στα τελευταία 28 χρόνια, συν διοργανώσατε ετήσια συνέδρια τραυματολογίας στην Κύπρο, ενώ υπηρετείτε ως εξωτερικός αξιολογητής ακαδημαϊκών προγραμμάτων του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας. Σημαντική η διοργάνωση συνεδρίων και διαλέξεων και ποια η απήχηση τους;

Τα ετήσια συνέδρια τραύματος είναι μια ετήσια εκδήλωση και είμαι πολύ ικανοποιημένος με το έντονο ενδιαφέρον που δείχνει η ιατρική κοινότητα στην Κύπρο.  Έχω δει νέες προσεγγίσεις και μεθόδους που χρησιμοποιούνται στη φροντίδα του θύματος τραύματος, ως αποτέλεσμα αυτών των συνεδρίων.  Επιπλέον, ένας μεγάλος αριθμός χειρουργών από την Κύπρο και την Ελλάδα έχουν εκπαιδευτεί μαζί μου στο Λος Άντζελες και επέστρεψαν με νέες γνώσεις και νέα φιλοσοφία στη φροντίδα των τραυματιών.  Ως αξιολογητής ελληνικών πανεπιστημίων, έχω εντυπωσιαστεί με την υψηλή ποιότητα της έρευνας στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Διετελέσατε σύμβουλος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας. Τι σημαίνει αυτό;

Υπηρέτησα ως σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με καθήκον να αξιολογήσω την περίθαλψη τραυμάτων στην Κύπρο και να προτείνω αλλαγές και λύσεις.  Συνεργάστηκα με 4 διαφορετικές Κυπριακές κυβερνήσεις, τα πράγματα κινούνται αργά αλλά γίνονται.  Πιστεύω ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει πάρει την οριστική απόφαση να δημιουργήσει ένα σύγχρονο κέντρο τραυμάτων στο νοσοκομείο Λευκωσίας

Πως θα σχολιάζατε την πανδημία του Covid- που συγκλόνισε και συγκλονίζει την ανθρωπότητα…Ποιες οι επιπτώσεις της πανδημίας σε ασθένειες ψυχικής υγείας , κοινωνικές συμπεριφορές, ανασφάλειες και άλλα . Θα επανέλθουμε στην κανονικότητα; Ποιες οι εκτιμήσεις σας...
Δύσκολη κατάσταση, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτήν!  Αυτή είναι η φύση της ανθρωπότητας από την αρχαιότητα.  Σίγουρα έχει επηρεάσει την κοινωνική μας ζωή και την ψυχολογία.  Όσο νωρίτερα μάθουμε να ζούμε με αυτό τόσο πιο εύκολο θα γίνει!

Ουκρανικό, θύματα πολέμου, γυναικόπαιδα, πόνος και θλίψη… ως επιστήμονα αλλά και ως άνθρωπο πόσο σας αγγίζει…

Τραγικό!  Ως χειρουργός τραυμάτων, μπορώ να φανταστώ από πρώτο χέρι τον πόνο και την ταλαιπωρία, ειδικά στις ευάλωτες ομάδες, όπως παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.  Πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι θα συνέβαινε αυτό το 2022!

Για την Κυπριακή Δημοκρατία την πατρίδα σας τι θα μας λέγατε αλλά και για την γενέτειρα σας την Λάσα Είμαι μακριά από την Κύπρο και την Ελλάδα για πάνω από 40 χρόνια!  Τους έχω πάντα στην καρδιά και στο μυαλό μου και οι καλύτεροί μου φίλοι είναι ακόμα παιδικοί μου φίλοι!!  Χαίρομαι όταν ακούω καλά νέα από την Κύπρο, στεναχωριέμαι πολύ όταν ακούω άσχημα νέα!

Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια ;
Να συνεχίσω να χειρουργώ, να φροντίζω άρρωστους ασθενείς, να εκπαιδεύω νέους χειρουργούς, να προάγω την έρευνα και τη γνώση, μέχρι να πεθάνω!!

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ