Στροφή σε επαγγέλματα Υγείας: Περιζήτητα Φυσικοθεραπεία και Φυσική Αγωγή- Αθλητισμός

0
993

Η ανάγκη για επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, της ευεξίας, της άσκησης και της αποκατάστασης αυξάνεται διαρκώς λόγω παραγόντων όπως η προαγωγή της υγείας, η αύξηση του προσδόκιμου της ζωής και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

Βάσει μελέτης της Αρχής Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ) σχετικά με την πρόβλεψη ζήτησης και προσφοράς εργατικού δυναμικού στην κυπριακή οικονομία για τη δεκαετία 2022-2032 (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: https://bit.ly/45EFOcF), και οι δύο επαγγελματικές ομάδες στις οποίες ανήκουν οι φυσιοθεραπευτές/τριες και γυμναστές/τριες, παρουσιάζουν υψηλό ρυθμό συνολικών αναγκών απασχόλησης. Τα ίδια ενθαρρυντικά αποτελέσματα παρουσιάζουν μελέτες του Πανεπιστημίου Frederick που καταγράφουν την εργοδότηση των αποφοίτων.

Συνεπώς, ιδιαίτερα περιζήτητοι/ες στην αγορά εργασίας είναι οι φυσικοθεραπευτές/τριες και οι αθλητικοί επιστήμονες / γυμναστές/στριες. Πρόκειται για δύο επιστήμες στις οποίες μπορείς να καταρτιστείς στη Λεμεσό, και συγκεκριμένα στο νέο, καινοτόμο Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Frederick, που προσφέρει το πρώτο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικοθεραπείας στη Λεμεσό, αλλά και ένα επιτυχημένο Πρόγραμμα Σπουδών Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Τα δύο προγράμματα απευθύνονται σε ενδιαφερόμενους/ες που κατοικούν στη Λεμεσό αλλά και στις γειτονικές πόλεις, όπως η Πάφος, και καλύπτουν ένα σημαντικό κενό αφού προηγουμένως δεν προσφέρονταν πανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών στους δημοφιλείς αυτούς κλάδους στη Λεμεσό. Πρόκειται για τετραετή προγράμματα, πλήρως αναγνωρισμένα και πιστοποιημένα από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ).

Πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας

Το πρόγραμμα σπουδών στη Φυσικοθεραπεία του Πανεπιστημίου Frederick σχεδιάστηκε με βάση τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές και είναι το πλέον επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας αυτή τη στιγμή στην Κύπρο. Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε από εξειδικευμένους και έμπειρους επιστήμονες στον τομέα της Φυσικοθεραπείας, ενώ το ακαδημαϊκό προσωπικό αποτελείται από καταξιωμένους/ες φυσικοθεραπευτές/τριες και άλλους/ες επαγγελματίες υγείας, με πολυετή διδακτική, ερευνητική και κλινική εμπειρία.

Περιλαμβάνει τον μεγαλύτερο αριθμό ωρών εκπαίδευσης σε κλινικούς χώρους, ενώ παρέχει στους φοιτητές/τριες τη δυνατότητα κλινικής εκπαίδευσης από το πρώτο κιόλας εξάμηνο σπουδών, κάτι που παρέχεται για πρώτη φορά σε Κύπρο και Ελλάδα. Επιπλέον, η κλινική άσκηση συνεχίζεται στο 5ο, 6ο και 7ο εξάμηνο σε Νοσοκομεία, Κλινικές, Κέντρα Αποκατάστασης και άλλους οργανισμούς, ενώ στο τελευταίο εξάμηνο οι φοιτητές/τριες πραγματοποιούν Πρακτική Άσκηση με κλινική εργασία επί 26 συνεχόμενες εβδομάδες (σύνολο 1040 ώρες).

Για τις ανάγκες του προγράμματος, που σχεδιάστηκε με βάση τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές, το Πανεπιστήμιο Frederick στη Λεμεσό έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό και την κατασκευή τεσσάρων σύγχρονων Εργαστηρίων Φυσικοθεραπείας στην ολοκαίνουρια επέκταση του κεντρικού κτηρίου. Τα εργαστήρια (Εργαστήριο Νευρο-Μυοσκελετικής Φυσικοθεραπείας, Εργαστήριο Κινησιολογίας, Εργαστήριο Έρευνας – Sport and Exercise Research Lab, Εργαστήριο Καρδιοαναπνευστικής και Νευρολογικής Φυσικοθεραπείας) περιλαμβάνουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό με επιστημονικά όργανα μέτρησης αλλά και αποκατάστασης των παθολογιών του μυοσκελετικού, νευρολογικού, καρδιοαναπνευστικού συστήματος και άλλων συστημάτων. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων στα εργαστήρια, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν στην πράξη όλα εκείνα που θα διδαχθούν στα θεωρητικά μαθήματα, πλάι σε έμπειρους εκπαιδευτές.

Πρόγραμμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

Το Πρόγραμμα Σπουδών στην Επιστήμη Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού προσφέρεται στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λεμεσό τα τελευταία πέντε χρόνια και εισέρχεται στον έκτο χρόνο επιτυχημένης λειτουργίας του. Το Πρόγραμμα εστιάζει στην κατάρτιση αθλητικών επιστημόνων και παιδαγωγών Φυσικής Αγωγής και είναι το μοναδικό πρόγραμμα στο είδος του στην Κύπρο που προσφέρει κατευθύνσεις: (α) στον αγωνιστικό αθλητισμό, και (β) στον τομέα της υγείας και ευρωστίας του ατόμου, αλλά και ειδικότητες (α) στην προπονητική αθλημάτων και (β) στον τομέα της υγείας και ευρωστίας του ατόμου και στον αθλητικό τουρισμό. Μέσα από τις εξειδικεύσεις αυτές, οι φοιτητές/τριες μπορούν να εμβαθύνουν τις γνώσεις και δεξιότητες τους και να εστιάσουν σε τομείς με μεγάλες προοπτικές.

Το Πτυχίο που αποκτούν οι απόφοιτοι/ες του Προγράμματος είναι ισότιμο προσόν με το πτυχίο του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) της Ελλάδας, που αποτελεί κριτήριο για εγγραφή στο «Μητρώο Εγγεγραμμένων Γυμναστών» του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. Οι απόφοιτοι/ες του Προγράμματος αποκτούν τα απαραίτητα προσόντα για να εργοδοτηθούν ως αθλητικοί επιστήμονες και εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα σε γυμναστήρια, αθλητικές ακαδημίες, αθλητικές ομάδες, ή να δημιουργήσουν δικές τους επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αθλητισμό και την υγεία. Επιπλέον, αποκτούν εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες ανάλογα με την ειδίκευση που επιλέγουν, ενώ μπορούν να κάνουν ολοκληρωμένη πρακτική άσκηση σε ένα μεγάλο δίκτυο συνεργαζόμενων οργανισμών και φορέων του αθλητισμού, και να έρθουν σε επαφή με τους μελλοντικούς τους εργοδότες.

Το πρόγραμμα διαθέτει εργαστήρια αθλητικής επιστήμης και αποκατάστασης ενώ συνεργάζεται με μερικά από τα μεγαλύτερα αθλητικά κέντρα, γήπεδα και άρτια εξοπλισμένες αθλητικές εγκαταστάσεις που πληρούν διεθνείς προδιαγραφές ασφάλειας, όπου οι φοιτητές/τριες αποκτούν πρακτική εμπειρία.

Αναγνωρίζεται, επίσης, για την προσωπική στήριξη και τις διευκολύνσεις που προσφέρει σε φοιτητές-αθλητές και φοιτήτριες-αθλήτριες ώστε να βρίσκουν την αναγκαία ισορροπία και να ανταποκρίνονται στις ακαδημαϊκές αλλά και στις αθλητικές τους υποχρεώσεις.

Το Πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας και το Πρόγραμμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Frederick προσφέρονται στη Λεμεσό, στην ελληνική γλώσσα.

Για περισσότερες πληροφορίες και για διευθέτηση συνάντησης με τις/τους Συμβούλους του Πανεπιστημίου καλέστε στο τηλ. 25730975 (Λεμεσός), στείλτε email στο [email protected] ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Frederick, www.frederick.ac.cy

Το νέο ακαδημαϊκό εξάμηνο αρχίζει στις 2 Οκτωβρίου 2023.